-

3x minder bekende nadelen van hoefijzers

arnd bronckhorst

Klip-klop-klip-klop… Bij de meesten van ons verschijnt direct die smile bij het horen van het geluid van hoefijzers op straat. Paarden! Inmiddels vragen steeds meer eigenaren zich af of dat ijzeren schoeisel nou wel lekker zit – of nodig is. En laat een groeiende groep hun paard naar volle tevredenheid blootvoets en/of op hoefschoenen lopen. Ter bezinning een paar minder bekende nadelen van hoefijzers op een rijtje.

IJzeren schoenen wel/niet

Er is al veel bekend over de minpunten van hoefijzers. Vooral verminderde schokdemping, verminderde flexibiliteit van de hoef, verminderde druk van de ondergrond tegen zool en straal en nagelgaten die de hoefwand verzwakken worden vaak genoemd. Ook kan je paard andere paarden – en zichzelf – lelijk verwonden met ijzeren schoenen aan. Natuurlijk zijn er altijd redenen om toch voor ijzers te kiezen. Als je paard in de sport loopt of veel op verharde wegen bijvoorbeeld. Of als er medische noodzaak is. Maar misschien laat jij je paard wel beslaan, gewoon, omdat je dat zo gewend bent. Misschien heb je nooit echt nagedacht over de nadelen ervan voor je gehoefde vriend. Ken je deze, minder voor de hand liggende, anti-ijzer-redenen al?

1. Slechte aarding

Ken je dat verschijnsel dat (wilde) dieren een aardbeving, tsunami of vreselijke storm al ver tevoren voelen aankomen – en vluchten? Dat heeft alles te maken met hun gevoeligheid voor de energie van de aarde. Een paardenlichaam bestaat, net als een mensenlichaam overigens, voor een groot deel uit water en dat resoneert (trilt) mee met de trillingen van onze planeet. Is een paard beslagen, dan verandert dat de manier waarop de trilling wordt waargenomen. Mirjam Roenhorst, dierentolk, reader & healer behandelde onder meer paarden die onverklaarbare angsten voor bepaalde plaatsen hadden. Ze zegt: “IJzers geleiden negatieve energie juist gemakkelijker. Dus moet een paard lopen op een plek waar bijvoorbeeld ooit iets ergs is gebeurd, een brand of fatale ongelukken bijvoorbeeld, dan kan een beslagen paard daar heftiger op reageren. Ik ken veel verhalen over schrikachtige en gespannen paarden die rustiger en makkelijker werden nadat de ijzers verwijderd waren.”Barefoot

2. Schadelijke trillingsfrequentie

Een onderzoek van de Universiteit in Zürich toonde aan dat hoefijzers een zeer hoge trillingsfrequentie genereren van 800 Hz. Deze frequentie zou schadelijk zijn voor levend weefsel en artrose kunnen veroorzaken. Op deze site lezen we ook dat de bloedcirculatie in de kleine bloedvaten in benen van beijzerde hoeven die vaak klipklapkloppen op harde ondergrond, aangetast kunnen raken. Hierdoor worden weefsels minder goed doorbloedt wat schade kan veroorzaken. Ook op psychisch niveau kan de hoge trillingsfrequentie die ijzers genereren doorwerken. Mirjam: “De klappen die paardenhoeven en benen krijgen door ijzers dreunen door en dat maakt inbreuk op het gevoelssysteem van het paard. Het raakt als het ware van slag.”

3. Verminderde grip & hogere belasting

Misschien heb je al eens gemerkt dat een beslagen paard op glad asfalt, of bij sneeuw en ijs sneller uitglijdt. Het komt uiteraard omdat ijzers veel gladder zijn dan het hoorn van de zool, wand en straal van een hoef. Loopt je paard op blote voeten, dan kan het de ondergrond beter voelen waardoor het de hoeven bewuster neerzet. Paarden ‘kijken’ tastend beter uit waar ze lopen en daarmee worden allerlei nare letsels en/of valpartijen voorkomen. Nog een nadeel om bij stil te staan: ijzers voegen gewicht toe aan het been. Koets- en endurancepaarden kunnen, als ze veel moeten presteren op harde ondergrond, last krijgen van overbelastingsverschijnselen en kreupelheid. In sommige disciplines waarbij ‘overdreven’ gangen zeer gewaardeerd worden; denk maar aan de tölt bij IJslanders, loeren ook gevaren. Het schijnt dat de biomechanica – de bewegingsvrijheid – van het paardenbeen behoorlijk negatief wordt beïnvloed door ijzers. Hoe mooi de bewegingen er ook uitzien, sta erbij stil dat het kunstmatige en belastende manieren van bewegen zijn, die op de lange termijn hun tol kunnen eisen. En dan hebben niet alleen de gewrichten, pezen en spieren het hard te verduren, maar krijgen ook de rug en nek van het paard het zwaarder.  

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant