-

Fruit en groente voeren, doen of niet doen?

Frank Sorge Frank Sorge

Een appeltje na het rijden of een emmer wortels in de winter. Fruit en groenten worden veel gebruikt als lekkernij voor paarden. Maar is dit eigenlijk wel gezond voor je paard? En welke soorten kan je wel of juist niet voeren aan je paard? Bit vroeg dit aan Olga Dansen, voerconsultant van VoerVergelijk.nl.

Groente en fruit zijn rijk aan mineralen en vitaminen, maar bevatten ook erg veel suiker. Als je paard te veel suiker binnenkrijgt, kan dit gezondheidsproblemen zoals koliek en hoefbevangenheid veroorzaken. Het is verstandig om paarden met gezondheidsproblemen helemaal geen fruit te voeren. Maar voor een gezond paard kan het weinig kwaad om soms een extraatje te krijgen.

Fruit
Een teveel aan fruit kan de darmflora van je paard verstoren, zorg er dus voor dat je het niet te vaak geeft en slechts kleine hoeveelheden voert. Als je je paard toch een keer fruit wil voeren, dan kan dat één van de volgende soorten zijn:

 • Appels
 • Peren
 • Bananen
 • Perziken
 • Pruimen

Let bij perziken en pruimen er wel op dat je eerst de pit eruit haalt, om slokdarmverstopping te voorkomen. Dit kan je doen door de vrucht door midden te snijden.

Fruitsoorten die je je paard absoluut niet moet voeren zijn avocado en kersen.

Groente
Groenten die veilig voor je paard zijn:

 • Broccoli
 • Boerenkool
 • Spruitjes
 • Spinazie
 • Radijsjes
 • Wortelen

Vooral wortelen zijn geschikt als lekkernij, ze bevatten veel vocht, weinig suikers en pro-vitamine A (beta-caroteen).

Groenten die slecht zijn voor paarden zijn rabarber en tomaat- en aardappelplanten. Ook aardappelen zelf zijn niet goed voor je paard. Ze bevatten veel zetmeel en zetmeel is slecht verteerbaar door je paard. Veel mensen voeren hun paarden een maïskolf, waar ze lekker een tijdje op staan te knabbelen. Maar ook mais bevat veel zetmeel, wat slecht te verteren is, tenzij het vooraf een hittebehandeling heeft ondergaan. Wanneer het zetmeel onverteerd doorstroomt naar de blinde en dikke darm, kan dit zorgen voor verstoring van het darmkanaal van je paard. Het is dus beter om je paard geen hele maïskolven te voeren.

Waar moet je verder aan denken?
Voor een paard met een goed gebit hoef je groente en fruit niet te snijden. Wanneer je het lekkernij wel in stukjes dient te snijden, zorg er dan altijd voor dat het niet in ronde schijfjes is, om slokdarmverstopping te voorkomen.

Het is beter om je paard niet te veel lekkers te voeren voor het rijden, je paard krijgt dan een volle maag wat kan leiden tot een maagscheuring bij intensieve arbeid. Maar zo lang een stuk groente of fruit gewoon een extraatje is, maakt het niet uit wanneer je het je paard voert.

Let bij alle fruit- en groentesoorten op dat ze niet bevroren of verrot zijn. Beschimmelde of verrotte groente kunnen gezondheidsproblemen zoals koliek of vergiftiging tot gevolg hebben.

Zorg er altijd voor dat fruit en groente niet de overhand nemen in het rantsoen en slechts een lekkernij zijn. Het basisrantsoen van een paard bestaat uit voldoende ruwvoer en indien je paard vitaminen of mineralen tekort komt, kun je dit beter aanvullen met supplementen.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant