Creatief scheren
Creatief scheren

Creatief scheren

Welzijn Recreatie Verzorging

Het logo van je stal, de Amerikaanse vlag of een stripfiguur? Marianne Scherps uit Beltrum scheert de meest gekke motiefjes op paarden. Ze legt uit hoe je zelf creatief aan de slag kunt gaan.

De paarden die Marianne Scherps uit Beltrum heeft geschoren zijn makkelijk te herkennen. Ze voorziet alle paarden van een patroontje. “Een streepje, klavertje, hartje, sterretje of zonnetje. Daarbij kijk ik altijd naar het karakter van het paard. Zo geef ik een humoristisch paard een passende smiley. Een Arabier krijgt een half maantje.”

Haar leukste klus? “Ik schoor eens een Amerikaanse vlag over het gehele paard. Daar was ik een week mee bezig.” Nog zo’n grote klus die ze deed: bijna tweehonderd sterren op een paard. “Bij een loterij voor het goede doel kon je raden hoeveel sterren hij had.” Volgens Marianne kun je met een geschoren paard op een perfecte manier goedkoop reclame maken. “Een vriendin van mij had haar paard te koop en ik schoor ‘For Sale’ op zijn achterhand. Op de eerstvolgende wedstrijd werd het paard direct verkocht.”

Marianne runt in het dagelijks leven een therapeutisch paardencentrum in Beltrum. “Er komen hier veel mensen met angst voor paarden. Als ik vertel dat er een paard is met een hartje, dan worden ze nieuwsgierig. Ik zeg: ‘Hij heeft dat hartje, omdat hij heel lief is.’ We hebben ook een Shetlander met sterren. Cliënten krijgen de opdracht om sterretjes te tellen. Dat breekt het ijs. Scheren van patronen heeft dus echt een functie.”

Aan de slag

Scheren kost tijd, zeker als je met motiefjes aan de slag gaat. “Je werkt met een levend dier, dus neem ook echt die tijd. Met geduld en beloning bereik je veel”, vertelt Marianne. Ze gebruikt liever geen hulpmiddelen. Mocht een paard echt flink reageren op het geluid, dan kun je een kalmeringsmiddel of praam gebruiken. Marianne waarschuwt ervoor dat mensen zelf ook stress kunnen overbrengen tijdens het scheren. 

“Als jij het spannend vindt, dan merkt het paard dat ook. Scheer je voor de eerste keer? Kijk de kunst dan eerst af bij een ander of bekijk filmpjes op You Tube.”

Voorbereidingen

  • Zorg voor een schoon en droog paard.
  • Scheer binnen op rustige, droge, plek met voldoende (dag)licht. Zorg dat je paard uit de
    wind staat.
  • Draag een stofjas, regenpak, of werkkleding en stevige schoenen. Zorg dat er geen touw
    tjes aan je kleding hangen.
  • Vlecht je haren of draag een petje.
  • Gebruik een goed scheerapparaat met schone, geslepen messen.
  • Leg reservemessen klaar
  • Gebruik naaimachineolie om de messen tussendoor te oliën.
  • Luister naar de machine. Als hij begint te piepen heb je olie nodig.
  • Gebruik een goede verlengsnoer die je goed uitrolt. Leg de snoer ruim om het paard of
    bevestig het via een draad aan het plafond.
  • Gebruik een stevig krukje.
  • Een strobaal is handig bij het scheren van de liezen en achterbenen. Je zet de baal schuin
    tussen de voor- en achterbenen, zodat het paard niet naar voren of opzij kan trappen als
    zijn lies wordt geschoren.
  • Leg een wollen deken klaar om de kaalgeschoren delen van het paard warm te houden.
  • Gebruik na het scheren een zachte borstel, föhn of stofzuiger.
  • Maak het scheerapparaat na afloop schoon. Ontsmet de messen en droog ze af.

Als Marianne een paard voor de eerste keer scheert, dan laat ze hem eerst wennen aan het geluid van een scheerapparaat met een ervaren paard erbij. Zet het scheerapparaat niet uit als je paard op het geluid reageert, want dan denkt het paard: als ik druk word, gaat dat enge ding uit. “Begin altijd op de schouder te scheren. Dat is beter voor je eigen veiligheid. Vooral bij jonge of onervaren paarden.”

 Houd het scheerapparaat vlak, zodat je het paard niet prikt. Scheer met lange halen tegen de haren in. Kijk vooral bij de lendenen goed hoe het haar groeit. Haal met de andere hand de losse haren weg, zodat je goed ziet wat je doet. “Zorg dat de banen elkaar overlappen. Laat ze vanaf het begin af een derde overlappen. Scheer je achter de elleboog? Laat dan een assistent het been naar voren strekken, zodat er geen plooien in de huid ontstaan. Het is ook handig om bij de voorbenen op deze manier te werken.”

Bescherm de ogen van het paard, door ze te bedekken met een hand. Een tondeuse is handig voor het hoofd, de benen en de lastige hoekjes. Let wel op, een tondeuse scheert vaak veel kaler en hierdoor krijg je dus verschil. Probeer daarom, als je volledig scheert met een scheerapparaat te werken en gebruik de kleine tondeuse om bij te werken. 

“Scheer niet eindeloos achter elkaar door. Dat is niet prettig voor je paard. Geef je paard pauze en laat hem wat lekkers eten.” Het is ook niet verstandig om de moeilijke plekken, zoals liezen, elleboog en hoofd tot het laatst te bewaren. Tegen het einde is het paard al dat gefriemel wel zat.

Motiefje

Terug naar de patronen. Hoe krijg je die netjes geschoren? “Een makkelijk figuurtje, zoals een hartje, scheer ik vanuit de losse pols. Bij veel figuren maak ik gebruik van sjablonen. Die kun je bij een hobbywinkel kopen. Of je zaagt zelf een figuurtje uit. Met een krijtje, viltstift of babyolie teken je de lijnen. Je kunt een ongeschoren paard op deze manier ook een leuk printje geven.” 

Maar wat doe je als het kunstwerk dreigt te mislukken?”Geen paniek. Meestal komt het patroon vanzelf. Wees niet bang als een sterretje scheef lijkt te gaan, dan zet je de andere sterren ook wat schever neer. Het is net als het werk van een kunstenaar.’’

‘’Die kan vooraf ook iets bedenken, maar dan pakt het anders uit.” Als je goed scheert, zie je de banen na drie dagen niet meer. Ga je op concours? “Scheer dan minimaal twee weken voor de wedstrijd.”

Scheren kost tijd, zeker als je met motiefjes aan de slag gaat