-

5 weetjes over voeding en supplementen voor paarden

Voeding en supplementen voor paarden: feiten en fabels Arnd Bokhorst

We hebben allemaal het beste met ons paard voor. Voldoende beweging, ontspanning en een maatje zijn natuurlijk erg belangrijk, maar ook een gevarieerd en zorgvuldig samengesteld voedingsschema is van groot belang. Helaas doen er heel wat fabels de ronde over voeding en supplementen voor paarden. Expert Anne-Claire Bongers bespreekt vijf feiten, fabels en belangrijke weetjes over dit onderwerp.

Advies voeding en supplementen voor paarden

Foto van Anne-Claire Bongers – Hypic.nl

Anne-Claire is eigenaresse van TopFit HorseShop en ondersteunt ruiters en amazones in het fit krijgen én houden van hun paard of pony. Ook heeft ze een dressuurstal waar ze gemiddeld vijf veulens per jaar fokt. Ze geeft dagelijks voedingsadvies en helpt paardeneigenaren die door de bomen het bos niet meer zien.

1. Een voerschep weegt een kilo

“Daar gaat het veelal mis helaas. Ik hoor heel vaak: ‘Ja, hij krijgt nu drie kilo…’ Ik vraag dan altijd: ‘Drie kilo of bedoel je drie scheppen?’ Vergis je niet, een schep brokken weegt al gauw 1.4 kg terwijl een schepje mix soms nog geen 700 gram weegt. Weet dus wat je voert!”

2. Het is beter om de dag te beginnen met ruwvoer

“Klopt helemaal. Start de eerste maaltijd met ruwvoer! Een paardenmaag heeft baat bij het starten met hooi of voordroog kuil. Ruwvoer zorgt er voor dat het overige voer beter verteert en houdt de maag en darmen in beweging! Wil je het helemaal goed doen, verdeel dan voerbeurten in meerdere kleinere porties voer per dag!”

3. Biotine is goed voor huid en hoeven

“Deels waar, biotine is inderdaad een belangrijk onderdeel voor de hoef- en haargroei. Maar wist je dat biotine zelf heel moeilijk opneembaar is voor een paard? Laat je dus vooral niet misleiden door de hoeveelheid biotine die aan een product is toegevoegd, maar kies een product dat de juiste combinatie bevat. Biotine heeft als het ware een ‘transport karretje’ nodig dat het door het lichaam heen brengt. Denk hierbij aan MSM, zwavel. Kies dus voor complete en goed onderbouwde producten! Hier geldt vaak wel dat er niet voor niets een prijskaartje aan hangt.”

4. Electrolyten zijn alleen bedoeld voor in de zomer en sportpaarden

“Grote onzin, ieder paard of pony dat zweet, heeft baat bij electrolyten. Electrolyten zijn belangrijke zouten en mineralen die verloren gaan bij zweten. Dus ook in de winter wanneer er gezweet wordt, is dit van belang! Maar denk bijvoorbeeld ook aan je fokmerrie of veulentje dat bezweet uit de weide komt. Wist je dat electrolyten je hersenen aansturen om bijvoorbeeld genoeg te drinken? Ze waarschuwen het lichaam dat het uitgedroogd dreigt te raken. Heel belangrijk dus! En ook een belangrijk weetje; geef electrolyten direct of kort na het zweten, je paard zal sneller herstellen en dus gestimuleerd worden om te drinken.”

5. Vitamine E is goed voor de spieren

“Deels waar, maar wist je dat je met te veel vitamine E je paard kunt over doseren? Te hoog vitamine E gehalte kan zelf leiden tot spierverzuring. Hé, was dat nou net niet wat je wilde voorkomen met dat potje? Houd je dus altijd aan de dosering! Te veel vitamine E kan een paard, net als een mens, namelijk niet uitplassen. Ook hier geldt, net als bij biotine producten, dat je beter voor een compleet product kan gaan. Kies voor een product met toegevoegd selenium en antioxidanten om je paard soepel te houden. Belangrijk is om je goed te laten adviseren en niet te veel producten gelijktijdig te geven. Daarnaast is een goede warming up en cooling down ontzettend belangrijk om de spieren gezond te houden.”

Gouden tip & persoonlijk advies voor jouw paard of pony

Ten slotte deelt Anne-Claire nog een gouden tip met ons: “Behandel ieder paard als individu en ga niet mee in wat je vriendin toevallig geeft aan haar paard of ‘omdat het het duurste potje op de plank is, zal het wel goed zijn.’ Begin bij een goed menu, krachtvoer en ruwvoer aangepast op de behoeftes van jouw paard of pony. Gezonde voeding is de basis, indien nodig kun je vanuit daar specifiek aanvullen met supplementen. Ieder paard is weer anders, kijk dus kritisch naar wat voor jouw paard werkt en laat je altijd goed adviseren!”

Onder onze lezers mochten wij een gratis voeding-  en supplementenconsult van Anne-Claire verloten. Mexi was de gelukkige winnaar en kreeg een consult voor haar paard Happy Feet!

Welke supplementen voer jij aan jouw paard? Deel het met ons op Facebook!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant