-

De lente komt eraan! Is jouw weiland al paardenproof?

Frank Sorge

De lange winter ligt eindelijk achter ons en het mooie weer staat voor de deur. Dat betekent ook dat de paardjes binnenkort heerlijk kunnen rondgalopperen in de wei. Maar na de stormachtige herfst en ijzige winter ligt je weiland er misschien niet meer zo mooi bij. Tijd dus voor een opknapbeurt!

De paarden staan al weer te trappelen om de weide op te mogen. De lente is van start en het gras begint te groeien dus het zal nu niet lang meer duren. Maar voordat we ze in volle vaart de wei opsturen is het goed om aan de hand van onze weidecheck te controleren of alles er nog wel goed bijligt.

Verwijder takken en ander materiaal

De wind kan soms rare voorwerpen de wei inblazen dus het is goed om in het voorjaar door de wei te lopen en takken en ander materiaal wat niet in een wei thuis hoort te verwijderen.

Controleer de omheining

Je wilt graag dat je paard veilig kan genieten van zijn grasland dus kan het geen kwaad om de omheining te controleren. Misschien kom je nog afgebroken planken of loszittende palen tegen die wel aan vervanging toe zijn. Ook het stroomdraad moet soms nagekeken worden. Met een multimeter kun je meten of de stroom overal nog goed doorkomt. De dunne ijzerdraadjes van het stroomlint of -draad breken soms af en moeten dan vervangen worden voor een nieuw draad.

Werkt het waterpunt nog?

In de meeste weilanden staat een automatische waterdrinkbak. Na de winter kan deze verstopt raken, dus test eerst of de drinkbak nog werkt voordat de paarden de wei op gaan. Ook is het goed om de drinkbak even lekker schoon te maken voor gebruik.

Last van onkruid?

Nu het onkruid in de wei nog niet volop in de groei is kan het nog met wortel en al verwijderd worden. De grond verticuteren (slepen met scherpe punten) helpt ook om jonge onkruiden te verwijderen en lucht in de grond te krijgen. Er zijn natuurlijk ook diverse bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar om het onkruid tegen te gaan.

Kale plekken

In de loop van tijd ontstaan in een weiland vaak kale plekken. Er zijn een aantal manieren om deze te behandelen. Het is mogelijk om de wei door te (laten) zaaien met een graszaadmengsel speciaal voor paardenweides. Ook één of twee keer per jaar bemesten zorgt voor een goede conditie van je wei. Er zijn hiervoor speciale kunstmestkorrels voor een paardenwei verkrijgbaar.

Bron: Bitmagazine

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant