-

6 manieren om horzeleitjes te verwijderen

Arnd Bronkhorst

Je haalt je paard uit de weide en opeens zie je allemaal kleine witgele puntjes op zijn lichaam. Dit zijn horzeleitjes. Maar wat zijn dit precies? En hoe haal je deze weg? Hierbij zeven manieren om horzeleitjes te verwijderen.

Het is belangrijk om horzeleitjes te verwijderen. De eitjes worden uiteindelijk horzels, maar voordat dit het geval is kan je paard de horzeleitjes oplikken. Hierdoor komen de eitjes uiteindelijk in de maag van je paard terecht waar ze zich vasthaken om te overwinteren. In het voorjaar ontpoppen de eitjes zich tot larven en verlaten het lichaam van je paard via zijn mest. Vanuit de mest kruipen de horzels in de grond en vormen zich tot volwassen horzels. Wil je dit voorkomen, dan is het dus belangrijk dat je de eitjes verwijderd.

1. Poetsblokje

Misschien ken je deze blokjes wel om de losse haren van je paard te verwijderen wanneer deze aan het verharen is, maar je kunt ze ook goed gebruiken om horzeleitjes te verwijderen. Probeer om de horzeleitjes als het waren los te duwen met het blokje. Een nadeel van zo’n blokje is dat je soms niet op kleine plekjes op de benen van je paard kunt komen.2. Horzelmesje

Er zijn speciale horzelmesje te koop waarmee de eitjes kunt verwijderen. Hiermee kun je vaak beter op kleine plekjes komen, maar heeft paard een gevoelige huid dan is dit niet heel handig. Een mesje is immers scherp en je schaaft vaak meerdere keren over de huid van je paard om alle eitjes weg te krijgen. Heeft je paard een gevoelige huid, dan kan dit irritatie opleveren.

3. Wegwerp scheermesje

Sommige mensen gebruiken een wegwerp scheermesje. Dit werkt hetzelfde als een horzelmesje. Maar ook hierbij schaaf je met iets scherps over de huid van je paard, waardoor dit bij een paard met een gevoelige huid irritaties kan veroorzaken.

4. Nagels

Je kunt de horzeleitjes ook met je eigen nagels weghalen. Dit vergt wel wat geduld en nauwkeurigheid want je zult elk eitje apart moeten weghalen. Let dus wel goed op dat je alle eitjes hebt verwijderd.

5. Antiklit/glansspray

Om de eitjes te verwijderen heb je niet zoveel aan antiklit, maar met antiklit kun je wel (deels) voorkomen dat de eitjes in de vacht blijven zitten. Antiklit maakt de haren namelijk glad, waardoor de eitjes geen grip hebben.

6. Benen scheren

Door de benen van je paard te scheren is de kans dat de eitjes blijven zitten ook weer iets kleiner. Doordat de haren korter zijn hebben de eitjes minder grip. De eitjes kunnen echter nog wel gewoon op de rest van het lichaam van je paard achterblijven.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant