-

Hoefverzorging tijdens het voorjaar en de zomer

Frank Sorge

De verzorging van je paard is vaak een dagelijkse taak. Tijdens een poetsbeurt mogen de hoeven zeker niet vergeten worden. Van uitkrabben en invetten tot om de zoveel tijd bekappen en misschien wel beslaan. Terwijl het langzaam warmer wordt, vragen de hoeven van je paard om steeds meer aandacht. Hoe onderhoud je de hoeven nu het voorjaar in volle gang is en de zomer binnenkort weer voor de deur staat? Hoefsmid Arjen Macleane geeft uitleg en tips!

Meer aandacht voor de hoeven

“Als het warmer wordt, groeien de hoeven vaak een stuk harder dan tijdens een koude winterperiode. In de winter gaat er namelijk meer energie naar de vacht. Met warm weer is die dikke vacht niet meer nodig, dus dan blijft er energie over wat naar de hoeven gaat. Daarnaast zitten er ’s zomers meer voedingsstoffen in het gras, waardoor de hoeven ook harder kunnen groeien. Het is dan extra belangrijk om de hoeven op tijd te laten bekappen.”

Goede hoefverzorging

“Met je paard in de wei heb je meer kans op blessures. Het is dan nóg belangrijker om de snelgroeiende hoeven goed bij te houden. Ik bekap de meeste paarden ’s zomers om de zeven weken. Daarnaast heb je altijd wel een keer last van scheurtjes in de hoeven. Door de droogte kan dit ’s zomers vaker het geval zijn. Als de voeten simpelweg te lang zijn, kunnen de hoeven bij elke weersomstandigheid scheuren. Dat is vervelend, maar in de natuur gebeurt dit natuurlijk ook. Je kunt dit proberen te voorkomen door de hoeven niet te lang te laten worden en deze in drogere periodes extra vochtig te maken.”

Goed vochtig houden

“Het vochtig houden van de hoeven kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je de benen en de hoeven ’s zomers minimaal twintig minuten per dag afspuiten. Verder kun je de waterbak in de wei of in de paddock soms net laten overstromen. Op deze manier wordt de grond eromheen vochtig. ’s Zomers drinkt een paard veel, dus dan staat hij vaak op de natte grond en dat heeft een positieve werking op de hoeven. Je kunt ook nog een stukje weiland of paddock natsproeien. Het vocht zal niet doordringen tot de kern van de paardenhoef, want dat is van binnenuit bepaald. Toch blijven de hoeven zo soepeler, is er minder kans op scheurtjes én snijdt het voor de hoefsmid stukken makkelijker.”

Afwisselende ondergrond

“Als je de mogelijkheid hebt, is het voor de hoeven goed om zo nu en dan een afwisselende ondergrond te hebben. Van een harde ondergrond, zoals klinkers, worden de hoeven ook harder. Voor een korte periode heeft dit een goed effect op de hoeven, maar laat je paard daar niet 24/7 op staan. Dan gaan de hoeven namelijk harder slijten dan dat deze kunnen groeien. Hetzelfde geldt voor een kurkdroge bodem zoals zand. Als een paard hier erg lang op staat, worden de hoeven alleen maar droger. Probeer daarom af te wisselen met verschillende ondergronden. Denk hierbij aan een combinatie van harde klinkers, zand, gras en een zachte bodembedekking in de stal.”

Algemene hoeventips

“Zelf zeg ik altijd dat de hoeven niet té vaak uitgekrabd hoeven te worden. Als paarden in de wei staan bij de overlopende waterbak of op het plek waar je hebt gesproeid, komt er natuurlijk modder in de hoeven. Je mag dat best wel eens laten zitten, dat hoeft er heus niet elke dag uit. Een beetje modder kan geen kwaad en hierdoor blijft de hoef lekker vochtig. Met stenen is het natuurlijk een ander geval, die moeten wel verwijderd worden.”“Het vetten van de hoeven heeft naar mijn idee niet heel veel zin met betrekking tot het vochtig houden. Er komt dan een vettig toplaagje bovenop de hoef te liggen. Dit heeft geen effect op de vochtbalans van de hoef. Daarnaast gaan vet en water niet zo goed samen. Als je de hoeven dan vochtig houdt met bijvoorbeeld de overstromende waterbak, is het vetten eigenlijk niet nuttig. Dit zijn allemaal kleine dingen waarmee je de hoef kunt verzorgen, maar uiteindelijk blijft het wachten op regen!”

Bron: bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!