-

Alles over het onderhouden van je trailer

Arnd Bronkhorst

Veel paardeneigenaren hebben een trailer. Vaak staat deze naast de stal, soms in de open lucht en soms onder een overkapping. Waar hij ook staat, het is belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Hoe je dat precies doet? Dat legt Jan Koop, trailerexpert bij De Witte Smid aanhangwagens in dit artikel uit.

“Het hangt allemaal af van hoe vaak je op pad gaat”, legt Jan Koop, trailerexpert bij De Witte Smid, uit. Hoe vaker je de trailer gebruikt, hoe sneller deze namelijk verslijt. Om te voorkomen dat je trailer kapot gaat en dat je onveilig de weg op gaat, kun je twee dingen doen. Ten eerste kun je zelf je trailer zo goed mogelijk onderhouden, ten tweede kun je ook regelmatig professioneel onderhoud laten plegen.

‘Als je de trailer niet goed droog houdt, kan de bodem gaan rotten en kan je paard tijdens het rijden door de bodem zakken’Zelf onderhoud plegen aan je trailer

“De sleutel tot een gezonde trailer is om deze droog en schoon te houden”, vertelt Koop. “Zeker wanneer je nog een houten trailer hebt, is het erg belangrijk dat je deze goed verzorgt. Als je dat niet doet, kan de bodem gaan rotten en kan je paard tijdens het rijden door de bodem heen zakken. Je kunt je wel voorstellen dat dat wel het laatste is wat je wilt meemaken.”

Voor het schoonhouden van heeft Koop een paar tips. “Veeg altijd de poep en eventueel urine van de bodem als je thuis komt.” Als de bodem erg vies is, kun je deze ook uitspuiten. Verwijder daarna dan gelijk al het overtollige water uit de trailer met een trekker en zorg ervoor dat de trailer goed op kan drogen. Zo voorkom je dat het vocht in de bodem trekt.

Het verschil tussen een houten trailer en een trailer van kunststof is groot volgens Koop. “Kunststof trailers zijn veel nieuwer en behoeven veel minder onderhoud. Vocht tast zulke trailers ook veel minder snel aan, waardoor de bodem minder snel verslijt. Houten trailers worden nu eigenlijk niet meer gemaakt, maar er zijn nog veel mensen die rondrijden met zo’n oude trailer. Die hebben veel meer onderhoud nodig en die moet je dan ook echt goed droog houden”, vertelt Koop. “Je kunt dat doen door strooisel in de trailer te leggen, maar ook dat moet je na iedere rijbeurt eigenlijk verschonen. Anders blijft het vocht er juist in zitten en werkt het averechts.”

schoonmaken trailer
Strooisel in de trailer kan, maar het is nog steeds belangrijk dat je deze goed verschoond

Op pad met je trailer

Ook als je op pad gaat, zijn er een paar dingetjes die je even kunt checken voordat je echt de weg op gaat. Zo is het belangrijk dat je, als je de trailer hebt aangesloten, even kijkt of alle lichten werken. Check de knipperlichten en de remlichten, zodat je zeker weet dat alles werkt. “Ook de bandenspanning kun je zelf bij het tankstation regelmatig controleren en ook de remmen kun je testen. Rijd een stukje vooruit met een lege trailer en rem dan even flink. Als je remmen het dan niet meer goed doen, voel je dat vanzelf”, legt Koop uit.

trailer
Bij professioneel onderhoud worden de lichten, remmen en andere onderdelen gecheckt

Professioneel onderhoud

Naast dat je natuurlijk je trailer zelf goed in de gaten moet houden, is het ook belangrijk dat deze regelmatig een professionele onderhoudsbeurt krijgt. Afhankelijk van hoe vaak je op pad gaat, moet dat zo eens in de twee à drie jaar. “Tijdens zo’n professioneel onderhoud checken we onder andere de remmen, de bandenspanning de koppeling en de lichten”, vertelt Koop. “De trailer wordt gewoon even helemaal onder handen genomen en alles wat eventueel niet meer goed werkt wordt gemaakt of vervangen. Zo kun je zeker veilig de weg op.”

Lees ook:

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant