arnd voer
arnd voer

Top 3 risicofactoren voor slokdarmverstopping

Welzijn

Een akelig gebeuren, zo’n slokdarmverstopping. Je paard hoest, kucht, kwijlt, zijn eten komt er door zijn neus weer uit en hij voelt zich duidelijk niet fijn. De dierenarts kan gelukkig in de meeste gevallen helpen door een spierverslapper te gebruiken en/of een sonde in de slokdarm te brengen. Toch zal iedere paardenliefhebber dit liever voorkomen dan genezen. Waar moet je op letten?


  1. Schade aan de slokdarm


Met stip op nummer 1: voorkom dat je paard schade oploopt aan zijn slokdarm. Dit is namelijk in heel veel gevallen een factor bij het ontstaan van een slokdarmverstopping en bestaat negen van de tien keer zonder dat iemand het in de gaten heeft. 

Wanneer je paard regelmatig vlas of houtvezel of een andere harde, prikkende vezel eet, kunnen er kleine wondjes in de slokdarm ontstaan. Wordt hier littekenweefsel gevormd, dan wordt de slokdarm op deze plek nauwer (slokdarmvernauwing) en past er simpelweg minder doorheen. Hallo gevoeligheid voor slokdarmverstopping! 

Staat je paard een stalbodembedekking die hij niet hoort te eten, zorg dan dat hij minimaal 16uur per dag hooi of kuil (of beide) heeft, om te voorkomen dat hij aan de stalbodem begint. Let ook op dat het ruwvoer niet teveel vermengt met  het bodemmateriaal!

Droge grascobs

Stel op een stal in Engeland eens de vraag of ze hun grascobs (hooibrok) droog voeren en verbaas je over de verschrikte reacties. In Nederland maken we ons er niet zo druk om. Gras- en hooicobs zijn waardevol voer en worden steeds vaker gebruikt. In veel gevallen worden die niet natgemaakt van tevoren. Het lijkt ook iets met de diameter en lengte van de cobs te maken te hebben, maar vooral door de structuur in de brok vormen grascobs een aardig risico op het ontstaan van slokdarmverstopping. Is of lijkt je paard gevoelig voor slokdarmverstopping of heeft hij een slecht gebit, voer grascobs dan altijd nat!


Gulzig eten/slecht kauwen

Voernijd zorgt vaak dat een paard veel sneller zijn voer naar binnen werkt dan goed voor hem is. Hij kauwt niet genoeg, waardoor onvoldoende speeksel wordt aangemaakt en op een slecht moment blijft de voedselprop in de slokdarm hangen. Erg vervelend. Vul iedere maaltijd aan met gehakselde luzerne en creëer zo rustig mogelijke eet-omstandigheden. Dat kan betekenen dat hij moet verhuizen, of misschien altijd buiten moet eten, of wat er dan ook nodig is om te zorgen dat hij relaxed staat te eten.

Waarom bietenpulp nog niet genoemd is, terwijl iedereen toch weet dat dit dé oorzaak is van slokdarmverstopping? Dat klopt dus niet. Bietenpulp heeft tijd en veel vocht nodig om te zwellen; het blijft niet lang genoeg in de slokdarm om daar een probleem te veroorzaken (mits er geen vernauwing zit!). De kans op slokdarmverstopping is bij droge bietenpulp relatief klein. De kans op maagtorsie en verstoppingen verderop in het maagdarmstelsel is wel erg groot!




VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.