-

Een paard hoort buiten; de beperkingen & oplossingen

Lonneke Ruesink

Een paard hoort buiten, dat weten we allemaal. Berichten genoeg over nieuwe paardenhouderij: 24 uur bewegingsruimte, continu de beschikking over voeding, groepsvorming, schuilstal, diverse bodems. Maar ook zoveel meningen en visies van iedereen. Het kan je afschrikken. Onthoud: omschakelen mag ook stapje voor stapje. Informeer jezelf; welke opties en mogelijkheden zijn er? Wat spreekt je aan? Daarna kun je gaan aansluiten op behoeften, van je paard, maar ook van jou. Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie helpt je op weg.

Al die (online) meningen en visies kunnen je onzeker maken, want hoe overtuigend anderen ook kunnen zijn, het is belangrijk dat jij begrijpt en gaat voelen wat voor jou en jouw paard het beste is. Hoe kun je nou voor jezelf en je paard de beste afwegingen en keuzes maken? Kan een paddock paradise iets voor je zijn?

Een eerste stap is het vaststellen van beperkende overtuigingen. En dan het onderzoeken van de mogelijkheden om die beperkende overtuigingen los te laten.

Voorbeelden van beperkende overtuigingen:

Mijn paard vindt op stal staan fijn, als hij buiten staat, wacht ‘ie me altijd al op bij het hek

• Waarom: paarden zijn dieren die graag een vast patroon volgen, dat geeft zekerheid. Op stal staan geeft veiligheid: daar zijn de meeste van zijn vrienden, daar is voer, aandacht en het kuddegevoel. Het hoort bij de routine van de dag.

• Oplossing: wen jezelf en je paard stapje voor stapje aan het leven in een kudde. Hij hoeft niet ineens 24 uur ineens in weer en wind naar buiten. Dit kan ook helemaal niet. Een dier dat mentaal en fysiek is ingesteld op een ander regime heeft tijd nodig om zich aan te passen en te leren omgaan met nieuwe situaties. Een goede pensionhouder zal jou en je paard hierin begeleiden.Je bent bang dat je paard zich blesseert

• Waarom: een paard dat beperkt mag bewegen heeft enorm de behoefte aan zijn energie, maar ook frustraties, eruit te rennen en te springen. Wij zijn dit normaal gaan vinden. En noemen het soms ook gekscherend buiten spelen. Daarom zie je paarden die buiten spelen met bescherming om de benen, in een beperkte ruimte waarin hij niet te hard van stapel kan lopen. Wij beschermen het paard. Logisch.

• Oplossing: een paard dat stapje voor stapje geïntroduceerd wordt in meer buitentijd en bewegingsvrijheid zal de behoefte om te knetteren verliezen. Een paard dat ruimschoots voorzien is in zijn natuurlijke behoeften zal meer en meer natuurlijk gedrag laten. Dan zijn de enorme energiepieken meestal verleden tijd.

Je bent bang dat een ander paard jouw paard beschadigt

• Waarom: paarden die in stallen gehouden worden, hebben vaak een beperkt sociaal leven. Dit kan asociaal gedrag in de hand werken en er kunnen geen hechte vriendschappen ontstaan. Daarnaast wisselen buurmannen en buurvrouwen nogal eens af en bepalen wij met wie ze buiten staan. Veel paarden staan wel naast andere paarden, maar niet samen en van normale sociale patronen is dan ook geen sprake.

• Oplossing: een paard is het meest sociale wezen dat je je maar voor kunt stellen. Als het paard stap voor stap aan de aanwezigheid van andere paarden mag wennen, komt al zijn natuurlijke gedrag weer bovendrijven en hoeft hij zich niet aan te passen aan de limieten van de mens, maar alleen paardengedrag te tonen. Een goed pensionhouder weet dit en zal altijd kijken naar de signalen in de groep, deze evenwichtig samenstellen en waar nodig aanpassingen doorvoeren.

Je bent bang dat jouw paard het koud heeft

• Waarom: je hebt een heel dekenregime ontwikkeld. Dunne, dikke en regendekens. Voor elk seizoenstype heb je er 1, en soms zelfs meerdere wisselmomenten op een dag.

• Oplossing: marketing is er om aan jou te verdienen. Dus let goed op wat je gelooft. Daarnaast is het zo dat paarden die de hele dag kunnen eten en bewegen (in hun eigen tempo) zich in principe gewoon warm kunnen houden. Er zijn uitzonderingen. Oude paarden, zieke paarden of herstellende paarden hebben extra zorg nodig en kunnen wellicht (tijdelijk) een deken gebruiken. Dekens zijn niet verboden natuurlijk, en ja, er kan een keer een scheurtje ontstaan.

Je rijdt wedstrijden en bent bang dat een paddock paradise voor vieze, langharige paarden zorgt

Waarom: het stalregime heeft voor een mooi glad en kort vachtje gezorgd. En zeker geen lange sokken en bemodderde benen. Of je scheert je paard in de winter. Je ziet een langere vacht niet echt zitten, want dan heeft het paard het bij het trainen extra warm en zweet veel. Dan ziet ie er minder mooi uit en het duurt lang voordat ie opdroogt.

