180707008_ABFweb
180707008_ABFweb

Hoe onthoud je je dressuurproef?

Training Opvallend

Je bent lekker aan het rijden en ineens heb je geen idee meer welke kant je op moet. Het maakt niet uit of je een voorlezer hebt of je proef uit het hoofd rijdt, verkeerd rijden kan iedereen overkomen. Met deze tips onthoud je je dressuurproef voortaan wel. 😉

Bereid je goed voor

Ook al heb je je proef al eens eerder gereden, het is geen overbodige luxe om je proef in de weken voorafgaand aan je wedstrijd nog eens door te rijden. Je weet dan al wat er van je verwacht wordt, dus je hoeft niet in de stress te raken of je het wel kunt onthouden.

Teken je proef uit

Pak een papiertje en schrijf hier de letters van de bak op. Met een pen kun je je proef doorlopen alsof je deze rijdt. Heb je zin in wat extra creativiteit? Gebruik dan verschillende kleuren voor de verschillende onderdelen. Blauw voor middendraf, paars voor schouderbinnenwaarts, etc..

Breek de proef op in stukjes

Je hele proef bestaat uit losse onderdelen. Breek de proef op in stukjes en leer de onderdelen per stukje uit het hoofd. Lukt dit? Plak dan de verschillende stukjes aan elkaar en je kent je hele proef.

Rijd je proef in de woonkamer

Oefening baart kunst. Maar om je paard nou 4x per dag de proef te laten oefenen is misschien een beetje overdreven. Schuif de bank in de woonkamer aan de kant en je hebt je eigen dressuurring. Loop je proef door per onderdeel. Zo ontstaat er een patroon in je hoofd. En patronen zijn vaak gemakkelijker te onthouden.

Kijk en leer

Op de dag van de wedstrijd kan het handig zijn nog even naar de combinaties voor je te kijken. Je kunt je geheugen op deze manier weer even opfrissen. Daarnaast geeft het je een goed beeld van hoe je de verschillende onderdelen in de wedstrijdring rijdt.

Nog meer handige tips om je dressuurproef te kunnen onthouden vind je hier.

Bron: How to Dressage/Bitmagazine.nl