-

Tips & tricks: Hoe haal ik mijn paard veilig uit een kudde?

Two Lazy Seven Ranch

Een paard uit een weidegroep halen is soms op zijn zachtst gezegd een hele uitdaging. Lees deze handige tips & tricks van Wendy Bleekemolen en leer hoe je een paard het makkelijkst en veilig weghaalt uit een kudde. 

Wendy Bleekemolen en haar man Steve runnen in het Belgische Nieuwmoer een professionele stal waar ze op een veilige en paardvriendelijke manier paarden houden. Jaarrond in een grote kudde van ongeveer 55 paarden. 

De basis: rust en ruimte

Wendy Bleekemolen: “Paarden moeten bij elkaar passen voor rust en stabiliteit in de groep. Hoe groter de groep is, hoe makkelijker paarden zelf kleinere en evenwichtige subkuddes vormen. Zet 3 mensen bij elkaar en de kans dat ze overeenkomen is minder groot dan wanneer je vrienden/leiders moet zoeken in een groep van 100 mensen. Zelf een leider kunnen uitkiezen brengt rust. Als de samenstelling van de groep goed is, voelen paarden zich veilig. Paarden die elkaar niet mogen of teveel verschillen in hiërarchie moeten van elkaar weg kunnen op de momenten dat dit nodig is.”

Ruimte hoef je niet per se in vierkante meters te zoeken volgens Wendy: ”Psychologisch oneindige bewegingsvrijheid is minstens zo belangrijk. Bij ons bedrijf creëren we die vrijheid door schuilstallen met 2 openingen en door de wei te verdelen in binnenweides waar de paarden vrij doorheen kunnen lopen. Paarden moeten eigenlijk continu ergens naartoe kunnen gaan. Of dit nu eten, drinken of weglopen voor een ander paard is. Het geeft ze beweging en psychische rust.”

Bewaak je eigen ruimte

Je herkent misschien wel het wat onaangename gevoel van een kudde paarden in je nek. Het hele stel komt dan te dicht in je persoonlijke ruimte. Wendy lost dit op door het meenemen van een touw van 4 meter lengte of een trainingsstick. “Met de lengte van een touw of stick maak je je persoonlijke ruimte groter doordat je paarden er beter mee op afstand houdt dan met alleen je handen. Zo’n lang touw is ook heel handig om je paard te vrijwaren van gedoe met andere paarden. Dit wegsturen van de andere paarden geeft je eigen paard een veilig gevoel.”

Consequent geen lekkers mee de wei in

Wendy is zeker wel voorstander van belonen met snoep door middel van clickertraining, maar niet van snoep in de wei. Ook niet in een jaszak. Dat brengt gedoe met de andere paarden met zich mee. Ze legt uit: “Beloningen zie ik als positief in een training, maar wel alleen op momenten dat paard en trainer daaraan toe zijn. Mensen zeggen vaak dat hun paard niet komt zonder iets lekkers. Dit zegt iets over de relatie met het paard.”

 “Stel dat je een vriendin hebt waar je regelmatig naartoe gaat, maar je bent alleen welkom als je taart bij je hebt. Anders doet ze de gordijnen dicht en de deur op slot zodra ze je aan ziet komen. Dan is er toch iets mis? Dan ga je toch twijfelen aan hoe leuk die vriendin jou als persoon eigenlijk vindt? Zo werkt het ook bij je paard. Wanneer je bij die vriendin die duidelijk aangeeft dat ze niets van je wil weten vervolgens wel steeds de deur inbeukt en haar het huis uit sleurt omdat je tóch met haar wil gaan winkelen, dan is dat toch raar? Waarom doe je dat bij je paard dan wel? Als je paard in de wei bij je vandaan loopt, dan geeft het aan dat er iets mis is. Zoek uit wat.”

De juiste energie van opzij

Benader een paard in de wei het liefst van opzij, ter hoogte van de schouderlijn. Daar kan het paard je goed zien en voelt je benadering fijner aan dan wanneer je recht van voor of achter aankomt. Wendy geeft aan dat je eigen energie hierbij heel belangrijk is. “Zeker gevoelige paarden reageren snel op innerlijke energie van mensen. De hele kudde reageert op je energie. Paarden denken heel zwartwit. Ze kunnen niet relativeren waarom jij met een bepaalde energie rondloopt.

