Mindfulness
Mindfulness

Mindfulness: 7 dingen die wij van paarden kunnen leren

Training Mental Coaching Opvallend

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in mindfulness. Wil jij leren om mindful te leven? Bekijk het leven dan eens door de ogen van een paard! Er is namelijk heel veel wat paarden ons kunnen leren op het gebied van mindfulness. Bit zet 7 lessen voor je op een rijtje.

1. Leven in het nu

Pieker jij wel eens over dingen die je nog moet doen? Of juist over dingen uit het verleden die je liever anders had willen aanpakken? Dat is zonde van je tijd en energie! Neem een voorbeeld aan paarden en leef in het moment. Door te genieten van de kleine dingen, kunnen paarden dolsgelukkig zijn. Van dat kleine grassprietje bijvoorbeeld. Of die mooie merrie die naar je hinnikt…

2. Negeren van gevoelens

Je kunt erop vertrouwen dat een paard altijd zijn ware aard laat zien. Een paard doet zich nooit anders voor dan hij zich voelt. Gevoelens komen voor mensen niet altijd op een gelegen moment en worden daardoor weleens onderdrukt. Het is echter veel gezonder om je gevoelens te accepteren.

3. Lekker niksen

Paarden hebben geen moeite met het nemen van pauzes. Ze staren voor zich uit in de stal of liggen lekker te relaxen in de wei. Wij mensen zouden dit ook wel eens vaker mogen doen. Een ontspannend moment voor jezelf doet iedereen goed. Lekker tot rust komen na een hectische dag.

4. Eten met aandacht

Geef je paard eten en hij heeft geen aandacht meer voor andere dingen. Daar kunnen mensen veel van leren. Hoe vaak eet jij namelijk voor de tv? Of eet je wel eens snel je lunch tijdens het werken? Als je met aandacht eet, dan geniet je meer en eet je minder snel te veel.

5. Paarden multitasken niet

Met mindfulness focus je op één taak, in plaats van dat je er meerdere tegelijkertijd doet. Dit zorgt voor rust in je hoofd en blijkt meestal ook efficiënter te werken.

6. Luister naar je lichaam

Heeft een paard pijn? Dan laat hij dit weten. Moet hij naar de wc? Dan gaat hij gewoon. Heeft het lichaam rust nodig? Dan pakt het paard de rust! Veel langdurige blessures zouden worden voorkomen als mensen ook eens naar hun lichaam luisteren.

7. Paard als therapeut

Niets voor niets worden paarden ingezet voor therapie. Paarden voelen namelijk heel goed emoties aan. Onderzoek wijst uit dat het zelfs onmogelijk is om je gevoelens te verbergen voor je paard. Ga jij na een drukke dag ook wel een gestrest naar stal? Grote kans dat je paard dit aanvoelt en het gedrag gaat spiegelen. Zo word je met je gevoelens geconfronteerd en word je gedwongen te onthaasten. De perfecte mindfulness oefening!

De conclusie? Zeg die mindfulness training maar af! Je kan ook gewoon een dagje je paard observeren 😉

Bron: Bit & Cap