• Oplossing: natuurlijk mag je je paard in een paddock paradise best een deken op doen! Of wisselen met dekens! En wellicht blijft zijn vacht niet zo kort dan je gewend was, je kunt altijd een onderlijn scheren zodat het paard niet te warm wordt tijdens het trainen. En de sokken, modderbenen en gele vlekken: een uurtje voor de wedstrijd alles even nalopen, misschien kost het je iets meer tijd, maar hé, een mentaal evenwichtig paard levert je meer punten op in de ring.

Je bent bang dat je paard te dik of te dun wordt

• Waarom: een stalregime zorgt ervoor dat er vaste etenstijden zijn. En vaste tijden geven vaste inzichtmomenten in de hoeveelheid voeding die een paard tot zich kan nemen. Zo kunnen jij en je pensionhouder monitoren of hij genoeg, teveel of te weinig eet.

• Oplossing: ook als er 24 uur voeding beschikbaar is zal een goede pensionhouder, in samenspraak met jou, monitoren wat jouw paard nodig heeft. En waar nodig een mogelijkheid creëren waardoor jouw paard bijgevoerd kan worden, tijdelijk minder voeding tot zich kan nemen of waarin medicijnen gegeven kunnen worden. In een stabiele groep is het sociale gedrag (na het wennen uiteraard) ook stabiel en zullen de paarden zelf een eetregime ontwikkelen dat voor elk kuddelid goed werkt.

Je bent bang dat je je paard niet uit de kudde mee kunt krijgen

• Waarom: je paard plakt aan andere paarden en wordt nerveus als er geen andere dieren in het zicht zijn. Of blijft hinniken en is niet geconcentreerd tijdens het trainen.

• Oplossing: een paard wennen in en aan een sociale groep kost tijd. Dat betekent ook dat het weghalen uit die groep wat training kan vergen. Maar een stabiele groep biedt het paard zoveel comfort dat het paard zelf ook stabieler zal worden en minder zal plakken, omdat het zelfstandiger wordt. Het weghalen uit de groep bouw je op. Het telkens weer terugbrengen naar de groep geeft uiteindelijk de wetenschap dat het wel goed is, dat ze altijd weer naar hun vrienden mogen.

Je paard heeft ijzers en je verwacht dat hij niet zonder kan, maar in de groep zijn ijzers niet toegestaan

• Waarom: de keuze voor ijzers is een tijd geleden gemaakt, om toen geldende redenen. Je bent bang om je paard ijzerloos door het leven te laten gaan. Misschien brokkelen zijn hoeven helemaal af, kun je geen kalkoenen indraaien op wedstrijd, gaat ie gevoelig lopen op harde ondergronden.

• Oplossing: een beslagen paard zonder ijzers door het leven te laten gaan kan inderdaad tijd vergen. Een hoef kan gaan brokkelen, het paard kan wat gevoelig zijn op zijn zolen en een tijdje uit balans zijn. Toch zijn ijzers een hulpmiddel, uitgevonden om de bruikbaarheid van het paard te verhogen volgens menselijke standaarden. Als een paard meer bewegingsruimte krijgt, diverse ondergronden heeft om op te lopen en zelf mag doseren hoeveel hij loopt, zullen zijn hoeven (en gehele lichaam) daarvan profiteren. Ook zijn er stallingen waar voorijzers wel toegelaten worden.

Maar…

Het zijn allemaal afwegingen, want elk paard is een individu met een eigen persoonlijkheid en eigen behoeften. Het ene paard is sterker dan het andere. Het ene paard is socialer dan de andere. En jij kent jouw paard goed, je hebt altijd erg goed op hem gelet en voor hem gezorgd. 🙂

Het is best lastig om dit (deels) los te laten. Om alles in perspectief te gaan zien. Om te bepalen of een paddock paradise iets voor je is. Maar misschien helpt dit: elk paard heeft basisbehoeften: sociaal contact, bewegingsvrijheid, voeding, liefde. Als jouw paard in een paddock paradise staat, komt dit ten goede aan die sociale contacten, aan zijn voeding en bewegingsruimte. Hij zal zich mentaal en fysiek goed voelen. Het paard leert voor zichzelf te zorgen en zelf problemen op te lossen.

En dat levert jou iets op! Dit is de grote meerwaarde voor jou: een mentaal en fysiek stabiel rijpaard. Een paard dat voor zichzelf kan zorgen zorgt namelijk ook voor zijn ruiter. Zo’n paard is minder schrikachtig, minder angstig, zal de noodzaak om plotseling om te draaien verliezen en jou niet vergeten als hij in zijn instinct schiet. 🙂

Daarnaast heb jij nu tijd over. Dit kun je steken in kwaliteit-tijd. Aan de leuke dingen samen met je paard. Want voor de rest is al gezorgd! ❤️

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!