Een KWPN-merrie met Fries veulen: een resultaat van embryotransplantatie
Een KWPN-merrie met Fries veulen: een resultaat van embryotransplantatie Foto: Arnd Bronkhorst

Ontwikkelingen in de fokkerij (2)

Met het veulenseizoen in het vooruitzicht, kijken we even terug naar de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden als het gaat om fokkerij. 


Na de introductie van kunstmatige inseminatie was de volgende stap: diepvriessperma. In tegenstelling tot de best wel vloeiende overstap van de natuurlijke dekking naar KI, ging de inzet van diepvriessperma veel meer geleidelijk. Het drachtigheidspercentage was bij het gebruik van diepvriessperma in het begin dan ook beduidend lager, want het vroeg om een intensievere vruchtbaarheidsbegeleiding. Voordeel van diepvriessperma was wel dat het veel langer bewaard kon worden en er ontstond een levendige handel in rietjes. Sperma werd verzonden over de hele wereld en tegelijkertijd zorgde de komst van internet voor een golf van informatie. Tussen hengsten- en merriehouders werd het contact nog minder. Het contact tussen dierenarts en merriehouder werd intensiever.

embryotransplantatie

Vervolgens kwam embryotransplantatie ofwel ET in beeld. Dit bood de merriehouder de kans om zijn merrie nog beter te benutten. Met ET kwam voor merries ook de mogelijkheid om op hoog niveau sport te bedrijven en het drachtig zijn en het krijgen van nakomelingen over te laten aan draagmerries. De techniek is populair, maar vraagt veel management van een merriehouder.

ICSI

De laatste techniek is ICSI ofwel intracytoplasmic sperm injection en is de techniek waarmee in een petrischaal één zaadcel in een eicel wordt gebracht en hieruit een embryo ontstaat. Bewezen hengsten, die ouder en niet meer zo fertiel zijn, kunnen zo nog volop gebruikt worden. Alsmede bijzondere merries die bijvoorbeeld wel goede eierstokken hebben, maar geen goede baarmoeder. Ook in het trieste geval dat er iets ernstigs mis is met een merrie, waardoor ze moet worden ingeslapen, kun je daaraan voorafgaande nog eicellen bij haar oogsten en die gebruiken voor ICSI. En dan heb je je merrie drachtig, maar kan er nog van alles misgaan. Hierover een volgende keer meer. 

Of deze ontwikkelingen ethisch verantwoord zijn, daar kun je over discussiëren. Op deze plek enkel een overzicht.