Praktische tips voor het ontwikkelen van een stabiele wervelkolom


Geen 'zijwieltjes'

Je helpt je paard niet aan meer stabiliteit als je hem voortdurend 'helpt' of 'ondersteunt' of als je hulpteugels gebruikt. Alleen als je paard zélf zijn balans bewaart en op eigen benen loopt worden de multifidi - de kleine spiertjes die zijn wervelkolom stabiliseren - sterker en zijn proprioceptie vergroot.

Pas op voor teveel stelling!

Hoe symmetrischer je paard beweegt, hoe meer stabiliteit en hoe minder compensatie binnen zijn lichaam. Veel ruiters vragen veel te veel stelling in wendingen en voltes. Dat veroorzaakt balansverlies en compensatie op andere plaatsen in het lichaam. Zorg dus dat hij steeds zijn zwaartepunt zoveel mogelijk in het midden tussen zijn linker- en rechterbenen houdt. Let ook op dat je zelf midden boven zijn wervelkolom zit!

Powerwalk

Krachtige stevige passen maken is gezonder dan losjes en slap die benen naar voren slingeren. Het gaat niet om haastig of snel, maar om krachtig en in balans stappen, vooral op rechte lijnen, grote voltes of op buitenrit. Heuvelop stappen en cavaletti’s stappen is ook top! Begin met heel kleine stukjes en breid het heel geleidelijk uit, totdat die krachtige stap uiteindelijk een gewoonte wordt.