Bekappen
Bekappen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

12 ergernissen van een hoefsmid

Verzorging Verzorging Horsemanship

Een droge plek om te werken, een rustig paard en eventueel een kopje koffie erbij. Ook je smid heeft recht op een fijne werkplek. Als je rekening houdt met zijn of haar welzijn, zodat hij of zij goed het werk kan doen, gaat je smid langer mee en komt hij of zij met plezier terug voor het onderhoud van de hoeven van je paard. 

We zetten 12 ergernissen van hoefsmeden op een rij. Hoewel een smid zowel een man als een vrouw kan zijn, duiden we de smid hieronder voor het leesgemak aan met ‘hij’.

1. Met je telefoon bezig zijn in plaats van met je paard

Als je hoefsmid er is, vindt hij het fijn als je je aandacht bij je paard hebt als je hem vast hebt. Want je smid heeft vaak het liefst dat jij je paard vasthoudt of in elk geval in de buurt bent als hij met jouw paard bezig is. Een paard kan het soms best spannend vinden wat de hoefsmid doet en zal steun uit de aanwezigheid van zijn eigenaar halen. 

Mocht er iets gebeuren, dan is het prettig dat jij dat in de gaten hebt en snel kan ingrijpen. Als je met je telefoon bezig bent, heb je dat in de meeste gevallen helemaal niet in de gaten. Beter nog is dat je helemaal geen aandacht voor je telefoon hebt als je bij je paard bent, ongeacht of de smid er is. Je paard verdient jouw optimale aandacht.

2. Weglopen of andere paarden buitenzetten

Een paard is een kuddedier en haalt steun uit de aanwezigheid van andere paarden. Haal je zijn maatje weg, dan kan hij daar onrustig van worden. Dat is lastig werken voor je smid. Ook hier kan je paard steun aan jou hebben, zie ergernis 1.

3. Vuile hoeven/uit de modder trekken

Het is ten eerste niet lekker werken voor je smid als hij een modderig been moet vastpakken. Het been is glibberig, hij wordt er vies van, maar zijn grootste ergernis is dat zijn gereedschap harder slijt. Van het vocht gaat zijn meestal metalen gereedschap roesten en van het zand wordt het eerder bot. Als je weet dat je smid komt, zorg dan dat je paard op stal staat en dat zijn modderige benen eventueel zijn afgespoten of afgepoetst en gedroogd met een handdoek.

4. Te laat komen of afspraken afzeggen

Een smid maakt vaak een weekplanning van tevoren en heeft meestal volle werkdagen. Als jij te laat komt voor je afspraak, kan zijn hele planning in de war lopen. Natuurlijk kan hij zelf ook eens iets later zijn, maar bedenk dan dat dat betekent dat hij ook later thuis is aan het eind van de dag. Zeg jij kort van tevoren een afspraak af, bijvoorbeeld een dag van tevoren of op de dag zelf, dan betekent dat ook dat zijn route en dagplanning in de war gaan. 

Nou kan hij een dag van tevoren wellicht nog wel een gaatje opvullen, maar op de dag zelf wordt het erg lastig. Je moet dus wel een goede reden hebben om een afspraak af te zeggen. Of er in elk geval wat langer over nadenken wat dat voor je smid betekent.

5. ‘Vergeten’ te betalen

Heb jij wel eens meegemaakt dat jouw werkgever vergeten is je loon te storten? Als het gebeurt, sta je vast op je achterste benen. Bedenk maar eens wat het voor je smid betekent als jij bent ‘vergeten’ te betalen. En als meer klanten van hem dat doen….

6. De oren van zijn kop kletsen

Als jij een mooi afgewerkte hoef bij je paard wil zien, zal je smid zich op zijn werk willen concentreren. Natuurlijk mag je wel eens een praatje maken, maar laat je smid ook zijn werk rustig doen. Hij komt tenslotte niet op visite, maar om aan je paard te werken.

7. Betweterig doen

Vragen stellen mag altijd, maar als jij het werk van je smid mondeling gaat corrigeren, kun je dan niet beter zelf je paard gaan bekappen of beslaan? Als het goed is, heeft je smid een opleiding gevolgd en is hij een vakman. Een bakker ga je toch ook niet vertellen hoe hij zijn brood beter kan bakken?

8. Telkens vergeten hoe hoeven groeien

Voor eens en altijd: hoeven groeien in de zomer harder dan in de winter. Net als dat bij mensen hun nagels en haar in de zomer harder groeien. Het kan dus voorkomen dat je in het zomerseizoen je smid vaker nodig hebt dan ’s winters. Zorg in elk geval dat je de smid om de zes en maximaal acht weken laat langskomen. 

Als de hoeven te lang worden, of te ver afbrokkelen, dan verandert de stand en dat is niet goed voor je paard, maar ook lastig te corrigeren door je smid. Bovendien is je smid geen tovenaar: ongelijke hoeven bij een paard kunnen niet ineens gelijk worden. Hij kan ze wel meer aan elkaar gelijk maken, maar als een paard (van nature) ongelijke hoeven heeft, zal dat altijd zo blijven.

9. Je paard voeren als de hoefsmid bezig is

Het gebeurt wel eens dat iemand zijn paard vastbindt en een bergje hooi voor zijn neus legt, met de gedachte dat hij dan afleiding heeft tijdens het bekappen of beslaan. Niet doen! Het paard gaat vaak naar voren leunen om bij het hooi te kunnen en brengt dan zijn gewicht op de smid. En die kan wel sterk zijn, maar niet zo sterk dat hij een paard kan dragen.

10. Gedrag van je paard weglachen

“Hee, het lukt wel hé?”, is een veelgehoorde opmerking voor hoefsmeden, terwijl er lachend een paard voor zijn neus wordt gezet dat nog niet eens fatsoenlijk voetjes kan geven. Of een paard staat niet stil, gaat steeds leunen op de smid, gaat hangen of zorgt voor andere gevaarlijke situaties. Ga er serieus mee om. 

Je smid is niet de aangewezen persoon om je paard op te voeden. Dat zul jij moeten doen, zodat hij rustig en veilig zijn werk kan doen. Is je paard vervelend, erken het dan en bespreek eventueel met de smid hoe je het kunt oplossen, zodat hij prettig kan werken.

11. Je paard in de smid laten bijten

Je smid heeft vaak allerlei geuren van andere stallen en paarden bij zich. Dat vindt je paard vast reuze-interessant en daarom zie je paarden vaak met hun lippen over de rug van de smid gaan. En oeps, af en toe neemt hij een hapje. Hoe zou jij het vinden om zo je werk te moeten doen? Houd de tanden van je paard uit de buurt van je smid.

12. Kopje koffie mag, hoeft niet

Sommige smeden werken liever door en hebben een thermoskan koffie in de auto bij zich. Maar als je smid heel veel paarden achter elkaar doet op dezelfde stal, is het minste dat je kunt doen een kopje koffie aanbieden. Slaat hij het af, dan heb je het in elk geval aangeboden en voelt hij zich welkom en gewaardeerd.

Bron: Bit & Cap, gebaseerd op ervaringen van enkele hoefsmeden