Afbeelding

Hoe ondersteun je je paard voor en na tandartsbezoek?

Dit artikel gaat over mijn persoonlijke bevindingen en ideeën in een ideale wereld. Het zijn louter mijn gedachten en bevindingen, bedoeld om te inspireren en je aan het denken te zetten. Deze gedachten zijn niet wetenschappelijk bewezen. Mij gaat het erom dat je er elementen uit kunt halen die bij jou en je paard passen en juist aanvoelen.

Tekst: Paardentandarts Julie D’Hooghe | Foto’s: Maryline Verstraeten, E.C van der Schelde

Om te begrijpen hoe en waarom je je paard zou willen ondersteunen, is het noodzakelijk om te begrijpen wat er precies gebeurt met het paardenlichaam tijdens een tandartsconsult. De tandarts zal waarschijnlijk je paard sederen voor een grondig onderzoek en de behandeling. Deze medicatie moet verwerkt worden door het lichaam. 

Mondklem

Daarnaast krijgt je paard een mondklem in, zodat dat de mond geïnspecteerd kan worden. Probeer te vragen aan je tandarts om dit niet in één keer te doen. Het is voor je paard vriendelijker om hierbij tussenpozen in te lassen en al dan niet de klem opnieuw dicht te doen alvorens verder te openen. Zo kunnen de omliggende spieren wennen aan de stretch. Jij gaat toch ook niet van het ene op het andere moment in een volledige spreidstand? Liefst heeft je tandarts ook niet te grote tussenstappen in zijn/haar mondklem zodat er meer op maat kan worden gewerkt. 

Gevolgen van sedatie

Doordat het paard gesedeerd is, gaat hij/zij automatisch wat hangen. Er komt heel wat druk op verschillende structuren te staan, met name op het kaakgewricht, het achterhoofd en de hals. Dit is een noodzakelijk kwaad om je paard de rest van de tijd gezond te houden. Een goed gebit is immers de eerste stap naar een gezonde maag- en darmfunctie, en daarmee gezond paard!

Sneller herstel bevorderen

Vanaf twee dagen voor tot twee dagen na het tandartsbezoek kun je Traumeel® geven aan je paard. Dit is een homeopathisch middel dat zal zorgen voor een sneller herstel na de ingreep. Omwille van de wet op homeopathische middelen mag hier niet worden ingegaan op de verdere (positieve) werking ervan. 

MLD-therapeut

Voor, maar zeker na de tandartsbehandeling is een behandeling door een manuele lymfedrainage (MLD)-therapeut aan te raden. Van tevoren wil je dat het volledige gebied van de kaken zo schoon mogelijk is op celniveau. Met MLD zorg je namelijk voor een activatie van de afvoer van verschillende afvalstoffen via de lymfebanen. Hoe minder ‘afval’ er in de regio is alvorens de ingreep uit te voeren, hoe beter én hoe meer het lichaam kan verdragen. Echter als je zou moeten kiezen tussen ervoor of erna raad ik de massage eerder na de tandarts aan. Zo wordt alles opgeruimd en kan de sedatie ook sneller afgevoerd worden. Er kunnen ook specifieke lymfetapes aangelegd worden en wel zodanig dat het paard hier nog langer effect van heeft. 

MLS-laser

Persoonlijk heb ik altijd mijn MLS-laser bij me om onder andere na een tandheelkundige behandeling in te zetten. Dit is een specifieke laser die enkel dierenartsen en fysiotherapeuten mogen gebruiken vanwege het krachtige effect ervan. Om het paard meteen opnieuw te laten ontspannen gebruik ik deze op de kaken vanwege het oprekken, op het achterhoofd omdat daar de band van de kaakklem extra druk gaf en op de hals - vooral de onderhals - omdat het paard daarin heeft staan hangen. Ook als er ontstekingen zijn zet ik daar de laser voor in. Zo kan er extra stimulans gegeven worden voor een vlottere genezing. Dit doe ik zowel vanuit de binnenkant van de mond als van buitenaf. 

Craniosacraal therapeut

Ook een craniosacraal therapeut kan komen na het tandartsbezoek. Deze zorgt voor meer bewegingsvrijheid in de schedel waardoor na beide behandelingen het paard beter in staat is zijn gebit gelijkmatig te gebruiken. Ik heb vaak mensen die vol trots zeggen dat dezelfde week nog de osteopaat/fysio/cranio is geweest. Dit is inderdaad heel fijn, maar ook wat zonde. Uiteraard gaat een tandartsbezoek niet alles teniet doen, maar het paard zou er meer baat bij hebben als het na afloop behandeld wordt. Zo kunnen ze optimaal profiteren van hun nieuwe balans. Want alles wat je corrigeert op het gebied van het gebit heeft invloed op het gehele paardenlijf. P

Paardentandarts Julie D’Hooghe
Afbeelding
Afbeelding