-

Groomen op wedstrijd bij Emmelie Scholtens & tips

Emmelie Scholtens en Jeroen Witte Arnd Bronkhorst

Vanja de Boer-Putker groomt regelmatig bij wedstrijden van Apache en dressuuramazone Emmelie Scholtens. Lees hoe het is om groom te zijn voor Emmelie en bekijk de handige groomingtips.

Vanja de Boer‘Ik train al een aantal jaren bij Emmelie Scholtens en inmiddels zijn we goede vrienden. Ze zat een keer omhoog en vroeg of ik mee op concours wilde. Sindsdien ga ik regelmatig met Emmelie en Jeroen mee op wedstrijd”, vertelt Vanja. Jeroen Witte is de vriend van Emmelie en gaat sowieso altijd mee op wedstrijd. Ze hebben samen de trainingsstal Witte – Scholtens. Soms komen ze net een handje te kort, want de andere twee werknemers blijven tijdens de wedstrijden op stal om de dagelijkse verzorging van de andere paarden te doen. Emmelie rijdt veel jonge paarden en paarden tot en met Grand Prix-niveau. De bekendste paarden die ze rijdt zijn Desperado en natuurlijk Apache waarmee ze in het Nederlandse team zit voor de World Equestrian Games in september in Tryon!

Groomen met Jeroen & Emmelie

“Ik vind het superleuk om met ze mee te gaan op wedstrijd’, zegt ze. “Het blijft bijzonder om achter de schermen een combinatie als hen bij te staan, je maakt veel mee! Zonder Jeroen gaat Emmelie niet op wedstrijd, ze zijn zo goed op elkaar ingespeeld! We zorgen dan met zijn drieën voor de paarden. Ik zorg er vooral voor dat alles goed schoon is, zoals het zadel, het hoofdstel en Emmelie haar laarzen, die moeten er piekfijn uitzien. Er gaat een concourskast mee die we van tevoren netjes ordenen zodat alles makkelijk te vinden is.”

Dubbel meenemen op wedstrijd

“Voordat er opgezadeld wordt, leg ik alles klaar en kijk ik of alles er is. Want je wil niet voor verrassingen komen te staan vlak voor het losrijden. Er is een strak tijdschema en daar wil je niet van hoeven afwijken. We hebben een keer gehad dat Apache zijn bontsingel buiten lag te drogen. Toen ik hem wilde pakken, was hij gewoon weg! Gelukkig nemen we bijna alles dubbel mee zodat dit soort voorvallen niet leidt tot stress, want dat wil je niet. Ik doe dit dus ook altijd zelf als ik met mijn paarden op wedstrijd ga.”

Superschone stal

“Omdat het vaak meerdaagse concoursen zijn en je niet altijd goed kan wassen en afspuiten, zorgen we ook dat de stal van Apache superschoon blijft. Hij heeft een lekker dik bed van zaagsel en elk poepie gaat er meteen uit. Zo blijven de paarden mooi schoon als ze gaan liggen. En de witte voetjes blijven ook mooi wit.”

Koning Apache

“Emmelie vlecht Apache altijd zelf in. Poetsen doet een van ons altijd. Apache is een echt karakter paard. Hij vindt zichzelf echt de koning van de hele stal. Misschien ook wel terecht, hihi. Achter al die hormonen zit wel echt een lief paard, wat op zijn tijd ook een lekker kriebeltje waardeert. Verder is hij gek op rosborstelen, daar geniet hij echt van! Maar het meest blij maak je hem met een bak slobber. Dan zit hij en de stal ook helemaal onder, de clown!” zegt Vanja lachend. “Voordat Emmelie gaat losrijden met Apache worden zijn hoeven nog gelakt. Zijn neus wordt in de olie gezet, zodat hij mooi gaat glanzen. Dan spuiten we zijn staart nog een keer extra in met glansspray en gaat er nog een laatste keer een borstel over zodat alles er spik en span uitziet voor de proef.”

Tips voor op wedstrijd

Tenslotte heeft Vanja nog wat tips voor als je op wedstrijd gaat of mee gaat groomen:

  • Zorg dat alles altijd netjes en schoon is, dan heb je er niet heel veel extra werk aan als je een keer wat minder tijd voor hebt.
  • Leg al je spullen van tevoren klaar en check of je alles hebt.
  • Neem van een aantal dingen reserve mee, zoals bijvoorbeeld een singel, je plastron, setje sporen en sporenbandjes, zweep, handschoenen, dekje en een naaisetje voor als er bijvoorbeeld een knoop van je jasje afvalt!
  • Bij het invlechten gebruiken we verstevigende haarmousse (voor mensen) of Braid it up. Om het extra te verstevigen, spuiten wij er nog wat haarlak over.
  • Om de neus extra mooi te laten glanzen, doen we olie op de neus. Dat is gewone babyolie die je bij de drogist kun kopen.
  • De ogen maken we schoon met van die ‘toetenpoetsers’ van de supermarkt. Die zijn veilig voor kinderen, dus ook voor paarden.
  • Ook handig: bij het vlechten gebruiken we een buiktasje. Op die manier hebben we alles bij de hand: schaar, kam, elastiekjes en wat je nog meer nodig hebt.
  • Als je even geen hoefolie bij de hand hebt om ze te laten glanzen, kun je ook gewoon zonnebloemolie gebruiken!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant