-

Zonnig de zomer in: Tips tegen zomereczeem

SME; zomereczeem Arnd Bronkhorst

Zomereczeem lijkt in paardenland steeds grotere vormen aan te nemen. Ooit was het een fenomeen dat je bijna alleen zag bij IJslanders en andere sobere ponyrassen. Tegenwoordig worden ook hoog in het bloed staande sportpaarden geteisterd door de allesomvattende jeuk. Wat is zomereczeem precies en is er nog meer tegen te doen dan je paard van top tot teen inpakken in een zebradeken?

De veroorzaker: een allergie

Zomereczeem, ook wel staart- en manen eczeem (SME), wordt veroorzaakt doordat paarden worden gebeten door minuscule mugjes. De Culicoïdes Robertii muggen om precies te zijn. Je kent ze waarschijnlijk beter als de knut. Een beestje van gemiddeld maar zo’n 2mm omvang.

We hebben met z’n allen last van een heel klein knut mugje dus. De muggen hebben bloed nodig voor het leggen van eitjes en waar ze dat bloed halen maakt hen weinig uit. Daarom bijten ze naast paarden en pony’s ook mensen, koeien en schapen.

Knutten worden al vroeg in het voorjaar actief zodra het iets warmer begint te worden. Ze gaan door tot zolang de temperatuur in het najaar hoog genoeg blijft.

Jeuk door muggen eiwit

Knutten houden niet van felle zon en veel wind en zijn daarom het meest actief tijdens de schemering. Voor het verzamelen van bloed spuiten de muggen kleine beetjes eiwit in bij je paard. Van één keer steken zal je viervoeter weinig hinder ondervinden, maar de knutten komen nu eenmaal graag gezellig met hele families tegelijk eten. Bij paarden met zomereczeem reageert het afweersysteem met een allergische reactie op de eiwitten. Met enorme jeuk als resultaat, voornamelijk bij de staartinzet, de manenkam en onder de buik.

Omdat op die plekken kunnen de kleine muggen nu eenmaal makkelijker tussen de haren door bij de huid van je paard komen. Gevolg? Het allergische paard krijgt steeds meer en heftigere jeuk en het enige dat hij daartegen kan bedenken is: schuren! Veel, vaak en hard. De gevolgen daarvan herken je waarschijnlijk wel. Kale of volledig verruïneerde manenkammen, staartwortels zonder haar, buiken en hoofden vol schuurplekken en zelfs open wonden die bijna niet meer herstellen.

Tips tegen SME

Het bestrijden van de jeuk bij paarden is erg lastig doordat knutten zo klein en hardnekkig zijn dat ze vrijwel overal tussendoor passen. Dekens inclusief. Toch zijn er wel positieve ontwikkelingen gaande gelukkig. Zo is de ontdekking dat de jeuk veroorzaakt wordt door een allergische reactie al een flinke stap in de goede richting.

Er wordt door diverse wetenschappers onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om die allergie van binnenuit te onderdrukken. Tot het moment dat er daadwerkelijk iets van een goed werkend middel uitgevonden wordt, lijkt het geven van bepaalde voedingssupplementen die de weerstand en het immuunsysteem ondersteunen in combinatie met onderstaande tips veelbelovend.

Wat doe jij zelf in de strijd tegen SME? Heb je nog extra tips? Laat het ons vooral weten!

Bit heeft het volgende alvast nog een keer voor je op een rij gezet:

 • Doe je paard een speciale eczeemdeken op. Die voorkomt zoveel mogelijk dat knutten de huid van je paard kunnen bereiken.
 • Zet je paard in een open wei, liefst met veel wind, weinig begroeiing en zonder stilstaand water in de buurt.
 • Verhuis naar de kust. Aan zee waait het vaker en direct langs de kust lijken paarden en pony’s nog altijd echt iets minder last van zomereczeem te hebben, al is het verschil klein.
 • Zet je dieren tijdens de ochtend- en avondschemering op stal. De meeste knutten blijven buiten. Zeker wanneer je een ventilator en horrengaas in de stal aanbrengt.
 • Gebruik insectwerende middelen voor runderen. Je dierenarts heeft ze ter beschikking.
 • Geef voedingssupplementen die specifiek op vermindering van de allergische reactie op het knut eiwit gericht zijn.
 • Voer voedingssupplementen die de stofwisseling verbeteren en zo de afvoer van afvalstoffen uit het bloed stimuleren.
 • Was je paard regelmatig met insectwerende shampoos.
 • Spray of smeer insectwerende middelen over je paard heen.
 • Houd de huid van je paard vet met plantaardige olie of vet, op een vette huid hebben knutten minder houvast.
 • Spoel zweetresten altijd van je paard af zodat hij minder sterk naar paard ruikt.
 • Laat je paard regelmatig rollen in zand, het helpt tegen de jeuk en het verwijdert meteen zweetresten.
 • En als het echt te erg wordt met de wonden, dan kun je de dierenarts om een injectie met Corticosteroïden vragen. Dit helpt vaak maar tijdelijk en het vergroot de kans op hoefbevangenheid aanzienlijk, dus is in feite echt bedoelt als allerlaatste ‘paardenmiddel’.

Combineren werkt

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden te over. Een combinatie van meerdere maatregelen werkt over het algemeen het sterkst. Soms is het met de voor jouw situatie juiste combinatie zelfs mogelijk om je paard overdag zonder eczeemdeken te houden. Die doe je dan net voor de schemering pas weer op. Dit zal niet voor elke eigenaar en elk paard of pony een optie zijn, maar voor een paar uur per dag net even iets meer bewegingsvrijheid zal je paard zeker weten te waarderen….

Meer informatie over knutten? Bekijk ook de volgende artikelen van Bit nog even:

Bron: Bitmagazine.nl 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant