buitenrit buitenrijden
buitenrit buitenrijden

Samenwerking voor veilig verkeersgedrag

Nieuws

Goed nieuws! De KNHS en Veilig Verkeer Nederland gaan de samenwerking aan om rijden op de openbare weg veiliger en plezierig te maken voor ruiters, menners en andere verkeersdeelnemers. Via het Meldpunt Veilig Verkeer kunnen ruiters en menners aangeven waar in het land ze onveilig verkeersgedrag, een bijna of daadwerkelijk ongeluk tegen zijn gekomen.


Directeur sport bij de KNHS, Anton Binnenmars, is enthousiast. “De samenwerking met Veilig Verkeer Nederland is een fantastische toevoeging aan de KNHS campagne “Weet wat je doet als je een paard ontmoet”, waarin wij werken aan meer veiligheid op de openbare weg voor paardensporters en andere verkeersdeelnemers. Een recent onderzoek van de KNHS toont aan dat ruiters en menners zich nauwelijks meer veilig voelen op de openbare weg, en dat ongeveer de helft van hen daardoor minder buiten gaat rijden. Dat is ontzettend jammer, want buiten in de natuur rijden is het mooiste wat er is. Het Meldpunt VV maakt het mogelijk dat er concrete informatie beschikbaar komt over waar in het land onveilige verkeerssituaties voor ruiters en menners ontstaan, en wat er moet worden gedaan om deze zo snel mogelijk te verhelpen.”

Anouck Veenstra, Senior Projectleider Regio Noord VVN, vult aan: “Paardensporters moeten met een goed gevoel de weg op kunnen gaan, net als andere verkeersdeelnemers. Het Meldpunt Veilig Verkeer is een uitstekend tool om hieraan te werken. Daarom hebben we samen met de KNHS een buurtactie ontwikkeld. Wanneer een ruiter/menner een melding doet, wordt hij/zij opgeroepen om het meest relevante Veilig Verkeer spotje van de KNHS te delen, en maakt daarbij kans op een Veilig Verkeer setje van de KNHS en VVN.”

In de campagne ‘Weet wat je doet als je een paard ontmoet’ staan drie regels centraal:

  1. Passeer rustig en extra ruim, stop indien nodig, want paarden kunnen schrikken en springen zomaar opzij.

  2. Als je een paard voorbij bent, rij rustig weg, want paarden zijn vluchtdieren en schrikken van onverwachte geluiden of bewegingen.

  3. Doorbreek nooit een groep paarden, want paarden zijn kuddedieren en zullen proberen andere paarden te volgen.


Bron: Persbericht KNHS
KNHS en veilig verkeer