-

Mineralenbuffet voor je paard: All you can eat!

Femke Dolle

In de vrije natuur scharrelt een paard zijn gezonde kostje – inclusief allerlei mineralen en sporenelementen – zelf bij elkaar. Omdat onze gedomesticeerde paarden vaak te eenzijdig eten, bedacht instructrice Femke Dölle het mineralen- en zoutbuffet voor haar vier gehoefde vrienden. Eet smakelijk!

Aan stenen likken

In de vrije natuur weten paarden prima wat ze moeten eten om gezond te blijven. Vitamines maakt een gezond paardenlijf doorgaans zelf aan. Maar om aan de nodige mineralen en sporenelementen te komen, snoepen paarden in het wild de hele dag door van allerlei grassen, planten, kruiden, struiken en bomen. Omdat wij onze paarden vaak eenzijdig voeren met hooi en gras en misschien een brok, is het niet ondenkbaar dat ze tekorten oplopen. Je ziet je paard dan zand eten of ze schrapen aarde weg om vervolgens aan de stenen eronder te likken. Om tekorten op te lossen, biedt welzijnsadviseur en horsemanship- & freestyle-instructrice Femke Dölle haar vier paarden – een Shetlander, mini-paardje, Haflinger en Paint – op haar mini-paddock paradise zowel een mineralen- als een zoutbuffet aan.  

Zes emmertjes

Femke: “Een paard kan pas goed functioneren als het in de basis, met name huisvesting en voeding goed wordt gehouden. Ik ben me daarin gaan verdiepen. Hoewel ik al een uitgebreid voermanagement heb en diverse borders met planten, kruiden en bomen waarvan mijn paarden kunnen snoepen, wilde ik ze de keuze geven uit andere voeding die mineralen en sporen bevat. Vandaar de zes emmertjes water waaraan ik verschillende ingrediënten heb toegevoegd. Ik merk dat ze er naar behoefte van drinken. Keltisch zeezout met IJslands zeewier is bijna het hele jaar rond wel favoriet. In de afgelopen herfst werd de diatomeeënaarde en veendrenkstof regelmatig gedronken en in de zomer kiezen ze vaker voor de appelazijn. Je zou denken dat ze nu – in de winter – meer behoefte hebben aan allerlei mineralen, maar ook nu drinken ze vaak van het Keltisch zeezout met IJslands zeewier.”Vrije eetkeuze

Op de vraag of al het goede in de emmertjes niet naar de bodem zakt, zegt Femke: “Dat klopt, daarom roer ik het altijd om als ik er ben voor de dagelijkse verzorging. Ik laat de emmers nooit langer dan 24 uur staan, maar het gebeurt zelden dat ik iets weg moet gooien. Misschien in het begin iets vaker omdat ik ging experimenteren om te zien waar de behoeftes liggen. Ook per seizoen is het even aankijken wat ze op dat moment graag drinken. Maar ik ‘verspil’ dan hooguit een paar emmertjes. En die ‘verspilling’ wordt goed besteed, want ik gooi het over de borders; dat is goed voor het bodemleven. In een emmertje los ik iets meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op. Omdat mijn paarden al jaren een vrije eetkeuze hebben, hebben ze een ‘neus’ ontwikkeld voor hoeveel ze waarvan nodig hebben. Dit geldt niet voor ieder paard! Bij twijfel – of als je paard gezondheidsproblemen heeft of medicijnen krijgt – raadpleeg je voordat je het geeft uiteraard eerst een deskundige.”

Hieruit bestaat het mineralenbuffet

Keltisch Zeezout:

bevat essentiële mineralen en sporenelementen en in verhouding veel magnesium. Het wordt gewonnen uit kleigrond in Frankrijk en wordt ook wel Sel Gris genoemd, vanwege de grijzige kleur. Dit zout ontstaat doordat zeewater door verschillende kanalen, moerassen en kleibekkens loopt. In het ritme van de natuur ontstaat dan langzaam dit zout dat met een speciaal gemaakte houten trekker van de bodem wordt geschraapt, net als de Kelten dit duizenden jaren geleden al deden. Na het uitlekken wordt het direct verpakt en het blijft altijd een beetje vochtig. Je kunt het zien als ‘levend’ zout met een unieke verhouding aan mineralen en sporenelementen.

IJslands Zeewier:

is een uitstekende sporenelementen en mineralen leverancier. Het is rijk aan calcium, natrium, ijzer, jodium en vitamine C en E. Het ondersteunt de stofwisseling van het paard, helpt bij de afvoer van gifstoffen en heeft een positief effect op de haarstructuur en de rui. Het is een prima aanvulling op het Keltisch zeezout.

Diatomeeënaarde:

deze ‘aarde’ – ook wel kiezelzuuraarde genoemd – bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes en bevat behalve veel silicium ongeveer 15 andere sporenelementen. Silicium zorgt dat voedseldeeltjes in het paardenlichaam niet klonteren zodat de voedselopname optimaal is. Het voorkomt zand eten of likken en kan toxische stoffen binden die zo het lichaam kunnen verlaten. Het is vergelijkbaar met klei maar is veel minder heftig van werking zodat het zonder beperking langere tijd achtereen gegeven kan worden. Het beschermt de maag en darmwand en voorkomt bovendien dat vliegenlarven in de mest uitkomen.

Veendrenkstof:

is een bodemproduct van lobbig veen dat bestaande uit verteringsresten van honderden verschillende bloemen, geneeskrachtige kruiden, grassen en vruchten. Het bevat in zeer kleine hoeveelheden mangaan, koper, zink silicium en andere sporenelementen. Het remt op natuurlijke wijze de groei van ziektekiemen en ondersteunt de darmflora. De huminezuren erin werken sterk absorberend en binden gifstoffen, die vervolgens worden uitgescheiden. Bij dieren die gevoelig zijn voor zomereczeem kan veendrenkstof langere tijd ingezet te worden als ondersteuning.

Moederaarde:

bestaat uit een mix van lava, bentoniet klei en oesterkalk. Het bindt afvalstoffen en voert ze af, zorgt voor een goed zuur-base evenwicht in de maag en bevat alle denkbare minerale sporenelementen met een relatief hoog gehalte aan silicium. Het is zeer geschikt als correctie van de kalk/fosfor verhouding als je veel granen of zemelen voert.

Groene leem:

is sterk reinigend, rijk aan enzymen en bevat veel heilzame mineralen. Inwendig kun je het inzetten als reinigingskuur om afvalstoffen af te voeren. En uitwendig is het een goed natuurlijk middel om heling van wonden en huidaandoeningen te stimuleren; denk aan peesklap, mok, schimmels en kneuzingen.

Spirulina:

is een unieke algensoort die van nature zeer rijk is aan eiwitten en vitaminen. Spirulina bevat veel nuttige voedingsstoffen en is een natuurlijke vitamine B12 bron voor paarden.

Biologische appelazijn:

is rijk aan kalium en bevat nog alle mineralen die in een appel zitten zoals fosfor, chlorine, sodium, magnesium, calcium, ijzer en sporenelementen. De azijn kan ingezet worden om de algehele weerstand en conditie van het paard te verbeteren, werkt bloedzuiverend en helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Door de bloedzuiverende eigenschappen wordt appelazijn ook vaak gegeven om van binnenuit vliegen en andere insecten te bestrijden. Ook reguleert het de opslag en verwerking van vet; het helpt bij de verbranding van lichaamsvetten. Appelazijn is ook zeer geschikt ter ondersteuning van gewrichten van oudere paarden en heeft een positieve invloed op de darmflora.

Femke’s zoutbuffet bestaat uit:

Het zoutbuffet
  • Himalayazout
  • KNZ blok
  • Duitse bergsteen
  • Een blok van Paardnatuurlijk met extra calcium en magnesium
  • Ayurvedische kruidenzoutsteen

Femke: “Momenteel is het Duitse bergsteen favoriet, en een tijdje geleden de KNZ-steen. In de warme periodes wordt het Himalaya blok het meest gelikt, naast het Keltisch Zeezout-water met IJslands zeewier. De Ayurvedische kruidenzoutsteen is een experiment dat ik een jaar laat hangen. Tot nu toe hebben ze er niet aan gelikt.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant