Afbeelding

Het liefst voorkom je dat je de one rein stop moet toepassen"

Voor Ruchama Hofman staat het emotionele welzijn van het paard op de eerste plek. Daarom koos zij ook de naam Horsebonding voor haar werk. Ruchama is geen uitgesproken voor- of tegenstander van de one rein stop. Ze is vooral van mening dat als je de stop toepast, je heel goed moet weten waarmee je bezig bent.

Tekst: Suzanne van Gaale | Foto: privébezit

"De one rein stop is een combinatie van techniek en gevoel", aldus Ruchama. "Het komt aan op de juiste timing, wil je het correct toepassen. Het grote gevaar van het onjuist toepassen van de stop is dat je je paard uit balans trekt, hij over zijn binnenschouder valt en kan struikelen of erger nog, zelfs kan vallen. Ook moet je zorgen dat je zelf niet teveel gaat schuiven in je zadel en uit balans raakt. Als je aan het rijden bent, moet je altijd alert zijn op de signalen die je paard geeft. Is hij ontspannen of bouwt hij juist spanning op? In de praktijk zie ik dat niet iedere ruiter de signalen van spanning juist interpreteert met als gevolg dat de ruiter boos wordt of geïrriteerd raakt. Dat is juist wat je niet moet doen. Als je paard spanning opbouwt, moet je in staat zijn om aan te geven dat je hem begrijpt en dat je hem kunt helpen. Het liefst wil je namelijk voorkomen dat je de one rein stop moet toepassen. Want als je deze moet toepassen, heb je in veel gevallen de signalen van je paard gemist."

Liever de bend to relax

In plaats van de one rein stop, de noodstop, is Ruchama veel meer voorstander van de bend to relax-techniek. Volgens haar dé techniek die je paard helpt om te ontspannen. "De one rein stop zie ik als een noodstop en bedoeld om je paard in uiterste noodgeval te stoppen, de bend to relax is niet bedoeld om je paard te stoppen, maar veel meer om de ontspanning weer terug te krijgen in je paard. Ook hier vraag je je paard om in te buigen, maar dan alleen de hoofd-halsbuiging en niet zoals bij de one rein stop, ook de achterhand te ontkoppelen. Wat de technieken gemeen hebben, is dat je ze beide goed moet aanleren voordat je het toepast. Als je goed op je paard let, is de bend to relax veelal al voldoende om je paard te helpen zijn spanning af te laten vloeien." Emotieregulering is dan ook standaard onderdeel van Ruchamas trainingen. "Ik leer mijn klanten alert te zijn op signalen van hun paard en wat ze vervolgens kunnen doen om de spanning te laten afvloeien. Het ene paard is gebaat bij een pauze, de ander moet je juist een oefening geven voor de focus."

Eerst vanaf de grond, daarna vanuit het zadel

Een goede voorbereiding is essentieel voor de bend to relax. In haar trainingen leert Ruchama haar klanten de techniek eerst vanaf de grond. En dan eerst in stap, gaat dat goed dan oefen je het in draf en eventueel ook in de galop. Als je de techniek goed in de vingers hebt, dan pas train je het ook in het zadel. "Zelf raad ik aan om de technieken aan zowel de linker- als rechterzijde van het paard te oefenen. Je weet immers nooit waar en wanneer je het nodig hebt. Word één met de oefening, zorg dat het een automatisme wordt. Want als je het moet toepassen, moet je er niet over na hoeven te denken maar uit reflex kunnen handelen. Ook adviseer ik dat je het oefent samen met een begeleider of instructeur die je de juiste aanwijzingen kan geven." P

Over Ruchama Hofman

Onder de naam Ragini Horsebonding richt Ruchama zich op het emotionele welzijn van het paard. Ze helpt mensen om de band met hun paard te versterken. Onderdeel van haar coaching- instructie- en grondwerklessen is dan ook paardencommunicatie en -gedrag. Daarnaast helpt ze paardeneigenaren en hun paard met trauma's, angst en spanning. Dit doet ze onder meer middels ESDR Therapie.