-

Paardrijden tijdens een vakantie

Ellis Buis

Veel mensen die in het dagelijks leven paardrijden, hebben er veel plezier in om ook tijdens hun vakantie een tochtje te maken. Anderen doen er een schepje bovenop, en gaan te paard voor een hele week of langer. Zo ook Ellis Buis. Sinds een paar jaar kiest ze elk jaar wel een paardrijdvakantie uit, en niet altijd in voor de hand liggende landen. Andalusië klinkt nog wel logisch, maar Jordanië en Marokko alweer wat minder. En voor deze zomer staat Mongolië in de agenda.

Loskomen

Voor veel mensen is vakantie een periode waarin het dagelijkse leven even niet meer op de eerste plek staat. Geen volle agenda, deadlines en vergaderingen. Voor Ellis is de aanwezigheid van paarden bijna een must om echt te kunnen ontspannen. “Eigenlijk is een vakantie te paard de enige soort vakantie waarop het lukt om mijn hoofd echt helemaal leeg te maken. Op een paard kan ik mijn werk en andere onderwerpen in mijn leven helemaal loslaten. Dat lukt al op donderdagavonden, wanneer ik mijn wekelijkse paardrijles heb, maar als ik een week lang op een paard zit, dan kom ik helemaal los. Eigenlijk is het de enige soort vakantie waarop dat zo goed lukt.”

Woestijn

Marokko 2017
Ellis met de Berberse hengst Imal die voor het gemak maar even is gaan liggen terwijl hij wordt gepoetst

“Mijn favoriete landschap om in te rijden, is de woestijn. Toen ik daarmee kennismaakte in Jordanië in 2013, was ik meteen verkocht. Niks alleen maar zand, de natuur is zo divers. Rood, geel, grijs, glad of golvend zand, grijze en bruine rotsen, wilde kamelen, onbekende planten, fantastisch. Niets is er door mensenhanden gemaakt en je komt er niemand tegen, want te paard kom je op plekken die onbereikbaar zijn voor een jeep bijvoorbeeld. Verder is het avontuur er natuurlijk groot: eten bij het kampvuur, overnachten onder de sterrenhemel, en doe je ’s ochtends de rits van je tent open, dan is het eerste wat je ziet je paard.”

Spanje

Na Jordanië heeft Ellis de smaak te pakken. Ze vertrekt meerdere keren naar het zuiden van Spanje voor een week paardrijden en relaxen. “Het is heerlijk daar. Je kunt twee keer per dag een rit maken, maar dat hoeft niet. Lekker lummelen naast het zwembad kan ook. Het bevalt mij daar zo goed dat ik daar het liefst een keer per jaar naar toe ga. Soms sluiten vriendinnen aan en soms ga ik lekker alleen.”

De trotse Spaanse merrie Decidida en Ellis waren aan elkaar gewaagd.
Andalusië

Andere culturen

Naast de ontspannen week is het ook erg waardevol om te zien en ervaren hoe andere culturen met paarden omgaan. Ellis: “Het is heel interessant om te zien hoe andere culturen met paarden omgaan. De gids in Jordanië leefde elk jaar drie maanden met zijn paarden in de woestijn om daar zijn band met hen te versterken. In Marokko rijden alleen kinderen op ruinen, dus daar gingen we gewoon zonder ruzie met negen hengsten op trektocht. Deze mensen staan heel dicht bij hun paard en zonder gemiesmuis om een vlieg of een dekje. Het leven is daar voor paarden hard werken op gezond en natuurlijk eten; pure haver, verse luzerne. Er is wederzijds respect tussen paard en mens op een heel pure manier. Ik vind dat prachtig om te zien en leer daar ook veel van.”

Ontmoetingen

Een vakantie tussen en met paarden kun je alleen boeken, maar ook met een vriend of vriendin. Voor Ellis maakt dit niet zoveel uit. “Soms ga ik in mijn uppie en soms samen met een vriendin. Je leert leuke mensen uit allerlei landen kennen, met wie je direct een klik hebt omdat iedereen van paarden houdt. In Jordanië had ik de mazzel dat een vriendin en ik de enige waren die die week hadden geboekt. Super natuurlijk, met zijn tweeën door de woestijn met de Jordaanse gids die voor de gezelligheid maar een maat had meegenomen. In Spanje en Marokko was ik alleen in een groep met mensen uit bijvoorbeeld Fransen, Duitsland en Zwitserland. Je kletst met elkaar, je leert van elkaar over van alles en nog wat, en na een week is het alsof je elkaar al jaren kent.”

Mongolië

Over een week gaat Ellis weer op pad. “Ik ga twee weken naar Mongolië, om door de steppe en door de Gobiwoestijn te rijden. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Mongolië is denk ik een van de weinige landen waar paarden nog een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven vormen voor de bevolking, waarvan een groot deel als nomaden leeft. Ik ben heel benieuwd naar hun omgang met en kennis over de paarden. En dan in volle galop door de Gobiwoestijn, hoe gaaf wil je het hebben!”

Ellis en haar vriendin midden in de woestijn van Jordanië (2013)

Tips

Spreken deze avonturen je aan en overweeg je zelf eens een vakantie met paarden te boeken? Dan is het wel verstandig om je te verdiepen in de verschillende organisaties die er zijn. Ellis: “Voor mij is het welzijn van paarden heel belangrijk. Ik heb echt de tijd genomen om mij te oriënteren op alle mogelijkheden. Ik had geen zin om ergens terecht te komen waar ze belabberd met paarden om gaan. Dan is voor mij de lol er direct vanaf en kan ik ontspannen wel vergeten.”

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant