-

7 feitjes en fabeltjes over afgetrapte ijzers

Robotpaard Frank Sorge

Er is weinig zo vervelend als een afgetrapt ijzer. Bijna ieder beslagen paard heeft ooit wel eens een ijzer verloren. Hoefsmid Paul van Huijgevoort deelt zijn mening over zeven feitjes en fabeltjes over afgetrapte ijzers. En… hij heeft nog een paar handige tips voor je!

Meestal verliest jouw paard zijn ijzer precies op het verkeerde moment. Heel onhandig, maar wat nou als jouw paard zo fanatiek is met het zoek maken van ijzers, dat jouw hoefsmid bijna wekelijks op de dam staat?  Online vind je tal van adviezen, waar best wel wat fabeltjes tussen zitten. Hoefspecialist Paul van Huijgevoort neemt zeven van deze adviezen onder de loep!

1. ‘Kortere takken zorgen ervoor dat je paard minder makkelijk op zijn ijzer stapt’

Paul: “Dat is natuurlijk wel waar, maar dit heeft niet mijn voorkeur. Het inkorten van de takken is misschien een hele effectieve oplossing tegen aftrappen, maar niet de meest prettige voor je paard. Net als je eigen schoenen moeten de ijzers van je paard goed passend zijn, met een ruim genoeg draagvlak. Het voorkomen van het aftrappen van een ijzer mag niet ten koste gaan van de pasvorm.”

2. ‘Met springschoenen kun je voorkomen dat je paard een ijzer verliest’

“Dat zeker een feit! Het is misschien ook wel de meest effectieve oplossing. Neem het liefste een paar springschoenen in een maatje groter dan normaal, zodat deze lekker ruim over de hoef vallen”, adviseert Paul.

3. ‘Als je paard vaak een ijzer aftrapt kun je ze er beter onder lijmen’

“Dat is een fabeltje! Er bestaat tegenwoordig ontzettend goede lijm, maar uiteindelijk gaat er niets boven nagelen. En, heel eerlijk, is het alleen maar goed dat een ijzer loskomt wanneer een paard erop staat. Dit gaat met zo ontzettend veel kracht! Zit je ijzer muurvast gelijmd en genageld, dan is de kans groot dat je paard zijn hoef ernstig beschadigd bij het lostrappen”, zegt Paul.

4. ‘Een paard dat makkelijk ijzers verliest moet met regelmaat naar de smid’

“Feit! Een regelmatig bezoek aan de smid is erg belangrijk. Door de werking van de hoef komt het ijzer met de weken losser te zitten. De kans dat je paard zijn of haar ijzer verliest wordt daardoor groter. Hoe vaak je een afspraak moet maken bij de hoefsmid verschilt per paard. Het ene paard gaat bij zes weken, het andere pas bij tien. Overleg met je hoefsmid wat voor jouw paard het beste is”, aldus Paul.

5. ‘Als je paard vaak zijn voorijzer verliest, moet je ijzers nemen met twee lippen’

“Absoluut een fabel”, gruwelt Paul. “Het is een ware trend die ik ten sterkste afraad. Gelukkig raden veel hoefsmeden het gebruik van een ijzer met dubbele lippen aan de voorhoeven af. Dit type ijzer is bedoeld voor de achterhoeven en kan wanneer het verkeerd wordt gezet de stand, vorm en beweging van de voorhoeven negatief beïnvloeden. Blijf daarom altijd bij voorbeslag met één lip.”

6. ‘Een goede hoefverzorging met veel vet voorkomt aftrappen’

“Het is natuurlijk altijd aan te raden om de hoeven van je paard goed te verzorgen, maar feitelijk kun je maar weinig invloed uitoefenen op het hoorn. Bij nat weer is het vochtig, bij warm weer is het droog. Soms beginnen mensen fanatiek met invetten wanneer het droog is, maar dat kun je juist beter niet doen. Vet stoot namelijk water af, waardoor je de hoef afsluit voor vocht. Eerst nat maken en dan vetten heeft ook weinig zin: dan druipt het er gewoon vanaf”, zegt Paul. “Je kunt de hoeven bij droogte beter regelmatig nat maken, dan dat je met hoefvet en -olie aan de slag gaat.”

7. ‘Modder zuigt het ijzer van de hoef af’

“Dat klopt. En daar komt bij dat de coördinatie van paarden vaak wat minder is op een gladde, modderige bodem. Dit vergroot de kans dat je paard perongeluk zijn ijzer aftrapt’, stemt Paul in.

En nog een paar tips van Paul…

  1. “Houdt je paard goed in de gaten in de wei. Wordt hij onrustig of gaat hij staan weven bij de draad, haal ze dan op tijd naar binnen, om ongelukjes te voorkomen.”
  2. “Bij jonge paarden die vaak een ijzer aftrappen wil het nog wel eens helpen om ook de achterhoeven te beslaan. Hierdoor worden ze achter iets trager, zodat ze minder makkelijk op hun voorste ijzer gaan staan.”
  3. Vraag of je de oude ijzers mag hebben. Mocht je paard eens een ijzer verliezen en je kunt het niet meer vinden, dan heb je nog een reserve. Dat scheelt in je portemonnee! “Vooral in de winter slijten ijzers wat minder hard. Deze kunnen vaak nog wel een ronde mee”, tipt Paul.
  4. “Bij sommige paarden die steeds hetzelfde ijzer lostrappen wil het nog wel eens helpen om het ijzer aan de binnenkant ietsje schuin af te slijpen. Zo pakt het paard zichzelf net wat minder makkelijk.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant