-

Hoe zinvol is detoxen?

gras eten Lonneke Ruesink

Detoxen is het ondersteunen van de organen die verantwoordelijk zijn voor het afvoeren van afvalstoffen. Ook binnen de paardenwereld wordt het steeds vaker toegepast. Maar hoe zinvol is een detoxkuur eigenlijk?

Dat er ontzettend veel te melden valt over detoxen, blijkt als Eric Laarakker aan het woord is. Eric is in 1992 afgestudeerd aan de Faculteit Diergeneeskunde en werkt als dierenarts en onderzoeker binnen de holistische dierenartspraktijk Den Hoek. hij praat gepassioneerd over dit onderwerp, maar benadrukt daarbij direct dat een detoxkuur geen wondermiddel is. het kan dienen ter ondersteuning, maar nooit als dé oplossing voor een probleem. Het doel van detoxen is afvalstoffen uit het lichaam verwijderen.

Eric vertelt dat zowel mens als dier in de moderne maatschappij een overmaat een verschillende toxines binnenkrijgt. Via voeding, in ons drinkwater of simpelweg door inademing. Voor een deel verlaten de afvalstoffen direct het lichaam. Het lymfesysteem, de nieren, longen en milt zijn belangrijke ontgiftingsorganen. het andere deel van de afvalstoffen wordt opgeslagen in het vetweefsel en de lever. een gezonde lever kan deze afvalstoffen prima zelf afvoeren, zegt Eric, maar er zijn genoeg levers die dit (even) niet meer zelfstandig kunnen.

Suikers

Een paard is normaal gesproken in de natuur een dier dat in de winter sterk vermagert. Hij breekt daarbij het vetweefsel af waar ook afvalstoffen in opgeslagen zitten. Dat is een natuurlijk proces. “Wij voeren paarden alleen de hele winter door, waardoor ze eigenlijk te dik het voorjaar ingaan”, aldus Eric. Het gras op onze weilanden bestaat in het voorjaar voor zo’n vijftig procent uit suikers. Dat is ontzettend veel. Suikers zijn funest voor de darmbacteriesamenstelling, wat weer van invloed is op zaken als het immuunsysteem en de hormoonaanmaak. Het teveel aan suikers en afvalstoffen dat het paard binnenkrijgt, wordt opgeslagen in het vetweefsel.

Veel van dit vetweefsel vind je terug in de manenkam. Vindt hier een teveel aan opslag plaats, dan kan dit de gezondheid van het paard op een negatieve manier beïnvloeden. dit kan namelijk de aanleiding zijn voor het vormen van lichte ontstekingen. Als daar ook nog eens muggen in prikken, veroorzaakt dat volgens hem jeuk. Eric is stellig over het feit dat dit de oorzaak is van iets dat wij kennen als staart- en maneneczeem (zomereczeem). “Wij beschouwen zomereczeem dus niet als een primaire allergie, maar als een ontsteking aan het vetweefsel in de manenkam en staartbasis.”

Toch zal Eric niet snel zeggen dat een detoxkuur de ultieme oplossing is bij staart- en maneneczeem. “Ik zal de laatste zijn die zegt: ‘Geef ze een detoxkuur en ze schuren de hele zomer niet’. Zo werkt dat niet. Een detoxkuur vormt slechts een onderdeel van het genezingsproces.” Hij benadrukt dat het dus in de eerste plaats belangrijk is om de oorzaak van het probleem te achterhalen, voordat je tot verdere actie overgaat

Geneeskracht uit de natuur

De ingrediënten van een detoxkuur zijn afhankelijk van de betreffende kuur. ze bevatten doorgaans kruidenpreparaten en homeopathische middelen die de lever en nieren aanzetten om harder te werken en zo afvalstoffen kwijt te raken. Er zijn veel kruiden die bepaalde organen helpen bij het ontgiften, zowel van Nederlandse bodem als niet- westerse oorsprong. Een voorbeeld daar van is orthosiphon, een kruid dat normaal gesproken niet voorkomt in ons land en uit Indonesië gehaald wordt.

Maar ook groenten van Hollandse bodem kunnen ontgiftend werken. Asperges zijn bijvoorbeeld een bron van mineralen, bevatten antioxidanten en werken ontstekingsremmend. In geen enkel paardenweiland groeien asperges, maar Eric geeft aan dat paarden soms wel degelijk voor dergelijke voedselbronnen kiezen als ze de beschikking hebben over een meer natuurlijke omgeving. Al hangt dit wel af van hoe dicht het paard bij de natuur staat. Hij noemt als voorbeeld zijn Arabisch volbloedhengst, opgegroeid in de bergen van Spanje. “Hij weet vaak wonderbaarlijk goed wat hij nodig heeft. Als ik hem aan de hand meeneem het land op, gaat hij soms ineens kruiden eten, zoals distels. Een behoorlijk stekelig hapje, maar wel erg gezond. Ook distels hebben namelijk een geneeskrachtige werking. Ze reinigen de lever en gal.”

Toch zie je je eigen paard waarschijnlijk niet snel distels eten. In de vrije natuur weten paarden misschien zelf heel goed welke kruiden ze wanneer nodig hebben, maar als een paard hier nooit mee heeft kunnen kennismaken, bijvoorbeeld doordat hij op stal is opgegroeid of de weide kruidenarm is, zit het niet meer in zijn systeem. Hij herkent het niet. Een paard kan dan nog wel aanvoelen dat hij ergens een tekort aan heeft, maar hij heeft niet het vermogen om de kruiden uit te zoeken die hij op dat moment nodig heeft. Volgens Eric zijn bijna alle weides tegenwoordig bovendien kruidenarm. “Kruiden groeien er gewoonweg niet en anders bestrijden we ze, omdat we ze zien als onkruid, terwijl veel kruiden een geneeskrachtige werking kunnen hebben.”

Geen duidelijke symptomen

Hoe weet je of je paard een kuurtje nodig heeft? Dat is nog best lastig te achterhalen. Er zijn namelijk geen duidelijke symptomen die dit aangeven. Wel kan het zo zijn dat het paard gewoon niet lekker in zijn vel zit, een doffe vacht heeft, moeilijk door het haar heen kan komen of stijf is in de spieren. Dit kunnen aanwijzingen zijn die duiden op een lichaam dat kampt met een teveel aan afvalstoffen. Over het eventueel standaard uitvoeren van een bloedonderzoek is Eric duidelijk: “Als wij in het bloed al kunnen zien dat de lever niet goed functioneert, is er vaak zo veel aan de hand dat ontgiften op dat moment niet de eerste prioriteit is. Het is dan zaak om de lever eerst weer gezond te krijgen.”

Een reinigingskuur kan zowel preventief als ter genezing gebruikt worden. Elk paard kan erbij gebaat zijn. Toch kan het volgens Eric gebeuren dat een paard in eerste instantie
slechter lijkt te worden van een kuur. Dat betekent vaak dat het dier te maken heeft met een overschot aan afvalstoffen. In zo’n geval raadt hij aan om de dosering aan te passen, zodat het lichaam de kuur beter kan verwerken. De dosering is afhankelijk van de kuur die wordt gebruikt. Zijn eigen paarden geeft Eric preventief twee keer per jaar een kuur, in het voor- en najaar.

Dracht en medicatie

Detoxproducten zijn vrij verkrijgbaar en deskundige begeleiding is in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Wel raadt Eric aan om bij een drachtige merrie of een paard dat al reguliere medicatie gebruikt eerst een deskundige te raadplegen. Medicatie kan een wisselwerking hebben met een detoxmiddel. daarom is het niet verstandig om in die periode met een reinigingskuur te starten.

Hij is overigens wel een groot voorstander van detoxen ná het afronden van de medicatie. Medicijnen worden namelijk afgebroken in de lever. Die moet dus hard werken en krijgt te maken met een ophoping van afvalstoffen. In zo’n geval is het volgens Eric zinvol om na het afronden van de medicatie een kuur te doen, waardoor het paard sneller herstelt. Bij kwetsbare dieren wordt de detoxkuur vaak al voor de operatie gegeven, om te zorgen voor een zo sterk mogelijke lever. daardoor heeft het paard volgens hem ook veel minder last van de narcose. Bij drachtige merries raadt Eric af om in de eerste en laatste drie maanden van de dracht een detoxkuur te geven

Kwaliteit

Er zijn veel verschillende detoxkuren verkrijgbaar. Volgens Eric verschilt de kwaliteit ervan onderling sterk. Het is voor de leek lastig om het kaf van het koren te scheiden. Waar je als consument in ieder geval op moet letten, is of het product geur- en smaakstoffen bevat, zoals druivensuiker. “Dat wil je niet. Daarmee stop je juist extra suiker in het lichaam van je paard, terwijl het doel is om het teveel aan onder andere suikers uit het lichaam te krijgen. Het toevoegen van suikers gebeurt omdat men denkt dat het door de lekkere smaak interessanter wordt voor een paard, maar het heeft een negatief effect op de werking. Let er dus op dat het product puur is. Staan er toevoegingen vermeld, dan kun je dat product het beste vermijden.”

Bron: Bit 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant