-

Zo breng je de kroonrand helemaal on fleek

Jacques Toffi

Aan de bovenkant van de hoef vind je de kroonrand: daarvanuit groeit de hoefwand naar beneden. De kroonrand is te vergelijken met de nagelriemen van onze nagels. Wie een beetje verstand heeft van nagels vijlen en lakken, weet hoe belangrijk het is om je nagelriemen goed te verzorgen. Datzelfde geldt voor je paard. Met deze drie weetjes leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over de kroonrand en breng je ‘m super makkelijk on fleek!

1. Nieuw hoorn wordt beschermd door een wasachtig laagje

De kroonrand van het paard bevast heel veel kleine bloedvaatjes. Het is de plek waar nieuwe keratine-cellen (het hoorn) ontstaan en waarvanuit de hoef groeit. Binnen in de kroonrand vind je kleine, langwerpige tubeachtige structuren waarlangs belangrijke nutrienten naar de hoefwand stromen.  

Het nieuwe hoefweefsel dat langs de kroonrand ontstaat is niet meteen uitgehard. Daarom vind je langs de bovenkant van de hoefwand de periopel, een wasachtig beschermlaagje dat de nieuwe cellen beschermd. Als het erg droog is kan het een beetje gaan schilferen, maar meestal voelt het laagje vettig aan. Het is erg belangrijk dat je de periopel zo veel mogelijk met rust laat, zodat het nieuwe hoorn ongestoord kan uitharden. 2. Wees alert op (kleine) beschadigingen

Op het moment dat een paard een beschadiging oploopt aan de kroonrand, wordt de hoorngroei verstoord: diepere beschadigingen kunnen zelfs lijden tot kreupelheid of vervormingen van de hoefwand. Het is daarom erg belangrijk om alert te zijn op wondjes en deze altijd goed te behandelen. Ontsmet kleine wondjes en raadpleeg bij diepere beschadigingen altijd een dierenarts. Soms is het nodig om antibiotica toe te dienen en een drukverband aan te brengen. Wanneer de kroonrand ernstig beschadigd vormt er zich tijdens de genezing vaak extra veel hoornweefsel, wat soms voor extreme vervormingen kan zorgen. 

Wanneer je paard een hoefzweer heeft zal de dierenarts of hoefsmid doorgaans met een tand de zool af voelen om te kijken of deze ergens pijnlijk is. Veel hoefzweren komen namelijk via de zool naar buiten, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Soms uit het zich via de kroonrand: wanneer je bij deze gevallen op die kroonrand duwt voel je meestal een plekje dat zacht en pijnlijk is.

Net als bij witte plekjes op jouw eigen nagel die kunnen ontstaan als je je stoot, kan best een tijdje duren voordat een beschadiging aan de kroonrand, of dit nu een wondje is of het uitbreken van een zweer, ‘uit de hoef is gegroeid’. 

3. Zo breng je de kroonrand on fleek

Wie goed voor de kroonrand van de hoef wil zorgen, blijft er zo veel mogelijk vanaf. Sommige mensen zweren bij het invetten of oliën van de kroonrand, maar in principe is dat de taak van de periopel. Zolang de voeding en gezondheid van je paard goed is, is deze periopel prima in staat om de kroonrand en de hoefwand gezond te houden.

Wel kun je het controleren van de kroonrand op wondjes voor jezelf makkelijk maken door de benen in zijn geheel te scheren of door de haren langs de hoefrand een beetje te trimmen. Dat kan met een schaar, maar ziet er vaak nét wat mooier met een kleine tondeuse. Scheer voor het beste resultaat eerst met de richting van de haargroei mee om de langste haren in te korten, waarna je het scheerapparaat omdraait om alles op één lengte te brengen.

Laat je de haren liever staan voor wat extra bescherming, zorg er dan in ieder geval voor dat je de kroonrand regelmatig even nakijkt.

Bron: Pro Equine Grooms

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant