spieren
spieren

3 Voedingstips voor een mooi gespierd paard

Nieuws

Elk paard heeft evenveel spieren, maar wil je dat die mooi ontwikkeld zijn dan moet je daar als ruiter iets aan doen. Training is natuurlijk een belangrijk onderdeel van spieropbouw, maar ook voeding speelt een grote rol.



Eiwit, aminozuren en beschikbaarheid


Eiwitten zitten in voeding en zijn opgebouwd uit kleine stukjes, de aminozuren. Er zijn in totaal 22 verschillende aminozuren. Elk soort eiwit bestaat uit een combinatie van aminozuren die in verschillende volgordes aan elkaar geknoopt zijn. Zo krijgt ieder soort eiwit zijn eigen specifieke functie.

Eiwit uit de voeding dat in de darm terecht komt, wordt in kleine stukjes geknipt door spijsverteringsenzymen. Wat overblijft zijn losse aminozuren of stukjes van 2, 3 of maximaal 4 aminozuren aan elkaar (peptiden).  Deze worden in het bloed opgenomen en het lichaam knutselt de aminozuren en peptiden weer aan elkaar, om zo weer eiwit te krijgen. Afhankelijk van de volgorde van de aminozuren wordt het eiwit als bouwstof voor bijvoorbeeld hormonen, spijsverteringsenzymen, of bijvoorbeeld spiercellen gebruikt.

Voor de opbouw van spieren is voldoende eiwit in de voeding dus noodzakelijk. Maar ook de volgorde en de hoeveelheid van de aminozuren is heel belangrijk. De beschikbaarheid van het eiwit in de voeding is als laatste een belangrijk punt: niet al het eiwit uit de voeding komt vrij in het spijsverteringskanaal. Een deel zit namelijk opgesloten tussen de wanden van de cellen.

Voldoende eiwit


Vroeger dacht men dat eiwit hoefbevangenheid veroorzaakte. Gelukkig weten we tegenwoordig beter: het eiwit is niet het probleem, maar suiker! Eiwit is dus niet eng. Sterker nog, het is absoluut noodzakelijk voor een gezond paard, en extra belangrijk als je graag een mooi gespierd paard wil. Zowel hooi als kuilgras bevat gemiddeld ongeveer 8% eiwit. Gemiddeld betekent dat er ruwvoer is met heel weinig eiwit, maar ook ruwvoer met heel veel eiwit. Door het te laten analyseren, weet je precies hoeveel eiwit er in het ruwvoer zit. Op het etiket van krachtvoer staat ‘ruw eiwit’ aangeduid. Kies voor spieropbouw voor een voer met ongeveer 11-13% eiwit.

De juiste aminozuren


Het lichaam kan sommige aminozuren zelf maken, maar sommige ook niet. Daarom moeten deze laatste (de zogenaamde essentiële aminozuren) per se voldoende in de voeding zitten. Van zowel ruwvoer als krachtvoer is meestal niet bekend hoeveel aminozuren er in zitten en de kans op een tekort aan een of meer aminozuren is best groot. Daarom kan een eiwitsupplement helpen. Deze zijn speciaal samengesteld voor de spieren en bevatten de juiste hoeveelheden van de juiste aminozuren.

Beschikbaarheid


Zoals eerder al uitgelegd, is het belangrijk dat het paard het eiwit in de voeding er ook uit kan halen. Bij sommige voedingsmiddelen gaat dat makkelijker dan bij andere. Eiwitsupplementen zijn heel goed verteerbaar en kan een paard dus ook goed gebruiken. Luzerne is een eiwitrijk ruwvoer (18-20% eiwit), maar van het eiwit wordt maar 50-60% verteerd. Andere eiwitrijke voedermiddelen met een hogere eiwitbeschikbaarheid zijn o.a. soja en lijnzaad.

Lees meer: Spieropbouw









VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.