-

Welke ingrediënten maken de beste anti-vliegenspray?

Ger Graditz

Niets is zo fijn als een bosritje op een zwoele zomeravond. Het is alleen zo jammer dat er altijd wel vervelende steekbeestjes zijn die ongevraagd met jou en je paard mee op pad gaan. Je kunt je paard onder andere beschermen met een anti-vliegenspray. Of je deze spray nou zelf maakt of een fles koopt in de winkel: er is altijd wel enige discussie over de werkzaamheid van deze middeltjes. Welke ingrediënten maken nou de beste anti-vliegenspray en welke juist niet?

Die vervelende steekbeestjes worden tot je paard aangetrokken door zijn geur, warmte en beweging. Aan die laatste twee is weinig te doen, maar je kunt de geur van je paard enigszins verdoezelen voor insecten. Een beproefde methode is het gebruik van essentiële oliën: dé basis voor bijna iedere huisgemaakte paardenparfum.

Geurolie en azijn

Een rondvraag op stal is goed voor tal van recepten, allemaal met een ander mengseltje van geurige oliën. Citronella weert muggen, cederolie werkt goed tegen vliegen en hertshoornolie ruikt zo sterk dat het zo ongeveer álles van je paard weg houdt. Tea tree-olie is ook een optie: het weert niet alleen dazen en vliegen, maar heelt ook kleine wondjes en insectenbeten.

Maak je zelf een anti-vliegenspray, dan kun je jouw brouwsel het beste aanlengen (en nog een beetje extra onaangenaam maken) met natuurazijn of sterke zwarte thee. Water kun je beter niet gebruiken, want dit zwakt de geur van de olie juist af.

Of sprays op basis van essentiële oliën en azijn nu echt goed werken is de vraag: het verdoezeld de paardengeur wel degelijk, maar meestal niet voor lang.

Dettol

Soms wordt er ook nog wat Dettol of afwasmiddel aan het mengsel toegevoegd. Hoewel het gebruik van afwasmiddel niet zo veel kwaad kan, kun je Dettol beter laten staan. Het bevat namelijk chloroxylenol: dit goedje doodt niet alleen bacteriën en schimmels, maar kan ook zeer irriterend zijn voor de paardenhuid, zeker bij veelvuldig gebruik.

Insecticiden

Wie niet graag zelf aan het mengen gaat, is prima af met een anti-vliegenspray uit de ruitersportzaak. De keuze is reuze, al blijkt uit een klein vergelijkend onderzoek dat de ingrediëntenlijst van de meeste paardenparfums nauwelijks verschilt van zelfgemaakte sprays.

Er zijn echter ook sprays te koop die chemische insecticiden bevatten. Deze stoffen tasten het zenuwstelsel van insecten aan, maar beperken zich niet alleen tot vervelende vliegen en steekdazen. Ook nuttige insecten, zoals hommels en bijen, leggen het loodje wanneer ze in contact komen met deze stoffen.

Permethrin

Permethrin is zo’n insecticide. Het stofje wordt met goed resultaat gebruikt in anti-vliegensprays voor koeien, maar bijvoorbeeld ook bij het bestrijden van teken bij honden. De stof blijkt echter heel giftig voor katten. Het eczeem-product Z-itch is het enige middel op basis van permethrin dat is goedgekeurd voor gebruik bij paarden. Het product is echter uitsluitend verkrijgbaar bij de dierenarts en je paard wordt na gebruik niet langer geschikt bevonden voor consumptie.

Piperonylbutoxide

Sprays met stofjes als piperonylbutoxide en pyrethrum worden vaak verkocht als stalspray. Het is niet aan te raden om dit direct te gebruiken op de huid van je paard. Wil je de hommels, stalkatten en je paard sparen, laat sprays met insecticiden dan liever staan, tenzij je dierenarts anders adviseert.

Inpakken

Of je nu zelf een spray maakt, of een product uit de winkel gebruikt: wil je je paard optimaal beschermen met anti-vliegenspray, dan moet je heel veel spuiten. Zelfs wanneer je paard nauwelijks zweet, verliezen de meeste paardenparfums in een oogwenk hun werking. Kies je voor een anti-vliegenspray, gebruik hem dan ook heel vaak, zodat er een geurlaagje op de huid van je paard ontstaat. Één keer sprayen op een dag heeft eigenlijk nauwelijks zin.

Wil je de steekbeestjes echt geen kans geven, dan kun je je paard nog altijd het beste inpakken in een passende (eczeem)deken of hem beschermen met een speciale vliegenkap.

Bron: Bitmagazine.nl / Dier-N-artsen

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant