-

Rugpijn bij paarden door zware ruiter

zitten in zadel Lisa Dijk

Ruiters met een maatje meer en niet passende zadels veroorzaken strakke spieren en pijn bij paarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Dr Sue Dyson. De resultaten werden tijdens de Saddle Research Trust conferentie op 8 december gepresenteerd.

Tijdens het onderzoek werd bekeken of het gewicht van de ruiter en de pasvorm van het zadel effect hadden op de gangen, het gedrag en de reactie op palpatie van de rug. Ook werd de grootte van het gebied waar reactie op was bekeken. Dit onderzoek borduurt verder op een eerder onderzoek waaruit bleek dat kreupelheid en ongemak veroorzaakt kan worden door een lange of zware ruiter in een te klein zadel.

Onderzoekers keken naar:

  • De gangen van het paard;
  • Symptomen van stress;
  • Druk onder het zadel;
  • De reacties op palpatie van de rug;
  • Noteerden veranderingen in de rug.

Hierbij werden paarden gereden door vier ruiters van vergelijkbaar niveau, maar met een gewicht dat varieerde van licht tot zeer zwaar.Druk verdeling niet optimaal

Hierbij bleek dat de twee zwaardere ruiters niet goed in het zadel pasten, hierdoor werd de drukverdeling en hoeveelheid druk beïnvloed. Beide ruiters zaten namelijk te ver achterin het zadel, om in het zadel te passen. Hierdoor werd de drukverdeling anders, vooral bij de zwaarste ruiter.

Meer druk bij zwaardere ruiters

Tijdens het onderzoek werd een verband gevonden tussen het gewicht van de ruiter en de gemiddelde piek druk onder het zadel. Hierbij creëerden de zwaarder ruiters meer druk. Ook was er meer spierspanning in rug van het paard bij de zwaardere ruiter en er ontstond pijn in de rugspieren als de zeer zware ruiter in het zadel zat.

Volgens Dr Dyson betekent dit niet dat zwaardere ruiters niet mogen paardrijden. “Het is belangrijk dat een paard wordt gereden van een passende grootte en fitheid. Ook moet het zadel correct passen bij zowel paard als ruiter om de kans op pijn en verlies van prestatie te voorkomen.”

Bron: Horse&Hound

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant