-

10 redenen om hoeven te krabben

Frank Sorge

Je leert het al op de manege, maar waarom zou je de hoeven van een paard moeten uitkrabben? En wanneer is het beste moment om het te doen? Tien redenen.

1. Controle

Als je een paard hebt of verzorgt, is het goed hem dagelijks te controleren op eventuele wondjes, verdikkingen of andere bijzonderheden. De hoeven horen daarbij. Misschien zit er wel een scheur in de hoef die aandacht nodig heeft of is je paard in een scherp voorwerp getrapt. Het liefst dagelijks de hoeven controleren is dus gewenst. Je controleert daarbij niet alleen de hoeven, maar gelijk ook de benen van je paard, omdat je vaak eerst met je hand langs het been gaat alvorens je het paard vraagt zijn hoef op te tillen.

2. Rotstraal

Als je mest of andere vuiligheid in de hoeven laat zitten, kan dat rotstraal veroorzaken. Regelmatig de hoeven uitkrabben houdt de kans op zulke bacteriën of schimmels in de hoeven kleiner. Overigens moet je wel voorzichtig zijn met de scherpe punt van je hoevenkrabber. Beter is om de hoeven schoon te borstelen zover dat gaat. Er zijn hoevenkrabbers met daaraan een borsteltje te koop. Steentjes en stokjes kun je met de krabber verwijderen, maar probeer de hoef zelf niet te beschadigen.

3. Steentjes

Zeker als je op buitenrit bent geweest, over het asfalt hebt gelopen met je paard of over een grinderf, kunnen er stenen in de hoefzool of in de straalgroeven achterblijven. Deze zijn hinderlijk voor je paard en kunnen kneuzingen veroorzaken. Goed controleren en verwijderen dus.

4. Gehoorzaamheid/opvoeding

Als je regelmatig de hoeven van je paard optilt, wordt het voor hem een gewoonte en dat is wel zo prettig voor je smid. Het is namelijk niet de bedoeling dat je smid je paard leert voetjes geven. Daar ben jij verantwoordelijk voor.

5. Hoefzweer

Als je dagelijks de hoeven optilt, kun je deze ook controleren op temperatuurwijzigingen. Als deze ineens heel warm aanvoelt of gevoelig is op de zool, kan dat duiden op een hoefzweer. Vaak is een paard dan ook ineens acuut kreupel.

6. IJzers controleren

Als een paard gewoon staat, lijkt het soms of de ijzers nog goed zitten, maar schijn kan bedriegen. Door de hoeven op te tillen om ze uit te krabben, zie je ook gelijk of alle nagels nog in het ijzer zitten, of het ijzer loszit of dat er misschien een nagel verkeerd in de hoef steekt. Bovendien blijft er vaak meer vuil in een beslagen hoef zitten dan in een hoef zonder ijzers.

7. Viezigheid uit de stal

De meeste paarden staan ’s winters langer of meer op stal dan ’s zomers en daardoor kan er ook meer vuiligheid in de hoeven gaan zitten. In de wei of op zandgrond lopen de paarden dit meestal uit hun hoeven. In hun box staan ze vaak constant op dezelfde plek in hun eigen mest en urine te stampen. Vooral de ammoniak uit de urine kan de hoeven aantasten.

8. Sneeuw

Als je met je paard door de sneeuw loopt is het een vereiste om een hoevenkrabber bij je te hebben. De sneeuw klontert zich vooral onder een beslagen hoef samen tot ijsballen en dan is het krabben geblazen. Als een paard zo’n ijsbal onder zijn voeten heeft, loopt hij kans op blessures. Dat geldt ook voor opeenhoping van zand en modder onder zijn voeten. Tip: vet als het sneeuwt de onderkant van je paard zijn hoeven in. Dat voorkomt vastkleven van de sneeuw.

9. Bakbodem

Bij bakbodems waar bepaalde materie doorheen is gemengd, zoals tapijt- of houtsnippers, loop je de kans dat deze tussen de stralen of ijzers achterblijven. Ook dan is het weer zaak de hoeven uit te krabben na het rijden om blessures te voorkomen.

10. Buitenrit

Het is al eerder genoemd, als je op buitenrit gaat, kunnen er steentjes in de hoeven van je paard achterblijven. Maar met de verschillende ondergronden die je tegenkomt, kan er ook ander materiaal in de hoeven blijven steken. En dat laatste hoeft niet per se, je paard kan ook in iets scherps trappen. Dan is het goed dat je na de rit de hoeven controleert op eventuele beschadigingen en restjes van bijvoorbeeld takjes.

Tot slot

Denk altijd aan je eigen veiligheid. Sta niet te dicht met je gezicht op de hoef, sta altijd naast je paard en kijk altijd richting de staart van je paard en niet richting het hoofd.

Bron: Bitmagazine.nl

 

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant