-

6 tips om je gestreste paard te helpen ontspannen

Arnd Bronkhorst

Iedereen is weleens gestrest. En waarschijnlijk, als je je zo voelt, word je kortaf, chagrijnig en zit je niet lekker in je vel. Ook in de paardenwereld komt stress voor. Het ene paard is heel relaxed, maar sommige paarden zijn erg gevoelig voor stress.

Paarden die niet lekker in hun vel zitten kunnen gaan luchtzuigen en kribbebijten. Niet fijn voor hem, jou en je staldeur. Dus: als je paard snel gestrest is, is het fijn als je weet hoe je hem kan helpen ontspannen.

1. Laat hem deel zijn van een kudde

Je paard heeft een goede balans nodig tussen sociaal contact met andere paarden en alleen zijn. Houd er daarom rekening mee dat je paard genoeg tijd door kan brengen met soortgenoten, maar zich ook kan afzonderen als hij niet overweg kan met de kudde.

Grazen met een kudde in een groot weiland is natuurlijk waar ieder paard van droomt. Maar als je geen weiland tot je beschikking hebt, kan een wat grotere paddock ook prima werken. Als je je paard in kuddeverband voert, is het slim om het voer te verdelen over een paar hopen in de paddock. Dan kan je paard ervoor kiezen om samen met anderen of alleen te eten.

2. Geef hem vrijheid

Vrijheid om te bewegen is voor je paard erg belangrijk. Paarden grazen van nature zo’n veertien uur per dag, dus een paard wat hele dagen op stal staat is over het algemeen geen blij en ontspannen paard. Geef hem elke dag genoeg beweging zodat hij zijn energie kwijt kan en eventuele stress eruit kan lopen. Je kan rijden, wandelen, grondwerken, longeren of losgooien. Houd hierbij rekening met de conditie van je paard. Als je hem overvraagt, levert dat juist stress op.

Ook vrijheid om keuzes te kunnen maken vinden de meeste paarden fijn. Experimenteer hier eens mee door naast de waterbak ook een emmer water neer te zetten. Of hang eens twee kleine hooinetten op verschillende plekken op, in plaats van één grote. Dan kan je kijken hoe hij hierop reageert!

3. Geef hem uitdaging en afwisseling

Als je paard heel wat tijd op stal moet doorbrengen, overweeg dan eens om hem mentale uitdaging te geven. Dat kan je doen door speeltjes aan hem te introduceren. Of je kan voer verstoppen in de stal, zodat hij op zoek moet. Dat zal hem helpen om te ontspannen en bezig te blijven.

Het is makkelijk om in een soort routine te vervallen, waarbij je elke dag hetzelfde met je paard doet. Probeer eens wat anders met je viervoeter te ondernemen. Je kan gaan wandelen of je kan gewoon eens met hem gaan zitten of tutten. Maar je zou ook iets totaal nieuws kunnen proberen, zoals lange lijnen of vrijheidsdressuur. Kijk wat bij je paard past en hoe hij reageert op verandering.

4. Houd rekening met het karakter van je paard

Sommige paarden houden ervan om alles in de gaten te houden en staan het liefst op een druk plekje. Andere paarden houden van rust en stilte. Daarom is het belangrijk dat het plekje van je paard past bij zijn karakter en waar hij zich veilig voelt.

5. Geef je paard het voer dat hij nodig heeft

Goede, gebalanceerde voeding is een natuurlijke basisbehoefte van je paard. Geef hem ruim voldoende ruwvoer, zodat hij de hele dag door kan kauwen. Eén stof is extra belangrijk voor gestreste paarden, namelijk magnesium. Magnesium is van belang voor allerlei processen in het lichaam. Het zorgt onder andere voor ontspanning in zenuwen en spieren, ondersteunt de opbouw van het skelet en verhoogt de weerstand tegen spanning en stress.

Deze stof kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en moet dus uit de voeding komen. Als een paard gestrest is, verbruikt zijn lichaam extra magnesium. Vervolgens maakt een tekort aan magnesium het  lichaam juist weer gevoeliger voor stress. Hierdoor wordt het magnesiumtekort nog groter. Het lichaam van je paard beland in een vicieuze cirkel. Zorg er dus altijd voor dat je paard voldoende magnesium binnen krijgt!

6. Ontspan zelf ook

Vergeet ook niet zelf lekker ontspannen te zijn als je met je paard aan de slag gaat. Paarden zijn erg gevoelig voor spanning en merken het meteen als hun baas niet goed in zijn/haar vel zit. Neem dus even de tijd om wat ademhalings- of ontspanningsoefeningen te doen als je stress ervaart en geniet van een relaxte samenwerking met je paard.

Bron: Bit Magazine / Your Horse

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant