-

Droge hoeven: hoe en wat

Arnd Bronkhorst

Met dit extreem warme weer voor oktober zie je het toch vaak weer terugkomen: droge hoeven. Scheurtjes, chipjes, barstjes… Als het een lange periode droog is, lijkt dit consequenties te hebben voor de hoeven. Hoe los je het op?

“Door ze water te geven”, zegt anatomisch bekapper Jaap Tuinenga met een lach. “Maar om droge hoeven tegen te gaan, moet je eerst terug naar het begin: hoe ontstaan ze? Een paard krijgt er last van als de hoeven te lang zijn. Door ze regelmatig bij te houden en te bekappen zullen ze niet snel te droog worden. De hoef wordt namelijk van binnen uit bevochtigd en gevoed en kan dit aanvullen door vocht uit de grond te onttrekken.”

“Maar als een paard veel binnen staat kunnen de hoeven, vooral als ze al even niet zijn bijgehouden, vocht onttrekken ongewenste vochtbronnen, zoals urine. Dit in combinatie met hoefijzers, die het hoefmechanisme beperken, maakt dat de hoeven droog worden en gaan brokkelen.”

Wat kan je ertegen doen?

“Je kunt ze dus het beste water geven. Dit klinkt heel simpel, maar flink bevochtigen werkt vaak goed. Ideaal is een plek waar de hoeven voor langere tijd nat kunnen blijven. Het duurt namelijk echt een tijd voordat het vocht ook daadwerkelijk is opgenomen. Even de tuinslang erop richt niet veel uit.”

En olie?

“Daarnaast is het van belang dat de hoef goed rond gehouden wordt, dus wacht niet te lang met bekappen.” En de hoef met olie besmeren? “Dat zou ik juist niet doen, daar sluit je de boel namelijk mee af. Wat je wel kan doen, is je eigen mengsel maken van zonnebloemolie en azijn. Die natuurlijke combinatie voedt de hoef en zou de elasticiteit bevorderen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar ik zie toch regelmatig dat de hoeven er beter door worden.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant