-

Hoe bepaal je de juiste hoefijzers voor je paard?

ijzer, hoefijzers, hoefsmid Kim Alebregtse

Het lijkt zo simpel als de hoefsmid je paard beslaat. Hij weet precies welke hoefijzers hij moet gebruiken en hoe hij deze smeed. Dit is natuurlijk niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er een goed oog en precisie voor nodig. Ton Oosterboer van Hoefsmederij T. Oosterboer vertelt over hoe hij bepaalt welke hoefijzers geschikt zijn voor een paard.

Kijk naar het paard en zijn voeten

Ton Oosterboer legt uit dat als hij een paard voor het eerst ziet en hij deze gaat beslaan als eerste kijkt naar het paard en zijn voeten. Ton: “Ik werk graag vanuit de basis en dat begint bij het kijken naar het paard en de stand van de voeten. Staat hij recht op zijn voeten of heeft hij een afwijkende stand. Die informatie gebruik ik om het paard vervolgens te bekappen. Dan probeer ik hem in de stand te zetten waarvan ik denk wat de comfortabele stand voor het paard is. Vervolgens zoek ik het goede maat ijzer daarbij en dat ijzer smeed ik en pas ik aan op de voet van het paard.” Ton legt uit dat paardenvoeten niet altijd helemaal gelijk zijn: “Links en rechts kan compleet verschillend zijn qua pasmaat. Over het algemeen hebben de meeste paarden dezelfde voeten aan de voorkant, maar een groot verschil kán voorkomen. Die verschillen zitten hem dan vaak in het model. Elk paard heeft vier verschillende voeten. Er zijn altijd kleine verschilletjes in bijvoorbeeld de breedte. Hier moet je elk afzonderlijk ijzer op aanpassen.”

Zijn het de goede hoefijzers?

Kun je snel merken aan je paard of de ijzers goed zijn en als dat niet zo is, wat doe je dan? Ton legt uit: “Wanneer een paard bijvoorbeeld niet helemaal goed loopt, dan kan dat liggen aan de stand van de voeten. Door hem op ijzers te zetten kan je de stand van voeten beïnvloeden ten gunste van de beweging van het paard. In een week zou je wat verbetering kunnen zien als het de juiste ijzers zijn. Zie ik geen verbetering? Dan kijk ik, met de eigenaar van het paard, verder. Ligt het aan de ijzers, dan probeer ik het beslag weer aan te passen. Dit doe ik altijd in overleg met de paardeneigenaar. Wanneer ik het idee heb dat het iets anders kan zijn dan adviseer ik ook wel eens om een röntgenfoto te laten maken bij een dierenarts. Het zou kunnen dat het paard bijvoorbeeld een hoefkatrolontsteking heeft. Daar moet het beslag dan op aangepast worden. Maar zoiets kan ik met het blote oog niet zien. Op het moment dat ik weet dat er zoiets aan de hand is, dan kan ik daarop inspelen.” Volg de beweging van de voet

Ton werkt graag vanuit de basis. Eerst bekijkt hij rustig het paard en de stand van de voeten. Hij gebruikt voornamelijk hele ‘normale’ hoefijzers, die we al eeuwen gebruiken. Als aanvulling op zijn werk maakt hij bij sommige paarden gebruik van een 3D-gangenanalysesysteem, Black. Hiermee kan hij de kleinste details in de beweging van de voeten van het paard zien en dus de kleinste aanpassingen aan ijzers geven. Ton vertelt hoe hij dit inzet: “Met dit systeem kan ik een paard meten en kan ik zien hoe een paard zijn voeten beweegt. Het wordt gebruikt als aanvulling op wat ik zie met het blote oog. Met het blote oog zie ik 30/40 Hertz per seconde en met de analyse zie ik 1140 Hertz per seconde. Dit zorgt ervoor dat ik heel precies de beweging kan volgen. Bijvoorbeeld hoe een paard zijn voet neerzet; of hij op 1 punt landt, of druk ergens weghaalt of creëert. Het zou kunnen dat het paard op dat punt ergens last van heeft. In combinatie met het simpel en goed kijken naar een paard, kan dit systeem hele kleine bewegingen waarnemen.” 

Blessures op tijd detecteren

Je kan je voorstellen dat dit mooie resultaten kan opleveren wanneer je het juiste beslag voor je paard wilt weten. Maar dit soort tools kunnen ook bijdragen aan het op tijd merken van blessures. Ton: “Met een analyse kan je de beweging van het paard heel goed vastleggen. Doe je deze meting één keer in de zoveel tijd, dan kan je goed in de gaten houden of jouw paard verschillen laat zien in beweging die een ruiter onder het zadel nog niet voelt. Wanneer je paard normaal gesproken zijn voet heel erg op de buitenkant van de hoef neerzet en bij een volgende meting zie je dat dit ineens verplaatst naar binnen, dan kan dat met een beginnende blessure te maken hebben. Je kan er dan op tijd bij zijn wanneer een paard ergens last van heeft en misschien een blessure voorkomen.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant