-

Je borstels wassen? Zeven handige tips!

Arnd Bronkhorst

Met al die modder en regen, lijkt het in de winter bijna onmogelijk om je paard én jouw spullen schoon te houden. Hoe grondig je jouw paard ook poetst, soms lijkt het alsof je al die vuiligheid alleen maar over z’n vacht uitsmeert. De gouden tip om je paard ook in de winter blinkend schoon te krijgen? Borstel je borstels!

1. Klop je borstels iedere poetsbeurt uit

Een vies paard poetsen met vieze borstels schiet niet op. Probeer, zelfs als je geen tijd hebt om je borstels te wassen, je poetsspullen zo schoon mogelijk te houden. Rosborstels klop je het beste schoon tegen een harde ondergrond en harde en zachte borstels maak je schoon door ze langs een rosborstel te strijken.

De superhandige Magic Brushes doen wonderen voor een vies paard, maar door de dicht op elkaar staande haartjes blijft er wel enorm veel vuil in hangen. Door hard te kloppen op de vloer, verschuiven de haren naar het uiteinde van de borstel en kun je ze er zo vanaf plukken.2. Was wekelijks of maandelijks

Professionele grooms wassen hun poetsspullen vaak wekelijks. Heb je maar één paard, dan is dat misschien wat veel, maar ééns per maand is zeker de moeite waard. Het gebruik van borstels voor meerdere paarden is eigenlijk niet aan te raden, omdat je daarmee bacteriën (die bijvoorbeeld rain rot veroorzaken) zou kunnen verspreiden. Kun je er niet om heen, maak dan je borstels extra vaak schoon. 

3. Reinig je borstels met Betadine

Borstels was je in warm water met een scheutje van een antibacteriële oplossing, zoals Betadine of Nolvasan. Heb je dat niet? Dan kan je ook een beetje milde (baby)shampoo gebruiken. Laat de borstels een paar minuten dobberen en spoel ze daarna grondig af. Als je borstels hebt met een handvat van hout, dan laat je deze het beste met de haren naar beneden drogen. Zachte borstels kun je het beste op de zijkant leggen, zodat de haren niet ombuigen.

4. Verzorg natuurlijke borstels met kokosolie

Heb je borstels gemaakt van natuurlijke haren, zoals schaap of geit? Voeg dan een scheutje kokosolie toe aan je mengsel van warm water en shampoo. Door kokosolie als ‘conditioner’ te gebruiken, houdt je de borstelharen soepel en voorkom je dat de haren splijten en afbreken.

5. Gebruik baksoda voor je poetshandschoen

Rubberen poetshandschoenen zijn ideaal, maar er blijft jammer genoeg wel heel veel huidvet tussen de nopjes steken. Gelukkig kun je dit makkelijk verwijderen door de handschoen een nacht in een badje van water en een paar lepels baksoda te laten weken. De volgende dag spoel je het huidvet zo uit de handschoen!

6. Was je glanshandschoen in de wasmachine

Met een handschoen van schapenvacht geef je jouw paard nét dat extra glansje voordat je de ring in gaat. De handschoen blijft schoon door hem af en toe te wassen in de wasmachine met een speciaal wasmiddel voor schapenvacht. Dit middel zorgt ervoor dat het leer van de handschoen niet uitdroogt of hard wordt. Verwar het trouwens niet met een wolwasmiddel: dat heeft deze speciale eigenschap niet!

7. Spoel je poetskoffer schoon

Vergeet niet je poetskoffer schoon te spoelen. Op de bodem van je poetskist hoopt zich enorm veel stof en vuil op: zonde om daar je schone borstels in te leggen!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant