crossen eventing
crossen eventing

Tip Emile Welling: voorkom blessures met goede voorbereiding en nazorg

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van teamveterinair Emile Welling.

[caption id=”attachment_10824” align=”alignright” width=”250”] Emile Welling[/caption]



“Wanneer je met je paard deel wilt nemen aan een (eventing)wedstrijd, zorg dan dat je de nodige training in acht neemt om het paard in goede conditie te krijgen. Conditie is van groot belang, vooral om de uithoudingsproef (de cross) uit te kunnen lopen.

Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat goede conditie en goede training de blessuregevoeligheid ontzettend omlaag brengen. De voorbereiding voorafgaand aan de wedstrijd is dus zeer belangrijk, helaas wordt dit nog wel eens uit het oog verloren.

Ook de warming-up is van groot belang. Geef het paard voor de wedstrijd voldoende tijd om lichamelijk op niveau te komen. Dit begint al vanaf het moment dat je opstijgt. Houd minimaal 25 tot 30 minuten aan voor de warming-up. De warming-up zorgt voor voldoende doorbloeding van het lichaam en de aanmaak van voldoende adrenaline om de gevraagde prestatie te leveren.

Tot slot een even belangrijke factor: de cooling down. Paarden zijn eigenlijk net een incourante verbrandingsoven. Een goede oven produceert energie en weinig warmte, paarden produceren zeer veel warmte en hebben de behoefte de lichaamstemperatuur niet te hoog te laten worden. Het is zaak om na de cross (de paarden hebben dan een lichaamstemperatuur van zo’n 42 tot 43 graden) het lichaam zo snel mogelijk te laten afkoelen.

We overgieten het paardenlichaam met ijswater, net zo lang tot de lichaamstemperatuur onder de 39 graden is. Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet slecht voor de spieren. De spieren zijn te heet en een veel te hoge enzymtemperatuur kan schade aanrichten, dus die temperatuur moet zo snel mogelijk omlaag. Een deken opgooien na de cross is dus het slechtste wat je kunt doen. Helaas zie ik dit nog vaak gebeuren. Wat ik helaas niet vaak zie gebeuren is dat de peesbeschermers er direct na de cross afgehaald worden. De te warme pezen zijn een uitnodiging voor blessures. Haal dus direct de beschermers eraf en koel de pezen. Voorbereiding en nazorg zijn ontzettend belangrijk om blessures te voorkomen.”

“Ik geef de pen door aan Carolien Munsters, inspanningsfysiologe die de trainingsschema’s maakt voor de Nederlandse kaderpaarden, vooral de eventers. Zij kan het een en ander vertellen over hoe belangrijk controle over lichamelijke conditie van de paarden is.”
Emile_Welling_rdax_250x167