Hooi
Hooi

Waarom goed voeren zo belangrijk is voor de spijsvertering van je paard

Nieuws

Er is veel te doen over paarden en voeren. Wel of geen granen, opletten met suikers en zetmeel en wel of niet onbeperkt ruwvoer voeren. Om te begrijpen wat goed is voor je paard is het handig om ook eens wat beter naar de spijsvertering van je paard te kijken.


Het huidige gebruik van het paard is niet meer te vergelijken met het leven van een oerpaard, wat robuuster en beter ingesteld is op het sobere leven in de natuur. Het spijsverteringssysteem van paarden is daarentegen niet veranderd.

Paarden zijn niet-herkauwende herbivoren


Niet-herkauwende herbivoren, zoals paarden en bijvoorbeeld neushoorns, maar ook gorilla’s, moeten het vooral hebben van fermentatie in de darmen. Dat betekent dat in de darmen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen (microflora) het ruwvoer afbreken. Koeien hebben daar bijvoorbeeld meerdere magen voor, dat zijn de herkauwers.

Blinde darm belangrijk in spijsvertering paard


Veel werk van de spijsvertering van je paard wordt gedaan in het Caecum oftewel de blinde darm. Bij mensen is deze totaal niet van nut. Bij je paard daarentegen is dit een van de belangrijkste onderdelen van het spijsverteringsstelsel. Het is een grote zak van ongeveer een meter lang en er kan wel 30 liter in.

Gezonde microflora


Een paard is zeer afhankelijk van bacteriën en schimmels en andere micro-organismen (meer dan 400 soorten!) die hun werk alleen goed kunnen doen bij een neutrale zuurgraad (ph 6,7). Grote pieken en dalen in de zuurgraad verstoort deze samenwerking en verzwakken de microflora. De microflora in de darmen van een paard is zeer gevoelig voor een dieet wat anders is dan voornamelijk alleen ruwvoer.

Om een gezonde microflora te houden in de darmen moeten er veel onverteerde vezels de naar de dikke darm en blinde darm. De dunne darm verteert maar ongeveer 25% van het gegeten ruwvoer. De rest stroomt onverteerd door naar de dikke darm en blinde darm. Als een paard dus alleen snel verteerbaar voer, zoals krachtvoer krijgt, wordt dit in de dunne darm al verteerd. De darmflora in de dikke darm en blinde darm kan daardoor verstoord raken waardoor het paard ziek kan worden.

Zuurgraad zo neutraal mogelijk


Bijvoorbeeld te veel krachtvoer ineens voeren, kan voor grote pieken en dalen zorgen van de PH of zuurgraad in de darmen van het paard, wat weer slecht is voor de microflora. Zij doen het het beste bij een neutrale PH in de darmen van je paard. Teveel schommelingen kan je paard gevoelig kan maken voor koliek en hoefbevangenheid. Als je je paard krachtvoer geeft, is het dus beter om je paard meerdere keren per dag kleine beetjes te voeren. Dierenartsen raden aan om maximaal 5,5 kilo krachtvoer per dag te voeren verdeeld over meerdere kleine porties, maximaal 2 kilo per keer.

Wel of niet alleen ruwvoer voeren


Een sportpaard heeft vaak meer nodig dan ruwvoer alleen. Een gebrek aan vitamines kan ziektes als EMND veroorzaken (vitamine E-gebrek). Het is raadzaam om je paard altijd een vitamine- en mineralen supplement bij te voeren als je geen krachtvoer wilt geven.

In plaats van krachtvoer kun je ook granen bijvoeren. Granen kunnen zowel bewerkt als onbewerkt gegeven worden. Granen bevatten veel nuttige voedingstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer, eiwit, en B-vitamines. Geef je de granen onbewerkt, dan bestaat de kans dat het ongebruikt je paard weer via de achterkant verlaat als het paard het niet kapot kauwt. Vandaar dat er vaak bewerkte granen krachtvoer zitten. Dit zorgt dat je minder voer hoeft te geven voor hetzelfde resultaat. Het is dus niet per se slechter of beter om bewerkte of onbewerkte granen te voeren. Net zoals krachtvoer heeft een paard niet perse granen nodig.

Aandacht voor je voerbeleid


Paarden zijn niet gebouwd om lang zware prestaties te leveren, daarvoor moet je ze goed trainen. Ze zijn gebouwd om rustig te fourageren en indien nodig een snelle sprint te kunnen trekken. Daarvoor hebben zij maar een beetje opgeslagen energie nodig. We voeren al gauw teveel of verkeerd bij.

De conclusie is eigenlijk dat er niet echt slecht voer bestaat, maar wel een ‘slecht’ voerbeleid. Het belangrijkste waar een paardendieet uit moet bestaan is ieder geval goed ruwvoer en eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen.
Heb je twijfels over je voerbeleid? Raadpleeg dan een voerdeskundige voor paarden of vraag het je dierenarts.

Bron: Voedingsdeskundige Anneke Hallebeek