Had je een slechte dag? Stond je urenlang in de file of heb je ruzie gehad? Het zegt je paard niets. Die kijkt alleen naar je energie van dat moment. Loop je in hoog tempo, met een hoge, snelle ademhaling en opgetrokken schouders kaarsrecht op je paard af? Grote kans dat het dier met de hele kudde mee verdwijnt. Paarden die laag in rang staan denken bij zo’n negatieve energie dat je krokodillen hebt gezien en dat die om jou heen hangen. Paarden die hoog in rang staan zien je als onevenwichtig en zwak.”

Ook met een onzekere houding en twijfelend op de kudde aflopen hebben een soortgelijk effect volgens Wendy.Doe ook eens leuke dingen

Loopt je paard bij je vandaan en duikt het weg in de kudde? Het zou zomaar kunnen dat het dier het niet fijn vindt om met je aan het werk te gaan. Investeer daarom tijd in leuke dingen voor je paard. Ruil het rijden af en toe eens in voor zaken die je paard graag doet. Laat het dier alleen maar wat grazen aan de hand of geef wat krachtvoer buiten de wei. Wendy: ”Als een paard een halster alleen maar associeert met werk dat het niet leuk vindt, dan is het niet gek dat het paard van je wegloopt zodra het een halster ziet. Tijd investeren in leuke dingen loont. Zo leert het paard dat een halster niet automatisch vervelend werk betekent.”

Verdiep je in paardengedrag

Zelfreflectie leert je begrijpen wat je met lichaamshouding en energie tegen je paard zegt. Volgens Wendy de basis voor een goede relatie met je paard. “Leer en weet ook wat je paard naar jou toe communiceert op het moment dat je hem benadert. Laat het zien dat je te snel gaat of te direct bent? Herken dat en reageer daarop. Negeer je de communicatie van je paard en loop je stug door terwijl het dier aangaf nog niet aan aanraking toe te zijn? Dan ontploft het paard en vlucht weg naar de andere kant van de wei. Of het gaat vechten en zal je bijten of schoppen. Analyseer met een instructeur waarom het paard dit gedrag laat zien en vraag je af wat er aan de hand is.”

Stuur je paard als eerste de wei uit

“Als mensen met hun paard door de poort heen de wei uitgaan en er lopen andere paarden of schapen of koeien bij, dan hebben ze bij het opendoen van de poort soms naast hun eigen paard ook ineens nog 3 of 4 andere dieren buiten de wei lopen.” Volgens Wendy is ook hier de oplossing eenvoudig. “Stuur altijd je eigen paard voor je uit als eerste door de poort en blijf zelf bij de opening voor het bewaken van de doorgang.” Lukt het niet om dit goed voor elkaar te krijgen en begrijpt je paard de opdracht om als eerste door de poort te gaan niet? Train dit dan eerst zonder andere dieren erbij.

Geef consequent en rustig positieve leiding

Ook wanneer je een paard terugbrengt naar de groep is veiligheid belangrijk. “Stuur ook op de terugweg je paard als eerste door de poort heen en houd de andere dieren tegen.” Lopen de andere paarden juist een heel eind verderop en wil je paard daar veel te enthousiast naar toe? Wendy zegt daarover: “Voorkom dat je paard aanleert dat ‘halster af’ wegsjezen naar de kudde is. Wij leren mensen hier bij Two Lazy Seven dat ze hun paard eerst omdraaien richting de poort. Doe alleen met het hoofd in de richting van de poort het halster af. Dit voorkomt dat je paard al bij je vandaan gaat rennen terwijl het halster en het touw nog maar half af zijn.”

“Doe het halster pas af als je paard rustig is en op jou wacht. Ook kun je het dier bijvoorbeeld leren dat je het eerst nog even het touw los rond de nek legt voordat je het halster afdoet. Laat je paard pas weggaan als je na het halster ook het touw om de hals weghaalt.” Rent je paard nu nog steeds in volle galop bokkend weg? Dan voorkom je dit volgens Wendy het beste door met het paard mee rustig in de richting van de kudde te lopen. Laat hem eventueel ook eerst nog even een poosje grazen tot bij de kudde en doe dan pas het halster af. Zo houd jij altijd de leiding en leer je aan je paard dat het rustig op jouw aanwijzingen moet blijven wachten.”

Bronnen: Bitmagazine.nl; Two Lazy Seven Ranch


Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!