Dik
Dik

4 Tips voor het pony-dieet

Nieuws

Het is wel een schattig gezicht, die dikke, ronde pony in de wei, met zijn stevige nek en ronde billen. Maar die verschijning is niet echt gezond; metabool syndroom, hoefbevangenheid en insulineresistentie liggen op de loer. Om het risico op gezondheidsproblemen te beperken, is er maar één oplossing: je pony voeren als een pony, en niet als een paard.



Ponygeschiedenis


De meeste ponyrassen staan nog vrij dicht bij hun voorouders, dichter dan de moderne paardenrassen. De voorouders leefden onder ruige, koude, omstandigheden, met veel wind en weinig zon. Ze moesten zien te overleven bij temperaturen onder het vriespunt, en op kleine beetjes stug, bitter gras. Gedurende duizenden jaren paste hun lichaam zich aan deze omstandigheden aan. De pony’s van tegenwoordig hebben nog steeds datzelfde lichaam als hun voorouders toen: ze zijn gemaakt om met weinig te leven. In onze overdadige wereld leidt dat gemakkelijk tot problemen.

1. Ruwvoer met zo min mogelijk suiker


Hooi kan, afhankelijk van het moment van de oogst en de bemesting van de grond, erg veel suiker bevatten. Voor pony’s is dat hooi eigenlijk niet geschikt. Gezien hun geschiedenis (het eten van stug en bitter gras) is dat niet zo vreemd; hun lichaam kan niet goed met al die suikers omgaan. Het beste is om hooi te voeren met hooguit 10% niet-structurele koolhydraten (suikers + fructanen + zetmeel). Als je het suikergehalte van het hooi niet weet, laat het dan analyseren. Als het suikergehalte vervolgens te hoog blijkt, laat het dan voor het voeren een klein uurtje weken in water. Op die manier lost een deel van de suikers op en is het hooi beter geschikt.

2. Een slowfeeder


Dit is voor pony’s een ideale uitvinding. Je stopt hem vol met hooi en je pony kan zich de hele dag (afhankelijk van de soort slowfeeder) vermaken met eten. Door het speciale ontwerp kan je pony geen grote happen hooi nemen, maar moet hij ‘sprietjesgewijs’ eten. Hij eet dus heel langzaam, wat goed is voor de spijsvertering en voor het kauwen, en bovendien is het ook een goed tijdverdrijf.

3. Geen krachtvoer, wel vitamines en mineralen


De meeste pony’s kunnen al voldoende energie halen uit alleen ruwvoer, zeker wanneer ze niets hoeven te doen. Krachtvoer en granen zijn meestal niet nodig; deze bevatten teveel energie en zetmeel, wat tot darmproblemen en overgewicht kan leiden. Soms is ruwvoer echter te arm aan vitamines en mineralen. Daarom is het juist ook voor pony’s erg belangrijk om een goed supplement of goede balancer te voeren.

4. Graasmasker


Het ziet er een beetje sneu uit, maar voor een pony die snel dik wordt, kan het een noodzakelijk kwaad zijn: een graasmasker. Een soort muilkorf die werkt als een kleine slowfeeder: je pony kan maar sprietjesgewijs vers gras eten. Hierdoor kan hij gewoon op de wei, maar eet hij wel veel minder en heeft hij dus minder kans om te dik te worden.

Lees meer












VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.