-

Hoe leer je je paard de jambette?

Nikki de Kerf

Vrijheidsdressuurspecialisten Eva Roemaat en Jesse Drent leggen in het Bit Vlogazine de basisoefeningen van vrijheidsdressuur uit. In dit artikel geven we er eentje weg: de jambette.

Bij de jambette leer je je paard zijn voorbeen recht vooruit op te tillen en gestrekt te houden. Hij moet dat net zo lang doen tot jij aangeeft dat het genoeg is. Het beste is om deze oefening zowel met het linker- als rechtervoorbeen te leren, om scheefheid te voorkomen. Deze oefening is zwaarder voor je paard dan je denkt: je traint er zijn rug, billen, schouders en buikspieren mee.

Zelf voet optillen

Allereerst leer je je paard voetjes geven door aanraking. Het is de bedoeling dat je paard zelf zijn voet optilt en dat je die niet vasthoudt. Jesse geeft het commando iets met zijn hand of zweepje achter de schouder, tot het paard het voetje optilt. Om te beginnen houdt hij zijn ene hand bij de schouder en vraagt hij met zijn andere hand het been naar voren. Als het paard gaat schudden met het been, beloont hij dat. Je vraagt telkens het been iets meer naar voren.

Eva doet juist net of ze gaat hoeven uitkrabben en duwt het paard tegen zijn schouder uit evenwicht. Ze tast af op welke plek op het been het paard reageert door zijn voet op te tillen. Ze vraagt het commando ‘been’ of ‘pas’, maar dat kan net zo goed ‘frikadel’ zijn. Als het paard maar reageert.

Let op: pas op voor de reactie van je paard. Sommige paarden kunnen flink zwaaien met hun voorbenen. Let dus op waar je staat. Wordt je paard te enthousiast, las dan pauzes in tussen oefeningen of vraag het wat rustiger.

De andere basisoefeningen (kus geven, lachen/flemen, op het blok en spagaat) ook leren? Koop het Bit Vlogazine in de winkel of in onze webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant