-

6 Nieuwe regels voor verbeteren paardenwelzijn in Finland

Arnd Bronkhorst

De Finse organisatie Operant Riders heeft een verzoek ingediend bij de Finse Hippische Federatie (SRL) om de wedstrijdreglementen aan te passen.

Dit voorstel komt voort uit een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Het doel hiervan is het welzijn en de veiligheid van de paarden en de ruiters te verbeteren.

De Operant Riders heeft zes veranderingen voorgesteld:

 • Het gebruik van een neusriem op vrijwillige basis in alle dressuurklassen.
 • Onderzoek hoe strak een neusriem mag zitten en controle hierop tijdens alle wedstrijden.
 • Het toestaan van bitloos rijden in alle dressuurklassen.
 • Het toestaan van trenshoofdstellen in alle dressuurklassen.
 • Het verbieden van slofteugels tijdens het losrijden op wedstrijden in alle disciplines.
 • Het dragen van sporen in de dressuur op vrijwillige basis.

De Operant Riders hoopt dat er tijdens de algemene ledenvergadering (op 24 april) genoeg voorstemmers zijn om de wijzigingen aan te nemen. Daarnaast hopen zij ook dat de SRL de voorstellen doorgeeft aan de FEI.

Situatie in Nederland

Maar hoe zit het eigenlijk met deze regels in Nederland, wat is er wel en niet toegestaan tijdens KNHS-wedstrijden?

 • Het gebruik van een neusriem

Tijdens KNHS wedstrijd is het gebruik van een trenshoofdstel met africhtingsneusriem, rechte neusriem, Mexicaanse neusriem, een gecombineerde neusriem en een gecombineerde keel/neusriem verplicht. Een gecombineerde neusriem zonder sperriem is alleen toegestaan bij het gebruik van een enkele trens.

Afbeeldingen van de toegestane hoofdstellen, meer uitleg hierover vind je in de Bijlage Wedstrijdreglement Dressuur 2016. • Het toestaan van bitloos rijden

Met ingang van 1 april 2016 mag je op KNHS wedstrijden tot en met de klasse M2 bitloos starten. Vanaf de klasse Z1 is bitloos rijden alleen toegestaan wanneer je HC start. Meer over bitloos starten en de toegestane bitloze hoofdstellen vind je hier.

 • Het toestaan van trenshoofdstellen in alle klassen

Vanaf de klasse Z1 is het toegestaan met een stang en trens hoofdstel te rijden, het is echter niet verplicht. Als je met stang en trens wilt rijden zijn hier natuurlijk wel regels aan verbonden, deze kun je hier terug vinden.

 • Het verbieden van slofteugels

Zowel tijdens het inrijden als tijdens de proef is het gebruik van een slofteugel niet toegestaan. De precieze regels over hulpteugels bij dressuur lees je hier.

Tijdens het springen mag er gebruik gemaakt worden van een slofteugel bij het inrijden, maar pas vanaf de 1.30m. klasse.

 • Het dragen van sporen op vrijwillige basis

Het dragen van sporen is in alle dressuur klassen toegestaan, maar in geen enkele klasse verplicht. Wel zijn er regels verbonden aan welke sporen er gebruikt mogen worden, welke regels dit zijn lees je hier. Afbeeldingen van de toegestane sporen staan in de Bijlage Wedstrijdreglement Dressuur 2016.

Bron: Horses.nl / Eurodressage / KNHS

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!