-

Van onbespierd naar een gespierd paard

Frank Sorge

Wie kijkt er niet graag naar een mooi bespierd paard? Sommige paarden zijn zo van nature. Of ze veel trainen of niet, ze staan er altijd uitstekend bij. Andere paarden leveren bij het minste of geringste in op hun spieren. De spier(weder)opbouw gaat echter langzaam en meestal niet vanzelf. Paardenvoedingsdeskundige Nicole Slijkerman van VoerVergelijk.nl. legt uit hoe je dit met voeding kunt ondersteunen.

Voeding

Zoveel verschillende paarden, voedingsproducten en meningen, soms zien we door de bomen het bos niet meer. Nicole Slijkerman van Voervergelijk erkent dat de juiste voeding een complex geheel van factoren is. Gelukkig kan ze simpel en kort uitleggen hoe het zit met spieropbouw: “De belangrijkste bouwstof voor de spieren zijn eiwitten. Die zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn twee soorten aminozuren: essentiële en niet-essentiële aminozuren. Niet-essentiële aminozuren kan een paard zelf aanmaken en spelen daarom een minder belangrijke rol in de voeding. Essentiële aminozuren moeten door de voeding verstrekt worden, omdat het paard deze niet in het lichaam aanmaakt. Voor een paard zijn dat: Lysine, Methionine, Leucine, Isoleucine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Histidine en Valine. Deze essentiële aminozuren vormen de basis voor herstel en opbouw van spieren en andere weefsels in het lichaam. Van krachtvoer is meestal minimaal het lysine- en methioninegehalte bekend. Speciale eiwit- of aminozuursupplementen bevatten echter een volledig uitgekiend aminozurenprofiel en kunnen helpen bij de spieropbouw.”

Te weinig eiwitten

Slijkerman: “Als basisbehoefte heeft een paard niet veel eiwit nodig; weidegang, goede kwaliteit ruwvoer en een beetje krachtvoer zijn vaak voldoende. Tijdens training worden spiervezels afgebroken, die na de training weer opnieuw, en sterker, worden opgebouwd. Hiervoor is extra eiwit nodig. Tegenwoordig zijn veel krachtvoeders eiwitarm. Ook bevatten steeds meer ruwvoeders te weinig eiwit. Zo kan grof hooi of kuilgras van onbemest weiland zeer eiwitarm zijn. Als het rantsoen te weinig eiwit bevat, dan is spieropbouw niet mogelijk en kan zelfs spierafbraak optreden.”

Verschillende levensfases

Het is erg belangrijk om het eiwitgehalte af te stemmen op de behoefte van jouw paard of pony. Paarden die weinig presteren hebben een relatief lagere eiwitbehoefte dan een springpaard dat piekprestaties levert. Slijkerman adviseert voor sportpaarden een specifiek sportproduct met extra eiwit. Ook opgroeiende paarden hebben veel bouwstoffen nodig. Het is niet aan te raden om voor opgroeiende paarden het eiwitgehalte te reduceren. Van oudere paarden (20+) wordt de bespiering minder. De efficiëntie van hun stofwisseling en de werking van lever en nieren vermindert, waardoor ze minder eiwit, fosfor en vezel uit voeding opnemen. Dus ook een ouder paard heeft baat bij een extra eiwitbron van hoge kwaliteit.

Te veel eiwitten

Te weinig eiwitten zijn een probleem, maar teveel eiwitten zijn ook niet goed. Slijkerman: “Een overschot vormt een belasting voor het lichaam omdat er dan ureum ontstaat dat via de nieren uitgescheiden moet worden. Zeker paarden die gevoelig lijken voor eiwitten, kunnen dan dikke benen of eiwitbultjes krijgen. Deze problemen hebben voornamelijk te maken met de eiwitkwaliteit en de verteerbaarheid van het eiwit.”

Onderscheid in kwaliteit

De belangrijkste bron van eiwit is gras/ruwvoer. Als je vermoedt dat een paard extra behoefte heeft aan eiwit, is het belangrijk om het ruwvoer te laten analyseren. Je weet dan of het ruwvoer voldoende eiwit bevat, voordat je in de weer gaat met krachtvoeders en/of supplementen. Wil je overgaan tot aanvulling, dan rijst de vraag: hoe weten we of we het juiste product kopen? Slijkerman benadrukt dat voor ieder paard geldt dat het belangrijk is om voor producten te kiezen met een hoge eiwitkwaliteit en goed verteerbare eiwitten (hoge biologische waarde). Dit hangt af van het aminozurenpatroon. Hoe meer het aminozurenpatroon overeenkomt met de lichaamseigen eiwitten, hoe gemakkelijker de vertering van dit eiwit is en daarmee ook de benutbaarheid van het eiwit. Eiwitten door zware kunststofbemesting in gras, hooi en kuil zijn over het algemeen moeilijk verteerbaar voor een paard. Eiwitten uit producten met melkeiwit en luzerne zijn goed verteerbaar. Luzerne bevat ongeveer 18-20% ruw eiwit, waarvan 50-60% wordt verteerd. Andere voedermiddelen rijk aan eiwit met een hoge biologische waarde zijn o.a. soja en lijnzaad.

Training

Spieropbouw kan niet uitsluitend door de juiste voeding bewerkstelligd worden. Slijkerman: “Spieren worden krachtiger en spiermassa neemt toe door frequente training. Een training waarbij het paard minimaal vier dagen per week intensief aan het werk wordt gezet en de grens steeds iets meer wordt verlegd zorgt voor extra kracht. Daarbij zijn een goede warming-up, afwisseling en cooling-down heel belangrijk om spierstijfheid te voorkomen.”

Wil je meer weten of lezen over paardenvoer? Bezoek dan de website paardenvoerplein.nl of bezoek hun Facebook pagina!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer spierweetjes:

Spieren nader bekeken

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant