-

Wat is de ideale hond voor een paardeneigenaar?

Lisa Dijk

Heb jij een paard en wil je graag een hond erbij, maar heb je geen idee wat voor soort hond daarvoor geschikt is? Op welke eigenschappen je moet letten en welke eigenschappen je liever wilt vermijden? Tinley-hondengedragstherapeut Eline Teygeler legt uit welke rassen en karaktereigenschappen geschikt zijn voor een hond in omgang met paarden.

Ten eerste is de plaats waar je paard gestald staat een belangrijke factor. Wanneer een paard op een manege of op een pensionstal staat, mag je vaak niet je eigen hond meenemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er erfhonden rondlopen. “Mocht je hier geen last van hebben, dan is het belangrijk om een hond te kiezen die graag bij je in de buurt blijft en heel trainbaar is. Dit brengt wel met zich mee dat je er heel veel tijd in moet steken. De hond moet namelijk gesocialiseerd worden met paarden en moet weten hoe hij moet reageren op een bewegend paard. Het is dus niet altijd even makkelijk. Je moet er wel echt moeite in steken, welk ras je ook neemt”, legt Tinley-hondengedragstherapeut Eline Teygeler uit.

Geschikte rassen en karaktereigenschappen

De honden die vaak gezien worden op maneges of met buitenritten, zijn vaak honden die goed trainbaar zijn en goed samen kunnen werken met mensen. Hierbij kun je denken aan herderachtige honden, maar ook Jack Russels. Zowel Herders als Jack Russels hebben met elkaar gemeen dat ze gebonden zijn aan hun eigen mensen, actief zijn en dat ze trainbaar zijn. Dit zijn dan toch wel de positieve eigenschappen die je moet zoeken in een hond, want dan luistert hij wanneer andere paarden passeren, kan hij lekker loslopen en kan hij bij blijven wanneer je een buitenrit maakt. “Je wilt dus eigenlijk een hond kiezen die zo min mogelijk gefokt is om zelfstandig te jagen. Want honden die snel getriggerd raken van beweging vormen per definitie een groter risico in de omgeving van paarden. En zowel Jack Russels als herders beschikken wel over dit prooi-instinct. Dit is dus wel een puntje om op te letten. Ze zijn namelijk snel getriggerd door beweging”, waarschuwt Eline. Wanneer je kijkt naar rassen zie je vaak dat honden zoals Herders, Bordercollies, Jack Russels, Labradors en kruisingen vaak in de buurt van paarden worden gevonden. “Maar we zien nu ook steeds vaker Chihuahua’s mee naar stal komen, kleine hondjes die je overal naar naartoe kunt nemen als je een paard of verzorgpaard hebt. Het is een hondje dat heel erg in is en handzaam is waardoor je hem overal mee naartoe kunt nemen. En het is ook zeker een huisdier waar je een band mee op kunt bouwen en die trainbaar is. Een Chihuahua is als het ware een Herder in een klein jasje. Ze blaffen snel, zijn snel geprikkeld bij beweging. Dus je moet ze natuurlijk ook leren dat paarden niet eng zijn en dat ze zich normaal moeten gedragen wanneer er een paard voorbijkomt. Toch is zo’n klein hondje wel een groter risico bij een paard. Een trap heeft grotere gevolgen en je paard ziet het dier ook minder snel doordat hij zo klein is.”Ongeschikte rassen en karaktereigenschappen

Honden die minder geschikt zijn voor omgang met paarden zijn grote honden die gefokt zijn om op wild te jagen en dat ook zelfstandig doen. Kortom, zelfstandige rassen die niet trainbaar zijn. Misschien vertonen ze dit gedrag niet bij jouw paard omdat ze dat gewend zijn, maar je wilt niet hebben dat wanneer je op buitenrit gaat, hij op een gegeven moment bij je weg gaat om ergens op te gaan jagen. “Een voorbeeld van zo’n zelfstandige jager is een Husky. Deze heeft een groot prooi-instinct. Wanneer je hiermee op buitenrit gaat, en er zijn uiteraard vast uitzonderingen, zal het merendeel op een gegeven moment lekker mee rennen, zijn neus gaan volgen en andere dieren gaan achtervolgen zoals konijnen”, vertelt Eline. Maar er zijn ook andere rassen die minder geschikt zijn om te nemen. Bijvoorbeeld de mooie kuddebewakers uit verschillende Oost-Europese landen die we steeds vaker in ons land zien. De herdervarianten zullen de beweging naast het paard heerlijk vinden, maar ze zijn niet hetzelfde als de Herders die we in Nederland kennen. “Het gaat hier om zelfstandige honden, die hun kudde bewaken en zelf beslissingen nemen om iemand weg te jagen bij jouw paard. Dit zijn dus ook honden die niet trainbaar zijn en niet geschikt zijn om los te laten lopen naast je paard in het bos. Het kan natuurlijk zijn dat hij het heel goed doet naast jou en het paard, maar hij moet ook andere mensen, joggers, fietsers en paarden kunnen passeren zonder problemen.”


Tip:
kijk bij het kiezen van een ras of type hond goed waarvoor de hond oorspronkelijk is gefokt, je bent op zoek naar een hond die samenwerkt met mensen en niet teveel gefokt is op het zelfstandig acties ondernemen.


Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van het hebben van een hond naast een paard is dat het heel erg leuk is. “Het is gewoon hartstikke leuk om een buitenrit te maken en de hond lekker mee kan. Dan is je hond lekker uit geweest en daarnaast ben je samen met de twee dieren waar je het liefst mee samen bent. Dat lijkt me wel de ultieme hobby om dat met elkaar te kunnen combineren.” Daarnaast kan een paard zich veiliger voelen als een bekende hond mee is tijdens de buitenrit, voor een sociaal dier als een paard is alleen naar buiten toch vaak een probleem.
Maar het grote nadeel dat hier tegenover staat is dat je er veel tijd in moet steken. “Het komt wel eens voor dat dit niet hoeft, omdat iemand een superhond heeft en een paard dat geen moeite heeft met honden. Maar meestal moeten honden wel getraind worden en onder controle worden gehouden. Je moet ze dus goed begeleiden en daar kan veel tijd in gaan zitten”, concludeert Eline. “Het is namelijk erg belangrijk dat wanneer je een hond hebt en je neemt hem mee, dat hij geen overlast veroorzaakt voor andere mensen, dieren en paarden.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant