Afbeelding

Wervelkolom

Eerst een paar weetjes:

De groeischijven van de wervelkolom verdwijnen ofwel 'sluiten' pas rond zes- à zevenjarige leeftijd. Tot die tijd heb je veel invloed op hoe de wervelkolom zich voor de rest van het leven van je paard ontwikkelt.

De multifidi – kleine spiertjes die de wervels met elkaar verbinden – zorgen voor stabiliteit. Ook zorgen ze voor proprioceptie: het vermogen van het paard om zijn houding en positie in de ruimte waar te nemen.

De onderste twee halswervels van het paard (C6 en C7) worden niet gesteund door sterke pezige lamellen vanuit het ligament nuchae en zijn voor stabiliteit afhankelijk van de bespiering.


Een kapstok die alles verbindt

De wervelkolom is als het ware de kapstok die het hele bewegingsmechanisme met elkaar verbindt: skelet, spieren, zenuwstelsel en fascia (de bindweefselstructuren). Als je in de training veel aandacht hebt voor de ontwikkeling van stabiliteit van die kapstok – en niet zozeer voor spectaculaire bewegingen – dan krijgt je paard de kans om zich tot een gezond en sterk rijpaard te ontwikkelen en dat tot op hoge leeftijd te blijven.

Stabiliteit en balans eerst, dan pas kracht en lenigheid

Een paard met lange, losse bewegingen zit fijn, oogt fraai en heeft veel potentie voor dressuur. De keerzijde: het maakt hem ook kwetsbaar! Zo’n paard mist vaak stabiliteit en dit betekent dus ook grotere krachten op de wervelkolom en meer compensatie op andere plaatsen in zijn lichaam. Bij te jong overvragen, langdurige onbalans, scheefheid en compensatie kan dit leiden tot blokkades en klachten. Het vervelende is dat dit vaak een sluipend proces is, dat pas opgemerkt wordt als het paard later pijn, kreupelheid, verzet, onwil, gebrek aan motivatie of vervelend gedrag begint te vertonen. Daarom moet je in de training eerst aandacht besteden aan lichaamsbewustzijn, coördinatie en balans, aan bewegingsvrijheid in de bovenlijn én dat je als ruiter goed in balans zit. Pas dan verschuift geleidelijk de focus naar meer kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen.

Andere 'waardenwoorden' met de W

Wijken voor druk, Wijsheid, Waarom?, Warming-up, Wachten, Wederzijds, Werkwillig, Wervelkolom, Wendingen, Welzijn, Waardigheid, Waarderend