jaarwisseling vuurwerk
jaarwisseling vuurwerk

7 tips voor een goede jaarwisseling

Nieuws

Kerstmis is weer achter de rug, tijd voor het volgende: oud en nieuw. Hoewel de jaarwisseling een gezellige aangelegenheid is, heeft het ook zijn keerzijde. Je hebt namelijk paarden op stal staan die ook de jaarwisseling goed door moeten komen. Het ene paard geeft misschien vrij weinig om vuurwerk, maar het andere staat enorm zenuwachtig in zijn stal. Hoe zorg je ervoor dat jullie allemaal de jaarwisseling goed doorkomen?


Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat paarden veel waarde hechten aan hun dagelijkse routine. Probeer deze dan ook zo veel mogelijk aan te houden en pas vanaf de avond ‘maatregelen’ te nemen.

1. Genoeg eten


Zorg ervoor dat de paarden voldoende eten hebben. Voer desnoods iets later in de avond en geef meer ruwvoer, zodat ze rond middernacht nog voldoende hebben voor de afleiding. Je kunt eventueel ook hooi in een slowfeeder geven zodat ze hier langer over doen.

2. Het licht en de radio aan


Het licht en de radio aan op stal in de avond en nacht zorgt ervoor dat de paarden minder meekrijgen van al het geknal en geflits. Extra tip: laat je paard de dagen ervoor alvast aan de radio wennen en zet geen zender aan die om middernacht vuurwerk(geluid) uitzendt.

3. Wennen aan vuurwerk


Een paard dat onbekend is met vuurwerk, vindt het vanzelfsprekend eng. Daarom is het altijd goed om je paard van tevoren aan vuurwerk te laten wennen. Dit kan door trainingen of door de dagen voor de jaarwisseling vuurwerk niet te ontwijken door je paard al op stal te zetten.

4. Maak het zelf niet te bont met de jaarwisseling


Misschien nog wel de belangrijkste tip uit dit rijtje: drink zelf niet te veel wijn en champagne. Wil je toch graag iets drinken? Zorg dan dat er altijd minstens één persoon nuchter is die in geval van nood naar stal kan rijden.

5. Stress zelf niet te veel


Soms vinden wij mensen de jaarwisseling en vuurwerk veel spannender dan ons paard. Zorg er daarom voor dat je zelf niet te veel strest, anders breng je dit over op je paard.

6. Brandblussers op stal


Het is geen overbodige luxe om standaard op stal te hebben: brandblussers. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als er iets gebeurt met vuurwerk is het belangrijk dat je snel kunt handelen. Zorg dus voor goed werkende brandblussers en dat iedereen weet waar deze liggen en hoe deze werken.

7. Voor angstige paarden


De meeste paarden maken zich, met een paar kleine aanpassing, niet zo druk. Maar sommige paarden zijn toch als de dood voor vuurwerk. Voor deze paarden kun je bijvoorbeeld extra de ramen blinderen en watjes in de oren doen met een geluiddempend oornetje erover. Zo krijgen ze nog minder mee van het spektakel buiten. Mocht de angst zo heftig zijn dan kun je rescue spray of andere kalmerende middelen overwegen. Overleg dit wel van tevoren met je dierenarts. Uiteindelijk is het voorkomen van angst door trainingen altijd beter dan kalmerende middelen gebruiken.

Wat doe jij dit jaar om je paard en jezelf goed de jaarwisseling door te laten komen?

Lees ook:



Bron: Bitmagazine.nl