-

Je paard en de weide voorjaarsklaar

Arnd Bronkhorst

De temperatuur loopt langzaam op en de zon schijnt gelukkig weer steeds vaker. Ondanks dat de nachten nog koud zijn, staat de lente voor de deur. Het is daarom tijd om je paard en de weide te checken. Met deze tips van staleigenaar Ingrid Borst ben je helemaal voorjaarsklaar!

Ingrid heeft samen met haar man Albert in Heukelum een paardenhouderij waar plek is voor pension- en leasepaarden, fokmerries en opfok. Daarnaast geeft zij paardenklas onderwijs.

Een goede voorbereiding

“Nu je paard steeds langer naar buiten gaat, is het verstandig om te ontwormen. Doe dit een paar dagen van te voren, zodat de mest met eventuele wormen en eitjes niet in de weide beland. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de conditie van je paard. Op deze manier kun je bepalen in wat voor soort weide je je paard kunt zetten. Als een paard redelijk schraal is, kan een volle weide snel zorgen voor bevangenheid. Let daarbij dan goed op een geleidelijke overgang. Daarentegen kan een paard met veulen juist wel in een vollere weide staan”, legt Ingrid uit.

De weide checken

“Na een check van je paard, is de weide aan de beurt. Als eerste horen de omheiningen helemaal in orde zijn. Controleer de hekken en zorg dat deze veilig zijn. Daarnaast is het belangrijk om een goede afrastering te hebben. Dit kan natuurlijk een sloot zijn, een houten hek, maar bijvoorbeeld ook een stroomdraadje. Ik gebruik zelf het liefst een dunne draad, zodat het makkelijk breekt als een paard vast komt te zitten. Zo voorkom je vervelende blessures. Verder is de mogelijkheid tot voldoende drinkwater erg belangrijk. Zowel de sloot als (automatische) drinkbakken zijn hier voor geschikt. De automatische drinkbakken moeten wel eerst gecontroleerd worden. Als er bijvoorbeeld een kabelbreuk is, hebben de paarden geen water. Wanneer je paard uit de sloot drinkt, mogen de kanten niet te stijl zijn.” Slootwater kan goed als drinkwater worden gebruikt, maar controleer altijd of het veilig is en bekijk de kwaliteit van het water.

“Als laatste is het beschermen van je paard in de weide essentieel. Zo kan er afval liggen wat vanaf de weg de wei is ingegooid. Check ook altijd de slootkanten, want vooral hierin kan veel afval liggen. Als je niet veel zicht hebt op de weide, kun je een bordje plaatsen met ‘Niet betreden’ of ‘Niet voeren’. Op deze manier vermijd je lastige situaties met mensen die onvoldoende kennis hebben van paarden.”

Opbouw van begrazing

“De grasbehoefte is voor elk paard anders. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de opbouw van begrazing. In het begin van het voorjaar kun je dit het beste opbouwen door je paard eerst een paar uur in de weide te laten grazen en daarna bijvoorbeeld een dagdeel. Zo kun je eventueel opbouwen naar dag en nacht buiten. Let er wel op om tijdens de opbouwende fase je paard te controleren als deze uit de wei komt. Als je paard erg dik is en last heeft van gaskoliek, moet je de weidegang daar de volgende dag op aanpassen. Zo kun je kiezen voor een schrale weide of een zandondergrond.”“Paarden zijn kieskeurige eters. Ze hebben echt voorkeur voor welk gras zij eten. Hierdoor zijn mestplekken met erg lang gras bijna niet te voorkomen. Het is daarom verstandig om kleine percelen uit te mesten. Als er namelijk veel mest ligt in een kleine weide, eten paarden het gras heel slecht op. Door elke drie dagen het draadje van de weide te verplaatsen, krijgen zij er telkens een stukje bij. Met deze strookbeweiding heeft je paard vers gras wat niet meteen vertrapt wordt. Op deze manier kun je beter doseren en de grasbehoefte goed in de gaten houden.”

Je paard controleren

“Als je paard veel buiten loopt, is het goed om één of twee keer per dag een controle te doen. Doe dit niet vanaf een afstandje, maar loop echt rondom je paard in de weide. Zo kun je hem checken op eventuele wondjes, dikke benen en mok na een natte periode. Wanneer er meerdere paarden in de weide lopen, is het gedrag onderling ook belangrijk om te controleren. Het verschil tussen het sterkste en het zwakste paard mag namelijk niet te groot zijn. Daarnaast heeft een kudde veel ruimte en overzicht nodig, zodat zij alle situaties kunnen overzien. Dan kan er vaak weinig gebeuren.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!