-

Boterbloemen in de wei

Frank Sorge

Het voorjaar is gearriveerd en dat betekent voor veel paarden dat ze voor het eerst sinds de winter weer de wei op mogen. De meeste paardeneigenaren zijn zich goed bewust van de gevaren van het jonge voorjaarsgras, maar er zijn ook andere risicovolle planten die nu een flinke groeispurt maken. De boterbloem is hier een van. Nicole Slijkerman van Voervergelijk.nl licht de gevaren toe en vertelt hoe je ze kan bestrijden.

De boterbloem: je kent hem wel. Het vrolijke gele bloemetje komt in verschillende varianten voor en bloeit vanaf april tot in de herfst. De verschillende soorten houden ook allemaal van verschillende soorten grond, dus waar je ook woont in Nederland, de kans is groot dat je hem zomers tegenkomt. De soorten die je het vaakst in de paardenweide aantreft is de kruipende boterbloem (Ranunculus repens) en de scherpe boterbloem (Ranunculus acris).

Giftigheid

“Wat boterbloemen betreft is het heel simpel: alle soorten zijn giftig. Niet alleen voor paarden trouwens, voor alle soorten vee. Die giftigheid zit hem in het sap van de plant. Het sap irriteert namelijk alles waarmee het in aanraking komt,” vertelt Nicole Slijkerman. De gevolgen kunnen heftig zijn: koliek, diarree, overmatige speekselvorming, blaren in de mond, bloederige urine, zwaar ademen, zwakke polsslag, spiertrekkingen rond de ogen en rode slijmvliezen. Nu hoef je niet gelijk in de stress te schieten als er boterbloemen in jouw paardenweide groeien. In principe zullen paarden namelijk boterbloemen vermijden. “Dit komt door de scherpe smaak van de plant. Over het algemeen zullen paarden de plant laten staan. Het gevolg hiervan is echter dat er steeds meer boterbloemen bij komen.”

Weidebeheer

“Omdat paarden de boterbloemen laten staan, krijgen ze de kans om zich te verspreiden als je er niets aan doet. Je zult dus zelf met de hand de planten moeten verwijderen en de kale plekken opnieuw moeten inzaaien.” Bestrijden met gif is eventueel ook een optie, maar je moet dan wel met het een en ander rekening houden. “Optimaal resultaat krijg je door net voor of na de bloeiperiode te spuiten. Wil je spuiten, dan ben je nu misschien net op tijd; de meeste boterbloemen staan nog niet in bloei. Ook mogen paarden zo’n twee weken niet op de wei waar gespoten is.” Er wordt vaak gezegd dat boterbloemen een teken zijn van een zure grond. Kalken zou hiertegen kunnen helpen. Voor een goed beeld is een bodemonderzoek aan te raden.

Gevaar

Hoewel paarden meestal geen boterbloemen eten, moet je wel oppassen met erg schrale weides. Sommige paarden zullen de plant toch proberen te eten als ze verder niets te grazen hebben. Ook kan de bloem in zeldzame gevallen de huid irriteren. Dit zal dan vooral de gevoelige huid van de lippen, neus en (witte) kootholtes betreffen. “Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor boterbloemen in het hooi; in de gedroogde vorm zijn boterbloemen zo goed als niet giftig. Er moeten dan echt enorme hoeveelheden worden gegeten voordat er enige schade optreedt,” stelt Nicole gerust.

Hoewel je ze dus niet moet negeren, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over boterbloemen in de paardenweide. Maak je je toch zorgen nadat je een paard boterbloemen hebt zien eten? Bel dan de dierenarts voor advies. Voorkomen is echter beter dan genezen, dus zorg dat je weidebeheer in orde is en geef boterbloemen geen kans!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant