170227267_ABFweb
170227267_ABFweb

Vet gezond de winter door; buit lekker je paard uit!

Nieuws

Paardensport. Dat klinkt alsof je er moe van wordt toch? Alsof je er best veel energie voor nodig hebt en alsof het best gezond voor je is ook. Ga bij de gemiddelde rijbak staan en je ziet bergen met verhitte mensenhoofden, hijgende paarden en verwoede pogingen om dit alles tot een absolute sportieve eenheid te smeden. Daar moeten massa’s calorieën bij verbrand worden.



Beweging en beweging


Altijd handig als je net even iets meer verbrandt dan dat je in de komende decembermaand aan pepernoten, amandelstaven, chocolade, kerstdiners en oliebollen naar binnen gaat werken.

Iedere paardensporter heeft zo zijn eigen bewegingspatroon. Waar de ene 1x per week een manegeles meerijdt, daar is een ander 7 dagen per week 5 uur per dag professioneel aan het rijden. Hoe dan ook, iedere paardensporter is dan aan het bewegen. Maar is dat  voldoende voor het eervolle predicaat ‘goed bezig’? De overheid zegt het zo:

“Mensen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten. Daarom stimuleert de Rijksoverheid mensen om meer te sporten en bewegen.”

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen geeft het zo aan:

  • Minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen.

  • Minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen. Ouderen zouden dit kunnen combineren met balansoefeningen.

  • Voorkom veel stilzitten.


Appeltje, eitje toch? Jij rijdt paard! Of je doet alsof in elk geval. En dan nog, wat te denken van al dat uitmesten, poetsen en paarden vangen in de wei? Daar verbrand je meer calorieën mee dan de gemiddelde profwielrenner! En als dat al niet zo is, dan vóelt het wel zo. Zeker wanneer je weer eens in de stromende regen door de blubber heen over een concoursterrein loopt te ploeteren. Of wanneer je zwetend en hijgend tegen de wind in naar stal fietst. Of ben jij diegene die meestal toch stiekem maar even snel met de auto gaat?

Vier vliegen in één klap


Hoe weet je nu of je met alles wat jij doet op het gebied van paardensport daadwerkelijk aan voldoende ‘matige tot intensieve’ inspanning komt? En wat valt daar dan precies allemaal onder? Het zou toch wel reuze handig zijn wanneer je die broodnodige inspanningen lekker fijn kunt integreren in je mooie hobby. Het liefst zo dat je er ook nog je eigen lichaamsgewicht en vetpercentage netjes mee op peil houdt. Zodat je niet alwéér die nieuwe rijbroek hoeft te kopen… Vier vliegen in één klap!

Bit vroeg informatie aan prof. dr. Eric van Breda. Hij is als medisch fysioloog verbonden aan de universiteit van Antwerpen. Hieronder tref je een overzicht aan met uitleg over welke activiteiten rondom paarden je gaan helpen in de strijd tegen al die extra Sinterkerst en Nieuw kilo’s straks.

Kcal en vetverbranding:



























































































































ActiviteitTotaal Kcal verbruik per uur *Kcal/grammen vet per uur/% vetgebruik van totaal energiegebruikMate van inspanning*
Rijden in stap12090/10/75%Licht
Rijden in draf330220/24/67%Matig
Rijden in galop540270/30/50%Zwaar
Springen algemeen400190/21/48%Matig
Dressuur algemeen300250/28/84%Licht
Buitenrijden algemeen300275/30/91%Matig
Sgw conditietraining400100/10/25%Matig
Stal uitmesten (helemaal leeghalen en weer opstrooien)550400/44/72%Zwaar
Mestballen 1 paard verwijderen uit stal10090/11/90%Licht
Mestballen 1 paard verwijderen uit wei120110/13/91%Licht
Stro voor stal wegwegen200175/21/88%Licht
Zakken voer/balen stro verplaatsen475400/50/85%Zwaar
Paard grondig poetsen520470/55/90%Zwaar
Longeren/grondwerk120100/11/84%Licht
Lange teugel/werk aan de hand160140/16/88%Licht
Lopen naar stal200190/21/95%Licht
Fietsen naar stal350300/33/86%Matig
Met de auto naar stal8580/9/95%Licht
Wandelen met je paard200180/22/90%Licht

* Cijfers zijn door prof. dr. Van Breda bij benadering opgesteld en niet op basis van wetenschappelijk onderzoek omdat dergelijk onderzoek nauwelijks bestaat


* Inspanningen tussen 210 en 420 Kcal zijn matig, alles daaronder licht, alles daarboven zwaar


Prof. Van Breda zegt het zo: “In de middelste kolom zie je een verdeling die je laat zien hoeveel inspanning je moet leveren om zoveel mogelijk lichaamsvet te verbranden. Want, als je wilt afvallen, dan is de enige manier om dat te doen door je overtollige vet te verbranden.


Omdat je niet alleen vetten gebruikt om energie voor het doen van inspanningen te verkrijgen, maar ook koolhydraten moet je de verhouding tussen daadwerkelijke vetverbranding en andere energiebronnen die je lichaam daarnaast ook gebruikt in het oog houden. Als je niet aan wilt komen of zelfs afvallen moet je dus vetten verbranden (je hebt immers teveel vet) en je moet dan het koolhydraatdeel eraf halen. Hoe zwaarder de inspanning hoe hoger het koolhydraatgebruik en hoe minder je vet zult verbranden.”


