-

Zo maak je jouw (winter)deken opnieuw waterdicht

Marielle Andersson

Wanneer je jouw deken zelf wast, is deze door een combinatie van warme water en het wasmiddel meestal niet meer waterdicht. Daarom is het belangrijk om een gewassen regen- of winterdeken opnieuw te impregneren. Hoe pak je dat aan? Bit zet een aantal tips voor je op een rijtje!

De eerste stap van het opnieuw waterdicht maken van je deken is wassen. Je kunt kiezen de dekens thuis te wassen of deze te wassen in een heavy duty wasmachine die je vindt bij de benzinepomp. Pas daarna kun je de deken opnieuw impregneren. Hoe je dat doet hangt af van je deken en de middelen die je gebruikt, maar in de regel volg je het volgende stappenplan:

Stap 1

Verwijder modder, haren en stro voordat je de deken was. Borstel de deken schoon en spoel hem eventueel af met een tuinslang. Zo kun je ook controleren of de deken de moeite waard is om te wassen. Merk je dat er te veel beschadigingen in de stof zitten, dan is je paard waarschijnlijk toe aan een nieuwe deken. Het lukt vaak niet om de deken opnieuw waterafstotend te krijgen.Stap 2

Zorg ervoor dat de bilkoorden, buiksingels en borstsluitingen dicht zijn. Je wasmachine zal je dankbaar zijn.

Stap 3

Was je middel met (deken)wasmiddel. Op het wasmiddel lees je bij welke temperatuur je de deken het beste kunt wassen.

Stap 4

Afhankelijk van het type impregneermiddel dat je gebruikt laat je het deken drogen óf was je hem opnieuw met impregneerwasmiddel. Kies je voor een spray, spuit dan je deken volgens de instructies in zodra hij droog is. 

Stap 5

Laat de deken na de behandeling aan de lucht drogen. Stop de deken niet in de droger: dit tast het impregneermiddel aan.

Stap 6

Test of je deken waterdicht is. Hang hem recht op en gooi een emmer water over de deken. Als de deken goed waterdicht is, vormen er waterdruppels op de stof. Merk je dat de deken het water opneemt, dan moet je hem nogmaals impregneren.

Stap 7

Laat de deken goed drogen, berg hem op in een plastic zak en bewaar hem op een droge plek. Zo kan je paard én de deken er de volgende winter weer tegenaan! 

Het juiste was- en impregneermiddel

Dekenwasmiddel en impregneer zijn niet hetzelfde: de een reinigt de deken, de andere maakt hem waterdicht. Wil je jouw regen- of winterdeken zelf wassen, dan heb je beide nodig. 

In principe volstaat ieder wasmiddel om je deken te wassen, maar de voorkeur gaat uit naar een speciaal dekenwasmiddel. Deze reinigt de deken extra goed, is vaak antibacterieel en antistatisch en voorkomt mogelijke irritatie van de paardenhuid. 

Er zijn verschillende waterafstotende middeltjes op de markt: zowel in de vorm van wasmiddel als spray. Ieder type middel heeft zo zijn voor- en nadelen: sommige middeltjes zijn antibacterieel en antistatisch, terwijl andere middeltjes specifiek bedoeld zijn om naden of kleine scheurtjes opnieuw waterproof te maken. Sommige middelen was je met de deken mee, terwijl andere middelen op een schone deken aanbrengt.

Sommige fabrikanten van dekens hebben speciale voorschriften voor het reinigen en opnieuw impregneren, met bijbehorend wasmiddel en waterproof-conditioner. Heb je zo’n merk deken, dan is het verstandig om hem daadwerkelijk met het speciale middel te wassen. Vind je dat te prijzig of te veel werk, dan kun je ervoor kiezen de deken bij een wasserette te laten reinigen: vaak hebben zij een speciaal merkgericht wasprogramma beschikbaar.

Wasserette

Was je jouw dekens liever niet zelf, dan heb je altijd de optie om je dekens in te leveren bij een paardendekenwasserij. Voor een meerprijs kun je je deken daar ook opnieuw laten impregneren, waardoor ‘ie weer water- en vuilafstotend is. Vaak heeft een wasserette ook een reparatieservice en kunnen ze kleine beschadigingen herstellen en opnieuw waterproof maken. 

Een paar handige tips voor het aanleveren van dekens bij een wasserette:

  • Zorg ervoor dat de deken droog en uitgeklopt is voordat je hem inlevert.
  • Bevestig het waslabel op de voorgeschreven plek, meestal is dat aan de borstsluiting.
  • Lever de deken in een plastic zak of de originele verpakking aan.
  • Zorg ervoor dat de bilkoorden, buiksingels en borstsluitingen dicht zijn.
  • Geef duidelijk aan dat je jouw deken waterproof of volgens de merk-specifieke voorschriften wil laten wassen. Bij de meeste wasserettes is opnieuw impregneren niet de standaard optie. 

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant