wandelen
wandelen

Aan de wandel na een blessure

Training Opvallend Verzorging

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: een blessure bij je paard. Toch kan het wel gebeuren, met als gevolg dat je paard op rust moet.

Als je dan eindelijk hoort dat je paard weer rustig opgebouwd mag worden, moet je niet te hard van stapel lopen. Op Horse Junkies United geeft Alison Martin je tips hoe je het stapwerk na de blessure kan aanpakken.

“Een gemiddeld revalidatieprogramma begint meestal met enkele minuutjes wandelen per dag”, zegt Alison. “Daarna kun je dat elke dag opbouwen met een extra minuut, totdat je aan de 20 tot 25 minuten zit. Als je zover bent kun je kijken of je er draf bij kan doen.” Om te gaan draven met je paard heb je vaak wel nog groen licht nodig van je dierenarts, zorg dus dat je dat hebt. “En zodra je ook maar het idee hebt dat je paard een stap verkeerd zet, stop dan en ga een stap terug in het revalidatieproces”, voegt Alison er nog aan toe.

Tips om ‘het stappen’ leuker te maken

Als je na een langdurige blessure alleen maar mag stappen met je paard, kan dat behoorlijk saai zijn. Daarom wat tips:

  1. Neem je paard mee aan de hand. Kriebel hem af en toe eens achter zijn oren of laat hem tussendoor ergens een hapje gras eten. Door hem aan de hand mee te nemen, bouw je ook aan de band met je paard.
  2. Maak overgangen of tempowisselingen. Laat je paard eens halthouden, een middenstap doen of juist de stap wat meer verzamelen.
  3. Leg balkjes in de bak en stap daar overheen. Zo maak je je paard weer even attent en zorg je ervoor dat hij zijn voeten goed optilt. Zorg wel dat je paard ervaring heeft met balkjes lopen, want als hij er gekke sprongen overheen maakt, kan dat juist weer averechts werken.
  4. Ga naar buiten als de blessure dit toelaat. Als je paard een lange tijd op rust heeft gestaan, zal hij het heerlijk vinden om weer buiten te komen.


Let op

Als je je trainingen een beetje leuk maakt, zijn die twintig minuutjes stappen toch al snel leuk. Tijdens dit stapwerk zijn er echter nog wel wat dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je blessure ook daadwerkelijk verdwijnt.

  1. Let erop dat je paard na een blessure in eerste instantie vaak alleen rechte lijnen mag lopen. Zijgangen zijn dus niet slim, ook als je ze in stap doet niet.
  2. Als je je paard al onder het zadel mag rijden, vermijd dan korte bochten. En als je onder het zadel rijdt, zorg dan ook voor een kwalitatief goede training voor zover dat op dat moment kan. Je paard mag dan geblesseerd zijn en alleen maar mogen stappen, maar dat wil niet zeggen dat hij niet goed aan je been moet zijn. Hij moet ook nu voorwaarts zijn, ontspannen over de rug lopen en zijn gewicht goed dragen.
  3. Let op de ondergrond. Bij sommige blessures is het belangrijk om tijdens de revalidatie op een harde ondergrond te lopen.
  4. Ga niet meteen longeren.
  5. Geef je dierenarts regelmatig een update over hoe het gaat en laat hem desnoods nog een paar keer langskomen om te kijken of jullie nog op de goede weg zitten.

Onthoud wel dat elke blessure weer anders is. Wil je iets doen maar twijfel je of het kan met jouw paard en zijn blessure? Overleg dan met je dierenarts. Hij kan je het beste adviseren in wat verstandig is om te zorgen dat de blessure niet terug komt.

Bron: Horse Junkies United