In de middelste kolom zie je de verdeling in energieverbruik. Het eerste getal geeft aan hoeveel energie je verbruikt, het tweede getal laat zien hoeveel gram daarvan daadwerkelijk bestaat uit vet en het derde getal geeft de verhouding weer gebaseerd op het feit of het om zware, lichte of matige inspanning gaat.



Vet versus koolhydraten


En wat ziet jouw scherpe oog natuurlijk meteen? Je kunt net zo goed met de auto als lopend naar stal gaan! Het is tenslotte allebei lichte inspanning. Nou, dan weet je het wel toch? Lekker met de bolide vanavond. Maar, let op! Hoe lang is het lopen naar je edele ros? En met de auto? Juist. Neem dan het verschil in kcal die het per uur kost en kijk dan nog eens….


Toch heb je ergens wel gelijk hoor. Maar, met langdurige lichte inspanning verbruik je uiteindelijk in verhouding wel méér vet, al is er een kleine domper in het geheel: Vet verbranden gaat echt ontzettend langzaam! Je moet jezelf ongeveer helemaal het snot voor je ogen mesten, rijden of wandelen voor een paar miezerige grammetjes vet.


Stel je voor dat je 10kg af wilt vallen. Dat is dus 10kg vet wegwerken, wat gelijk is aan 10.000 gram vet. Dan moet je in het beste geval dus 10.000/24 = 416 uur draven met je paard! Dat is bijna 3 hele weken! Onafgebroken ook nog…. Dat is vaak nog best lastig regelen met eten, slapen, school of werk tussendoor. Of, nog gekker, je gaat je paard 181 uur lekker stevig poetsen. Vraag je maar eens af hoe lang Bles dat ook nog leuk gaat vinden.


Maar, niet getreurd. Elke gram is er één! En draven en poetsen is best aardig werk wel toch? En als je het dan over een heel jaar uitsmeert, dan hoef je eigenlijk maar op 21 dagen een uur te draven of 48 keer een uur lekker grondig te poetsen. Dan valt het best wel weer te overzien. Sterker nog, dat haalt half paarden minnend Nederland op zijn sloffen!



De gouden combi: zweten én eten


Klinkt dat ook al te mooi om waar te zijn? Valt mee hoor. Bewuste voedingsinname zegt volgens Prof. Van Breda op het gebied van gewichtsverlies en gezonde leefstijl veel meer dan alleen beweging. Bewegen is goed! Bewegen maakt je fit, traint je spieren, maakt je vetverbranding uiteindelijk wel serieus makkelijker en geeft je de kracht om te blijven bewegen en het daarmee nog soort leuk te vinden ook. Vooral lekker blijven poetsen en draven dus is zijn devies.


Maar ook: letten op wat je eigenlijk allemaal aan calorieën naar binnen stopt op een dag. Dat pepernoten, amandelstaven en oliebollen het niet al te best gaan doen op de calorieënlat hoef je niet van dit artikel te leren waarschijnlijk. Maar wist je dat voortaan in de kantine iets bewuster letten op wat je eet je al een stuk op weg gaat helpen? In onderstaande tabel zie je een aantal opmerkelijke verschillen tussen misschien voor je gevoel wel bijna gelijkwaardige etenswaren.



Conclusie:


Hieronder zie je een overzicht van het verschil in aantal kcal tussen een paar gangbare kantine producten: 

Ga eens op de fiets, wandel eens een rondje samen met je paard.Pak wat lange teugelwerk op. Mest eens 2 stallen uit in plaats van 1. Veeg de hele gang meteen ook even goed aan en haal wat extra voer of stro uit de voorraadkamer. Het gaat misschien niet hard, maar helpen doet het je zeker! Je wordt er in elk geval fitter van. En geliefd op stal. Al is het niet bij je stalgenoten, dan wel bij de vierbenige bewoners ervan.

Wat voorgaande gegevens ook laten zien is de betrekkelijkheid van bewegen. Wat voor de ene persoon lichte inspanning is, kan voor een ander al juist heel zwaar zijn. En voeding met veel calorieën is dan wel slecht voor de resultaten op de weegschaal, maar wanneer je ze met mate eet dan voegen zaken zoals avocado of noten juist wel veel gezonde vetten aan je lichaam toe.


Staar je dus niet blind op de gegevens, maar kijk er wel eens bewust naar. En organiseer in december eens een heerlijk lange buitenrit met z’n allen. Af en toe even stukje te voet naast je paard, Dan weer even flink doordraven en na afloop nog even de stal grondig aanpakken. En dan voldaan naar huis of naar de kantine. Voor een kop lekker warme soep! En of je dan tomaat of erwt neemt, dat is en blijft aan jou….


 

 

 

 

 

Bron: Rijksoverheid.nl;Voedingscentrum.nl;Bitmagazine.nl

180705167_ABFweb
171013035_ABFweb
170817201_ABFweb
Calorietabel