-

Top 3 vrijetijdsbesteding met je paard

Paula da Silva

Het lijkt er misschien niet altijd op, maar de mooie zomerse dagen komen eraan. De ideale gelegenheid om iets leuks te doen met je paard, vooral als je lekker een dagje vrij bent! Wij vroegen jullie om je meest bijzondere of leuke vrijetijdsbesteding met je paard. Dankzij jullie inzendingen is er een top drie uitgekomen. Wie weet is dit een leuke inspiratie voor wat jij kan doen in je vrije tijd met je paard!

Een buitenrit, vrijheidsdressuur, lekker je paard wassen, horseboarding of een uitgebreide fotoshoot. Misschien bak je wel een cake voor je paard of houd je een grote schoonmaak op stal. Er zijn ontzettend veel dingen die je samen met, of voor, je paard kunt doen. Uit jullie inzendingen haalden wij deze volgende drie bijzondere activiteiten:

Tochten rijden

Naast het rijden van een buitenritten kun je ook (georganiseerde) tochten rijden. De ideale manier om met je paard van het weer te genieten. Tochten zijn er in alle soorten en maten en voor iedereen. Zo ook voor Tanja Schonewille: “Ik heb onder anderen het May Thurner Syndroom. Mede om mijn gezondheidsproblemen ben ik gaan paardrijden. Heerlijke lange buitenritten en vorige week reden wij onze eerste (mini)trektocht.”

Een trektocht hoeft niet zozeer onder het zadel te zijn. Zo mailde Patty Prins ons: “Samen met mijn Fjord van 25 jaar trek ik al jaren door heel Drenthe met de huifkar. Zo laden wij onze batterij weer op in onze vrije tijd.”

Dat het rijden van tochten op diverse manieren kan blijkt vooral uit het mailtje van Ina de Kok namens Stichting Huifbed rijden De Bevelanden. “In mijn vrije tijd ben ik veel met mijn Fjorden bezig. Ik vind het erg leuk om andere mensen te laten genieten van mijn fantastische dieren. Zo doen we bijvoorbeeld ontbijttochten, dagtochten en huifkartochten. Maar het aller bijzonderste en dankbaarste is het huifbed rijden. Op deze manier laten we mensen met een meervoudige beperking genieten van de paarden door ze liggend boven twee fjorden rond te rijden.”

Behendigheid

Behendigheid oefenen met je paard, aan de hand of onder het zadel, is een ontzettend leuke en variërende manier van vrijetijdsbesteding. Zo vertelt Justine van de Berg in haar mail: “Onze favoriete activiteit in onze vrije tijd is horse agility, behendigheid met je paard! Het is een leuke afwisseling tussen al het gewone werk door, het houdt je paard fris en dapper. Dit vinden we zo leuk dat we er ook vaak fanatiek mee aan het oefenen zijn in onze vrije tijd.” Vaak vinden paarden het ook ontzettend leuk om te doen “Soms heeft ze er zoveel zin in dat ze de obstakels in haar eentje begint te nemen”, mailt Justine.

Zo doet ook Jamie Boeijen aan een bijzondere vorm van obstakels en behendigheid oefenen in haar vrije tijd. Zij heeft een echte paardenspeeltuin, oftewel Extreme Mountain Trail Park, op stal. “Je hoofd leeg maken, wandelen, spelen en bewegen. Ik vind het heerlijk om te merken dat mijn paard het ook goed doet. Het ‘moeten’ is er af en samen zijn we lekker buiten bezig”, vertelt Jamie in haar mail.

Alles behalve rijden

Soms vergeten we het even, als we fanatiek aan het rijden zijn, om te genieten van alles om het rijden heen. Enkel je paard poetsen kan al een fantastische manier zijn om lekker bezig te zijn in je vrije tijd. Of zet een stoel naast de wei en kijk hoe je paard aan het genieten is, van waarschijnlijk eten. Zo geniet ook Rebecca Hoogendoorn van al haar vrije tijd met haar paard: “Deze vraagstelling heeft mij laten realiseren dat al mijn vrije tijd met Mowgli me veel waard is. Als je elke dag naar je paard toe gaat sta je er soms niet bij stil. Ik dacht altijd dat paardrijden het allerleukste was, maar ik weet nu dat het niet uitmaakt wat ik met mijn paard doe. Zolang we het maar samen kunnen doen.”

Bron: Bitmagazine.nl

Lees ook: