-

7 tips voor een comfortabele lange reis voor jouw paard

reis, reizen, tips Arnd van Bronkhorst

Misschien maak jij wel eens een lange reis met je paard als jullie samen op vakantie gaan. Of je paard kan uit een ver land gekomen zijn toen je hem kocht. Het reizen over lange afstanden kan stressvol zijn voor paarden. Om de negatieve effecten van het vervoer tot een minimum te beperken, kun je een aantal van de volgende suggesties overwegen.

Op de website van Kentucky Equine Research krijg je een aantal tips om het vervoer van je paard zo comfortabel mogelijk te houden voor je paard. Natuurlijk moet je altijd naar je eigen paard blijven kijken, want het kan uiteraard zijn dat sommige tips niet op jouw paard van toepassing zijn.

Een gezonde start is het halve werk

Zorg ervoor dat je paard gezond is voor het transport. Stuur geen enkel paard met koorts op reis, zelfs niet als het om lichte koorts gaat. Voor internationale reizen is vaak een gezondheidscertificaat nodig, maar dit kan dagen voor de eigenlijke reis worden ingevuld. Het is dus essentieel om de gezondheid van je paard te controleren vlak voordat het wordt geladen.Hou pauzes in de reis

Neem regelmatig pauzes tijdens de rit om de paarden te laten eten en drinken. Zelfs als er water en hooi in de aanhangwagen of vrachtwagen aanwezig is, kan het zijn dat paarden niet genoeg consumeren tijdens het rijden. Om gewichtsverlies en uitdroging tegen te gaan, hou je het eten en drinken van het paard goed in de gaten.

Zorg voor beweging

Laat de paarden hun hoofd bewegen. Als ze hun hoofd kunnen laten zakken, zal dit de afvoer van de luchtwegen vergemakkelijken en infecties helpen voorkomen. Is er geen ruimte in de vrachtwagen of trailer tijdens het rijden om echt het hoofd naar beneden te brengen? Zorg dan dat je tijdens de pauze bijvoorbeeld even de stang van de trailer weghaalt, zodat het paard even naar beneden kan met het hoofd. Blijf er dan altijd bij en doe de stang er weer op zodra je even weg gaat van de trailer.

Ventileer het vervoer

Net als in de stallen moet er een goed klimaat zijn in het vervoersmiddel. Door te zorgen voor voldoende ventilatie in de aanhanger of vrachtwagen wordt ook de gezondheid van de luchtwegen tijdens het rijden gemaximaliseerd.

Eventueel EO-3 voor ondersteuning

Bied EO-3 aan voor, tijdens en na de reis. Dit supplement bevat omega-3 vetzuren met natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen, die de gezondheid van de luchtwegen en het immuunsysteem ondersteunen. Alleen bij echt lange reizen kan je dit gebruiken mocht je het nodig vinden: voor een korte rit naar je wedstrijd is het niet nodig.

Bescherming tijdens de reis

Gebruik geschikte beenbeschermers en lichte dekens om paarden te beschermen tegen trauma’s in de aanhangwagen. Als de verzending commercieel is, neem dan contact op met de verlader om te bepalen of er een voorkeur voor beschermers of dekens is, aangezien sommige verladers de voorkeur geven aan paarden die niet beschermd zijn, vooral als er tussenlandingen zijn gepland. Er zijn paarden die het heel vervelend vinden om bandages o.i.d. voor lange tijd om te hebben. Dit kan voor problemen zorgen wanneer het paard de bandages zat begint te worden. Zorg er daarom voor dat je goed weet wat je paard fijn vindt. Vindt hij bandages niet fijn, doe ze dan niet om of kijk naar andere alternatieven. Bescherming kan ook in de vorm van beschermers die je ook tijdens het rijden om hebt.

Let op de temperatuur

Wees ervan bewust dat paarden die in de wintermaanden van het noorden naar het zuiden zijn verhuisd, waarschijnlijk niet gewend zijn aan de warmere temperaturen. Let op tekenen van hittestress als de temperatuur tijdens de reis stijgt. Wanneer het paard op pad gaat in een goede trailer of vrachtwagen is het klimaat vaak goed, maar het kan toch warm worden tijdens de reis!

Bron: https://ker.com/equinews/long-distance-transport-of-horses-seven-tips/

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant